Potražnja za radom u 2018.

Skladištari istisnuli programere s petog na sedmo mjesto najtraženijih zanimanja

Potražnja na hrvatskom tržištu rada prošle je godine bila na povijesno visokim razinama
Ilustracija
 Darko Tomaš / CROPIX

Potražnja na hrvatskom tržištu rada prošle je godine bila na povijesno najvišim razinama – u odnosu na pretkriznu 2007. godinu ukupan broj online oglasa u 2018. bio je viši za čak 11,4 posto. U odnosu, pak, na baznu 2015. godinu, mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta (OVI) se u 2018. godini više nego udvostručio, dok je u odnosu na prethodnu godinu indeks zabilježio rast od čak 25,2 posto. To govori u prilog daljnjem snažnom rastu potražnje za radom, objavio je Ekonomski intitut Zagreb.

Kao i u 2017., najveći doprinos godišnjem rastu potražnje imali su oglasi u kojima se traže radnici nižih kvalifikacija te oni sa srednjom stručnom spremom, dok je potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom doprinijela rastu ukupnog broja oglasa od 25,2 posto sa svega 1,6 postotnih bodova. Tome u prilog govore i podaci o najtraženijih pet zanimanja među kojima su se, slično kao i u 2017. godini, nalazila zanimanja prodavača, kuhara, konobara i vozača, dok je na petom mjestu zanimanje skladištara istisnulo programera na sedmo mjesto najtraženijih zanimanja. Najveći doprinos ukupnom godišnjem rastu potražnje za radom zabilježili su oglasi u kojima se traže prodavači, skladištari, radnici u proizvodnji te kuhari i knjigovođe.

Ugovori na određeno su i u 2018. godini bili dominantna kategorija oglasa te im je udio u godinu dana čak i porastao, i to s 45,4 na 48,6 posto svih oglasa. Broj oglasa s ugovorima na neodređeno rastao je nešto sporije u usporedbi s oglasima koji nude zapošljavanje na određeno te je dosegnuo udio od 39,9 posto ukupnih oglasa u usporedbi s 41,7 posto u 2017. Broj oglasa koji nude stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa nastavio je padati te se njihov udio smanjio s 4,2 posto u 2017. na 2,4 posto u 2018. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:34