SERIJAL OMOGUĆUJE HDZ

S 30 godina preuzela je tvornicu od oca, digla je na noge i zaštitila 390 radnih mjesta!

S nepunih 30 godina u ruke je dobila veliku odgovornost. Mato Ravlić, vlasnik drvoprerađivačke tvrtke Slavonija DI iz Slavonskog Broda ponudio je direktorsku funkciju svojoj kćeri Martini koja se tek koju godinu ranije vratila sa školovanja gdje se pripremala za preuzimanje obiteljskog posla. Deset godina kasnije Martina Ravlić na čelu je vodeće tvornice za preradu drva u Slavoniji, a 2017. u izboru EY ušla je među top pet poduzetnika godine!

- Kada se rodite i odrastate u poduzetničkoj obitelji nekako je i logično da vam se životni planovi i ciljevi vežu u tom smjeru. Naravno da sam imala ambiciju preuzeti obiteljski posao, jer sam se u konačnici za to i obrazovala. Osim toga, moj je otac desetljećima gradio našu poslovnu obiteljsku priču, a kako je on i moj veliki uzor nije bilo dvojbe u trenutku kada mi je ponudio preuzimanje upravljanja tvrtkom – prisjetila se gospođa Ravlić događanja od prije točno deset godina jer upravo u lipnju ove godine ona slavi desetu obljetnicu uspješnim upravljanjem Slavonije DI. Žene na čelnim pozicijama u drvnoj industriji su prava rijetkost, ali gospođa Ravlić vrlo je brzo pohvatala konce, a razvoj tvrtke krenuo je uzlaznom linijom.

Pogledajte video

Tvrtka je 2010. godine bila suočena s ozbiljnim izazovima. Uz prihod od 96 milijuna kuna generiran je i gubitak od 1.2 milijuna kuna. U prošloj godini, pak, prihod je iznosio 114 milijuna kuna, a dobit 7.2 milijuna kuna. Dakle, iako im mnogi im nisu davali previše šansi, danas su lider u branši. Bave se preradom drveta, proizvodnjom parketa, ljuštenog furnira, namještaja i rezanog furnira, što im je sa 75 posto kapaciteta i osnovni posao, a proizvodnjom su 100 posto izvozno orijentirani. Švicarska, Italija, Engleska, Švedska, Njemačka, Austrija – to su njihova tržišta.

- Kada sam došla na čelo tvrtke shvatila sam da svojim znanjem i iskustvom stečenim uz oca moram preokrenuti stvari. Puno mi je, doduše, pomogla i činjenica da smo imali odličnog i odanog poslovnog partnera iz Švicarske koji nam je to ostao i danas. Malo pomalo i došli smo do ciljeva koje smo si postavili. Danas u Slavoniji DI zapošljavamo 390 radnika, a cijela grupacija ima više od 1000 ljudi. Iza toga je puno rada i promišljanja. Uspjeli smo puno. Prije pet godina izgradili smo i vlastito kogeneracijsko postrojenje snage 5MW za proizvodnju električne i toplinske energije. Nakon toga investirali smo u tvornicu furnira, investirali u opremu i strojeve toliko da danas imamo možda samo jedan stroj u pilani koji datira iz 2010. Sve ostalo je novo. I, naravno, ulagali smo u zaposlenike, njihovo usavršavanje... Ukupno smo, mimo kogeneracijskog postrojenja, investirali 32,5 milijuna kuna – nabraja gospođa Ravlić, koja je svjesna da je njezina mladost tvrtki donijela i nove ideje.

- Ne samo moja, nego i cijelog tima mojih najbližih suradnika, ali i ostalih zaposlenika. Ja sam donijela svježe ideje i elan koji je možda nedostajao, ali ključno je bilo okupiti i dobar tim i te ideje i volju prenijeti na cijelu tvrtku. U početku sam se bavila svim sferama, menadžmentom, komercijalom, prodajom, proizvodnjom... Danas imamo sjajan tim, ali ja i dalje sudjelujem i u drugim segmentima tvrtke. Puno smo ulagali i u digitalizaciju i automatizaciju proizvodnih procesa, što su bili neki od prvih koraka koje sam poduzela, pri čemu sam, vođena očevim savjetima i filozofijom, pazila da nađem pravi balans između modernizacije pogona i zadržavanja radnih mjesta – objašnjava naša sugovornica, koja se zna nositi s brojnim izazovima.

Pandemija Covid 19 i njih je pogodila, no Slavonija DI niti jednog dana nije prestala s radom.

- Radili smo cijelo vrijeme, nismo otpuštali radnike, niti smo zahvaljujući gospodarskim mjerama smanjivali plaće, ali najvažnije nam je da se nitko od nas nije zarazio virusom iako smo svaki dan imali 350 ljudi u proizvodnji. Pad prodaje bio je ogroman, jer smo, dakle, u potpunosti izvozno orijentirani, pa smo najveći dio proizvodili za skladište. Ipak, uspjeli smo ostati stabilni i zadržati likvidnost, a sada se sve polako budi, krenula je i prodaja, isporuka kupcima – kaže direktorica Slavonije DI i dodaje: 'Da nije bilo gospodarskih mjera za očuvanje radnih mjesta, vjerojatno ne bismo mogli raditi toliku proizvodnju bez otpuštanja radnika'. Prihod im je u pandemiji pao za približno 28 posto, ali do kraja godine očekuju oporavak i rezultat na razini prošle godine!

- Ja sam optimist i vjerujem da će sve izaći na dobro. Još od ranije imamo plan nove investicije u tvornicu parketa i to već sljedećeg proljeća, a nadam se da će tako i biti. Otvaranje tržišta jedva smo dočekali i mi i naši partneri i to nam budi nadu. Po prirodi sam pozitivac, zadovoljna sam i sretna osoba u svim aspektima života, smatram da sam se ostvarila na svim područjima, posao, obitelj i suradnici me ispunjavaju i sjajno se nadopunjuju i iz toga crpim energiju i optimizam za vrijeme koje je pred nama – poručila je Martina Ravlić.

NAJDETALJNIJI VODIČ ZA TVRTKE: Kako osigurati sigurnu budućnost za svoje zaposlenike

1. NEXT GENERATION EU: 20 MILIJARDI EURA HRVATSKOJ

EU PRORAČUN: Hrvatska dobiva 10 milijardi eura iz redovitih sredstava Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), proračuna EU za razdoblje od 2021. do 2027. To podrazumijeva fondove, prije svega kohezijske koji su i dosad bili zamašnjak rasta u našoj zemlji.

FOND ZA OPORAVAK: Hrvatska dobiva 7.3 milijarde eura bespovratnih sredstava i 2.65 milijarde eura zajmova. Sredstva su namijenjena za modernizaciju gospodarstva kako bi postalo otpornije na krize poput COVID-19. Uvjeti korištenja sredstava iz fonda za oporavak, nazvanog Next Generation EU bit će slični korištenju sredstava iz proračuna EU:

Države članice trebat će osmisliti svoj investicijski i reformski program koji mora biti na tragu prioriteta koje je EU postavila, poput zelene i digitalne tranzicije.

Programi moraju biti kompatibilni s ciljevima Europskog semestra te klimatskim i energetskim ciljevima. Novac se može početi isplaćivati kada se programi dogovore s Komisijom i kada prođu postupak usvajanja.

Na raspolaganju će biti i program ReactEU, kao dodatak kohezijskoj omotnici te programu za pravedni oporavak, ruralni razvoj i mehanizam za pravednu tranziciju.


2. NACIONALNE GOSPODARSKE MJERE COVID-19

Mjera za očuvanje radnih mjesta (za lipanj 2020.)

ZA KOGA: Za firme s padom prihoda od najmanje 50% u svibnju 2020. u odnosu na svibanj 2019.

INDUSTRIJE: Za trgovačka društva, obrte, OPG i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, prijevozu i skladištenju, pružanju smještaja i usluživanju hrane i pića, ostalim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, kreativnim, umjetničkim i zabavnim djelatnostima i organizatorima kulturnih, poslovnih i sportskih događaja, sajmova i vjenčanja uz popratne djelatnosti

KOLIKO: Iznos mjere do 4.000 kuna po zaposleniku

KADA: Zahtjev je potrebno poslati HZZ-u do 30. lipnja 2020.

Moratorij na postojeće obveze

ZA KOGA: Za sve korisnike izravno odobrenih HBOR kredita omogućen je moratorij u trajanju od 3 mjeseca za sve obveze dospjele nakon 29. veljače 2020. Za sve korisnike HBOR kredita odobrenih putem poslovne banke omogućen je moratorij po zahtjevu putem poslovne banke

Reprogramiranje kreditnih obaveza

ZA KOGA: Za sve korisnike HBOR kredita omogućeno je reprogramiranje postojećih kreditnih obaveza prema dogovoru

Novi krediti za likvidnost

ZA KOGA: Poduzetnicima HBOR odobrava nove kredite za likvidnost putem poslovnih banaka, dok malim i srednjim poduzetnicima u turističkim djelatnostima kredite odobrava izravno

KOLIKO: Krediti se izdaju za iznose veće od 100.000 kuna

ROK OTPLATE: Do 3 godine uz poček do 12 mjeseci

COVID-19 krediti

ZA KOGA: Za mikro, male i srednje poduzetnike HAMAG BICRO daje kredite po kamati od 0.25%

KOLIKO: Iznos do 750.000 kuna

ROK OTPLATE: Do 5 godina uz poček do 12 mjeseci

Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj

ZA KOGA: Za mikro i male poduzetnike u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru HAMAG BICRO daje kredite po kamati od 0.5%

KOLIKO: U iznosu do 25.000 eura

ROK OTPLATE: Rok otplate do 3 godine uz poček do 12 mjeseci


3. POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE (HZZ)

Potpora za zapošljavanje

ZA KOGA: Za zapošljavanje nezaposlenih

KOLIKO: Sufinanciranje do 50% bruto II plaće ili 75% za osobe s invaliditetom

KADA: U trajanju od 12 mjeseci

Potpora za samozapošljavanje

ZA KOGA: Za pokretanje vlastitog poslovanja među nezaposlenima i za širenje postojećeg poslovanja korisnika iste potpore

KOLIKO: Iznos mjere do 100.000 kuna za samozapošljavanje i do 55.000 kuna za širenje poslovanja

KADA: U trajanju od 12 mjeseci

Potpora za usavršavanje

ZA KOGA: Za daljnje obrazovanje novozaposlenih ili zaposlenih osoba s ciljem očuvanja radnih mjesta

KOLIKO: Sufinanciranje do 70% prihvatljivih troškova s najvećim iznosom po zaposleniku od 18.000 kuna

KADA: U trajanju do 6 mjeseci

Potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo

ZA KOGA: Za firme u realnom i javnom sektoru

KOLIKO: Iznos mjere za realni sektor u vrijednosti od 50% godišnje bruto II plaće radnika ili 75% za osobe s invaliditetom

KADA: U trajanju od 12 mjeseci

Mjera osposobljavanja na radnom mjestu

TRAJANJE: U trajanju od 6 mjeseci

KOLIKO:

1. Osposobljavanje na radnom mjestu s ciljem stjecanja potvrde poslodavca: iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 1.500 kuna za poslodavca za troškove mentorstva

2. Osposobljavanje na radnom mjestu s ciljem stjecanja javne isprave o osposobljenosti: iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 18.000 kuna za poslodavca za troškove teorijske nastave u obrazovnoj ustanovi i polaganja ispita osposobljenosti, do 1.500 kuna za troškove mentorstva i dodatno pokriće troškova liječničkog pregleda

3. Osposobljavanje/usavršavanje na radnom mjestu s ciljem stjecanja potvrde poduzetnike potporne institucije (poduzetnički inkubatori i razvojne agencije): iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 18.000 kuna za poslodavca za troškove osposobljavanja u poduzetničkoj potpornoj instituciji

4. Osposobljavanje na radnom mjestu hrvatskih povratnika/useljenika iz hrvatskog iseljeništva: iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 18.000 kuna za poslodavca za troškove teorijske nastave u obrazovnoj ustanovi i polaganja ispita osposobljenosti, do 1.500 kuna za troškove mentorstva, dodatno pokriće troškova liječničkog pregleda, uplata obveznih doprinosa zdravstvenog osiguranja te pokriće troškova prijevoda i priznanja inozemne svjedodžbe ili diplome

Potpora za obrazovanje zaposlenih

ZA KOGA: Za povećanje konkurentnosti i stručnosti zaposlenih osoba

KOLIKO: Iznos od 100% troškova obrazovanja za obrazovnu ustanovu uz troškove liječničkih pregleda

KADA: U trajanju od 6 mjeseci


Izvori: Hrvatski zavod za zapošljavanje /HZZ; Hrvatska banka za obnovu i razvoj /HBOR; Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije I investicije /HAMAG-BICRO

Moja Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 00:19