Promjene na vrhu

Studenac je dobio novu upravu i nadzorni odbor: Na čelo su zasjeli Poljaci

Poljski Private Equity fond Enterprise Fund VIII kojim upravlja Enterprise Investors u svibnju je vlasnik Studenca
Trgovina Studenca
 Nikola Vilić / Hanza Media

Kao što je i očekivano drugi po veličini dalmatinski trgovački lanac, omiški Studenac dobio je novu Upravu i novi Nadzorni odbor. Predsjednik Uprave postao je Michał Wojciech Seńczuk dok su članovi uprave dosadašnji član uprave Filip Bilanović te Rafaljacaek Cieslakowski. Predsjednik Nadzornog odbora je Michał Sylwester Kędzia, njegov zamjenik je Bartosz Walerian Kwiatkowski dok su preostali članovi nadzornog odbora Łukasz Fidurski, Tomislav Tomljenović i Boris Šavorić.

Takva kadrovska promjena posljedica je činjenice da je poljski Private Equity fond Enterprise Fund VIII kojim upravlja Enterprise Investors u svibnju potpisao ugovor o preuzimanju 100-postotnog vlasničkog udjela u trgovačkom lancu Studenac. Studenac ima mrežu trgovina i mini-marketa koji se nalaze u Dalmaciji. Udjel u Studencu prodao je njegov osnivač Josip Milavić. Enterprise Investors je u prvom nastupu kada je objavio da je preuzeo studenac i najavio da će u Studenac dovesti stručnjake iz industrije koji će, kroz suradnju s postojećim managementom društva, osigurati uspješnost budućeg poslovanja.

Tom prilikom je Michał Kędzia, sadašnji predsjednik nadzornog odbora i partner u kompaniji Enterprise Investors odgovoran za investicije, izjavio kako očekuje da će se tržište maloprodaje u Hrvatskoj oblikovati prema modernom formatu trgovina.

- Vjerujemo kako će Studenac uživati u pogodnoj makroekonomskoj klimi, snažnoj turističkoj industriji te navikama potrošača koji svoju kupovinu obavljaju blizu radnog mjesta ili doma. Našim prisustvom u Studenac planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u tržišnoj konsolidaciji te poboljšati poslovanje postojećih prodajnih mjesta - rekao je tada Michał Kędzia,

Enterprise Investors jedno je od najvećih Private Equity društava u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi. Od osnutka 1990. godine, EI je prikupilo sredstva za devet fondova čija vrijednost kapitala iznosi nešto više od 2,5 milijardi eura. Navedeni fondovi investirali su 1,8 milijardi eura u 141 društvo iz različitih sektora te izlaskom iz 127 društava ostvarili prihode od 3,7 milijardi eura. U Hravtskoj je prije preuzimanja Studenca preuzeo udio u Pan peku.

Studenac se u početku bavio isključivo veleprodajom te je s vremenom djelovanje proširilo i na maloprodaju. Krajem 2017. godine Studenac je upravljao s 384 prodajna mjesta prosječne veličine 120 metara četvornih. Većina trgovina nalazi se uzduž Jadranske obale te na otocima, dok je ostatak smješten u morskom zaleđu te u većim obalnim gradovima - poput Dubrovnika i Splita. U posljednje tri godine otvoreno je 60 novih prodajnih mjesta. Prihodi Studenca za 2017. godinu iznosili su nešto više od 200 milijuna eura. Društvo trenutno zapošljava više od 2.600 djelatnika. Studenac opslužuje preko 175.000 kupaca dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:15