Nova direktorica

Smjena na čelu LNG-a Hrvatska: na mjesto Gorana Frančića sjeda Barbara Dorić

Biivša ravnateljica Agencije za ugljikovodike je već treća čelna osoba u godinu i pol dana
 Tomislav Krišto / CROPIX

Dogodila se smjena na čelu tvrtke LNG Hrvatska, zadužene za razvoj projekta gradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju na otoku Krku. Na sjednici skupštine te tvrtke u četvrtak smijenjen je dosadašnji direktor Goran Frančić te je umjesto njega imenovana Barbara Dorić.

Sad već bivša ravnateljica Agencije za ugljikovodike tako preuzima vodstvo nad trenutno najvažnijim hrvatskim energetskim projektom, ali i jednim od ključnih projekata u agendi Vlade uopće. Spekulacije o smjeni na čelu LNG Hrvatske već neko vrijeme kolaju u domaćem energetskom sektoru, a kao razlozi nezadovoljstva Frančićevim radom uglavnom su se spominjali njegovi loši odnosi i komunikacija s predstavnicima Hrvatske elektroprivrede i Plinacra - faktičnih vlasnika LNG Hrvatske.

Prema neslužbenim informacijama iz HEP-a, smijenjenom direktoru se zamjerala netransparentnost u radu, te činjenica da - iako je već sredina travnja - nije izradio i Nadzornom odboru prezentirao zadovoljavajući plan poslovanja za 2018. godinu. Ipak, za pretpostaviti je kako je neposredni okidač za smjenu ipak bila spoznaja o neočekivano lošim rezultatima natječaja za prikupljanje obvezujućih ponuda za zakup kapaciteta budućeg terminala.

Kako je Jutarnji list nedavno izvijestio, taj natječaj - ključni korak u stvaranju održive financijske konstrukcije projekta - završio je tek s jednom ponudom, za zakup samo 4 posto planiranih kapaciteta terminala. S tako slabim interesom korisnika projekt ne može biti ostvariv, pa su se u Vladi i nadležnom ministarstvu upalile sirene za uzbunu. Odlučeno je da se rad na projektu pokuša intenzivirati, a očito je procijenjeno da je za to potrebno i novo vodstvo.

Izbor Barbare Dorić u tom je kontekstu logičan, s obzirom na to da se radi o poprilično iskusnoj dužnosnici, s iskustvom rada na razvoju velikih energetskih projekata. U široj javnosti ova ekonomistica najbolje je poznata kao osoba koja je operativno vodila projekt novog ciklusa istraživanja ugljikovodika u Hrvatskoj za vrijeme Vlade Kukuriku koalicije. Taj projekt obuhvaćao je izmjene domaćeg zakonodavstva, ustroj nove javne agencije i provođenje međunarodnih natječaja, a završen je novim ciklusom istraživanja u panonskom dijelu Hrvatske te dolaskom prvih stranih investitora u ovom sektoru u novijoj povijesti Hrvatske.

U međuvremenu, Dorić se bavila i radom na novom Zakonu o tržištu plina, pa sad u Vladi očito vjeruju kako će moći preokrenuti nepovoljne trendove u krčkom projektu. Problem je što vremena nema puno, a činjenica da se na čelo LNG Hrvatske u godinu i pol dana imenuje već treća osoba sama po sebi neće djelovati blagotvorno na povjerenje ulagača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:47