POPULARNA PSIHOLOGIJA

SRETAN RODITELJ, SRETNO DIJETE Četiri savjeta koja će vam otvoriti oči kada je u pitanju odgoj djeteta

 Foto: Colourbox

Savjete za odgoj djece možete pronaći na različitim mjestima i u mnogim knjigama koje se temelje na konkretnim istraživanjima. Kada ih sve zajedno sumiramo, vidljivo je nekoliko konkretnih koraka koji se uporno ponavljaju i naglašavaju kao bitne smjernice kada je u pitanju odgoj sretnog djeteta.

1. Radite na sebi

Mnogi to zanemaruju pa ćemo baš zato na prvo mjesto staviti rad na sebi. Želite li odgojiti sretno dijete i vi sami morate biti sretni, što znači da morate pronaći vremena za svoje hobije i aktivnosti koje se tiču samo vašeg užitka ili strasti.

Životna ravnoteža iznimno je važna. Usklađena karijera i obitelj te vrijeme za sebe pomoći će u smanjenju stresa i opuštenijem pristupu djeci te odgoju koji se temelji na boljoj komunikaciji i zdravom odnosu.

2. Dopustite im da budu svoji

Zasigurno ste čuli za pojam majka helikopter, koja previše strepi nad svojom djecom i uvijek pazi na svaki njihov korak. Umjesto toga, dopustite djetetu da bude dijete. Ono ima svoju autonomiju, odnosno volju - stoga im dopustite da ju i pokaže.

Dopustite djetetu da samo odabere što će odjenuti, s kime će se družiti, na koje izvannastavne aktivnosti će ići... Na taj način pomoći ćete djetetu da razvije povjerenje u sebe, izgradi samopouzdanje i nauči se odgovornosti.

3. Komunikacija, komunikacija i komunikacija

Koliko dnevno provedete u krugu obitelji, razgovarajući o ljudima, događajima i idejama koje su obilježile dan? Nažalost, mnogi će na to pitanje imati nezadovoljavajući odgovor.

Umjesto da se većina komunikacije svodi na ukore, prigovaranja i upozorenja - pokušajte omogućiti svom djetetu da više govori te izrazi svoje mišljenje o događajima koji se tiču obitelji. Uključite ih u svakodnevno donošenje odluka kako bi se osjećali što ravnopravnije.

4. Omogućite djetetu da bude dio zajednice

Neka istraživanja su pokazala kako su religiozne obitelji sretnije i to iz jednostavnog razloga što su dio šire zajednice koja je puna podrške i s kojom dijele slične interese te životne vrijednosti.

Djeca su najranjiviji članovi društva pa im je potrebna podrška proširene obitelji i prijatelja. Omogućite djetetu da bude dio zajednice. Organizirajte obiteljske ručkove, roštilj za prijatelje u prirodi, izlet na seosko imanje s prijateljima iz škole ili vrtića. Bitno je da se osjećaju kao da negdje pripadaju i da su sigurni tu gdje jesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:11