Nova saznanja

Stariji od 40 godina ne bi smjeli raditi više od tri dana tjedno ako žele biti produktivni

Nezaposleni su pokazali veće kognitivne sposobnosti od onih koje rade više od 55 sati
Ilustracija
 Lucas Jackson / REUTERS

U zadnje vrijeme sve se češće spominje koncept četverodnevnog radnog tjedna, a nedavno ga je i uvela i jedna hrvatska tvrtka. No, znanstvena istraživanja pokazuju da treba ići i korak dalje, na samo tri radna dana, barem u nekim slučajevima.

Izvještaj objavljen u Melbourne Institute Worker Paper pokazao je da su stariji od 40 godina najproduktivniji kada rade tri dana ili manje. Kako piše Time, istraživanje je provedeno na 3000 muškaraca i 3500 žena koji su odgovarali na pitanja o svojim radnim navikama, rješavali kognitivne testove i donosili zaključke.

To znači da su morali čitati unatrag, čitati naglas i spajati brojke sa slovima u ograničenom vremenu. To im je išlo dosta jednostavno do 25 radnog sata, no kasnije je išlo sve slabije i slabije.

Jedno od najviše iznenađujućih rezultata je podatak da oni u mirovini ili nezaposleni postižu bolje rezultate na kognitivnim testovima inteligencije od onih koji rade više od 55 sati tjedno (klasično radno vrijeme je 40 sati tjedno).

- Mnoge države dižu dobnu granicu za odlazak u mirovinu, a shodno time ljudi rade gotovo cijeli svoj životni vijek. Stupanj intelektualne stimulacije mogao bi ovisiti o broju radnih sati. Posao je zapravo mač s dvije oštrice, s jedne strane može stimulirati moždane vijuge, ali s druge strane dugo radno vrijeme može uzrokovati stres i potencijalno oslabiti kognitivne funkcije – naglasio je jedan od autora istraživanja Colin McKenzie.

Tvrdi kako su „razlike u duljini radnog vremena posebno bitne kod očuvanja kognitivnih funkcija osoba srednje dobi“ te im preporučuje nepuno radno vrijeme, od najviše tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 14:52