Mladi programeri

Softverske genijalce iz riječke gimnazije vrbuju IT tvrtke iz cijelog svijeta

Srednjoškolci Antonio Erdeljac i Adrian Hajdin softverski su stručnjaci u kompaniji Signature Networks
Adrian Hajdin (desno)
 Profimedia/Facebook Adrian Hajdin

Iako su samo srednjoškolci, Antonio Erdeljac i Adrian Hajdin softverski su stručnjaci u kompaniji Signature Networks, a uz to im se nude radna mjesta diljem svijeta. Informatičke tvrtke iz Skandinavije, Praga ili Engleske uopće ne zanima njihova dob ni razina obrazovanja, već samo ono što su do sada kreirali.

Oboje su, naime, stipendisti i zaposlenici u riječkoj kompaniji u kojoj izrađuju softverska rješenja, piše Novi list, a Erdeljac je svoj programerski put počeo još u trećem razredu osnovne škole. Tada je imao naviku “provaljivati” u tuđe Facebook profile. Odonda su se njegovi interesi promijenili te je sada, sa svojih 17 godina, i nadređen novom zaposleniku koji je čak duplo stariji od njega.

Uz to, taj učenik Prve riječke gimnazije ima trogodišnje iskustvo sudjelovanja na raznim natjecanjima iz područja razvoja softvera za srednje škole, a posljednje je dvije godine bio treći u državi s aplikacijama koje je razvio za natjecanja.

- Prošle sam godine bio treći na državnom natjecanju s aplikacijom Boxlio, odnosno svojevrsnim Uberom za dostavljače. Riječ je o sustavu koji korisnicima pomaže prilikom naručivanja i dostavljanja proizvoda. Nakon što kupac postavi svoju narudžbu, sustav automatski pronalazi dostupnog dostavljača na temelju njegove geolokacije - ispričao je Antonio Erdeljac za Novi list.

Godinu ranije, treće mjesto na državnom natjecanju donijela mu je aplikacija koja omogućava brzi dolazak do posla i brze zarade.

- Riječ je o sitnim poslovima, kao što je šetnja psa, kojima se može trenutno ostvariti zarada. Ove sam godine prošao županijsku razinu natjecanja i idući tjedan me čeka državno natjecanje u Primoštenu, a predstavit ću se s aplikacijom CityCoin. To je platforma za stvaranje pametnog grada. Napravljena je po uzoru na funkcije kartice pametnih gradova poput Rijeka City Card kojom se omogućuju plaćanje autobusnih linija, parkinga i manjeg shoppinga te se time dolazi do više razine razvoja pametnih gradova. CityCoin omogućuje jednostavnu integraciju grada u sustav pametnih gradova kroz web i mobilnu aplikaciju - pojasnio je gimnazijalac.

Kako bi to izradio u prosjeku mu treba oko mjesec dana, no za aplikaciju RijekaFood, kojom se zapravo i proslavio, trebalo mu je samo pet dana, a nastala je iz dosade.

- Nisam mogao spavati i u pet sati stvorio sam aplikaciju koja koristi Googleov API za pronalazak restorana i mjesta za hranu blizu Rijeke, a uz to omogućava i prikaz ocjena restorana, adresu, recenzije korisnika, kontakt broj, prikaz lokacije na mapi te daje do znanja je li to mjesto trenutno otvoreno ili zatvoreno - kazao je.

Njegov kolega Adrian Hajdin ipak se nešto kasnije bacio u programerske vode budući da je to područje u njemu pobudilo interes prije dvije godine kada je pri surfanju internetom naletio na tečaj za programiranje.

- Završio sam tečaj, programiranje me zainteresiralo. Vidio sam da je to nešto što me čini zadovoljnim i što me zanima i odlučio sam se time baviti. Kao i Antonija, tako je i mene Signature Networks sam pronašao, a radim za njih nešto kraće od njega - ispričao je Hajdin.

On je, pak, izradio aplikaciju Kalkulator bodova za državnu maturu za koju je inspiraciju našao u svojoj trenutnoj situaciji. Adrian Hajdin je, naime, maturant i čekaju ga ispiti državne mature te upis na fakultet.

– Pokušavao sam pronaći jednostavnije rješenje procesa izračunavanja bodova, ali nisam ga našao i tada sam ga odlučio sam implementirati. Kalkulator bodova za maturu je mobilna i web aplikacija koja omogućuje jednostavno, brzo i točno računanje bodova te maturantima znatno olakšava i ubrzava proces dolaska do bitnih i potrebnih informacija. Prve informacije koje sam dobio od kolega su oduševljenje. Meni je taj kalkulator bio potreban, a sada vidim da je i drugima trebao. Kada sam pokušao izračunati bodove za upis na fakultet, nisam mogao vjerovati da ne postoji jednostavan način za to učiniti. Tada sam krenuo s izradom aplikacije, sudjelovao s njom na županijskoj razini natjecanja softvera za srednje škole i nedavno sam kupio domenu te je aplikacija dostupna svim maturantima i mogu je besplatno koristiti - pohvalio se Novom listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 02:18