Promjena nakon krize

Što hrvatski 'guru' iz poznatog JP Morgana kaže o budućnosti globalnih financija?

U američkim medijima ga opisuju kao „gurua” jer su neka od njegovih predviđanja kretanja na tržištima bila jako precizna
Marko Kolanović
 YouTube

Među 16 vodećih svjetskih analitičara koje je Bloomberg pozvao da iznesu što misle da će se događati u globalnim financijama u idućem desetljeću je i Marko Kolanović, doktor teorijske fizike iz Zagreba, koji već niz godina u poznatoj američkoj investicijskoj banci JP Morgan Chase vodi globalni odjel za kvantitativne strategije i derivate.

U američkim medijima ga opisuju kao „gurua” jer su neka od njegovih predviđanja kretanja na tržištima bila jako precizna, a istraživanja koja objavljuje pokreću tržišta.

Bloomberg piše da su brokeri u zadnjih deset godina stvarali milijarde dolara sa svojim algoritmima i uvidima u ljudsko ponašanje, promijenili su način na koji se trguje na burzama i pobijedili tradicionalne metode, ali financijska je industrija danas opterećena dvojbama.

U idućem desetljeću će se, poručio je Kolanović, povećati korištenje tehnologije i kvantitativnih modela u investicijskom procesu, a korištenje velikih ili alternativnih podataka će se nastaviti te će nastati nove strategije zahvaljujući tome. Tržištu ipak predviđa veću fragilnost. „Kvantitativni modeli koji su kalibrirani na povijesnim podacima neće anticiprati te događaje. Nakon krize, investitori i menadžeri će nastojati ponovno uvesti više ljudskog nadzora i diskrecijskog odlučivanja u investicijskim procesima i osiguranju likvidnosti”, smatra Kolanović, stručnjak koji razvija kompleksne matematičke modele i tako detektira investicijske prilike. Američki novinari koji prate investicijsku industriju smatraju da je svojim radom revolucionirao polje kvantitativne tržišne analize.

Zapravo, zahvaljujući modelima koje razvijaju Kolanović i drugi slični alitičari u vodećim investicijskim kućama, krajnju odluku o investiciji donosi računalo, ne čovjek.

Kolanović je na Wall Street došao početkom 2000-ih, počevši u Merrill Lynchu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 02:27