SERIJAL OMOGUĆUJE HDZ

Radili su na projektu stoljeća u Veneciji, 50. rođendan dočekali u pandemiji i uspjeli

Damir Kirić
 Željko Hajdinjak / Cropix

Rudolf Kirić osnovao je vulkanizersku radionu 1970. u Varaždinu, a 50 godina kasnije njegov sin Damir Kirić na čelu je vodeće kompanije u gumarskoj industriji s 400 zaposlenih! Oni izvoze u Njemačku, Austriju, Švedsku, radili su na projektu Mojsije koji je trebao spasiti Veneciju od utapljanja, svake godine izgradi se 55 tisuća četvornih metara gumenih dječjih igrališta u Hrvatskoj uz njihove reciklirane gume, a uz EU fondove izgradili su fotonaponsku elektranu.

Pedestu godišnjicu kompanije dočekali su usred velike svjetske pandemije. Kako su uspjeli i kako su očuvali radna mjesta, o tome razgovaramo s Damirom Kirićem, vlasnikom i direktorom varaždinske kompanije Gumiimpex.

Što je bilo presudno na putu do vodeće kompanije u gumarskoj industriji s više od 400 zaposlenika i s prvim pogonom u Hrvatskoj za reciklažu gume?

- Od samih početaka pa sve do danas vodi nas poduzetnički duh, predanost poslu i monogo rada. Nije uvijek sve išlo lako, ali uz puno predanog rada i volje za novitetima može se mnogo. Ideja za reciklažu rodila se možda desetak godina prije nego smo napravili pogon za reciklažu. Proučili smo kako se to radi u raznim zemljama EU i primjenili to na RH. Hrvatska do tada nije imala zbrinjavanje otpadnih auto guma, i mi primjenjujemo potpuno ekološku mehaničku reciklažu guma, tj. rastavljamo gumu na njezina 3 osnovna segmenta, gumu, čelik i tekstil, te ponovo iskorištavamo dobiveni gumeni granulat za izradu novih proizvoda.

Izgradili ste fotonaponsku elektranu za vlastitu proizvodnju i dobili gotovo 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova? Kako je ova investicija doprinijela vašem poslovanju?

- Da, javili smo se na natječaj za sredstva EU, za fotonaponsku elektranu i izgradili smo je. Ona je puštena u pogon 2018. godine, te zadovoljava potrebe za energijom kompletnog pogona za reciklažu. Mi smo zeleno orijentirano poduzeće i nastojimo primjeniti zaštitu okoliša u svim segmentima poslovanja.

Primili ste priznanje Zlatna Kuna 2016. za uspjehe u poslovanju, raspolažete visokim standardima proizvodnje unutar industrije i brojnim nagradama. Koje su odluke bile ključne u vašem uspjehu?

- Svaka nagrada nas veseli, to je ujedno i potvrda za rad i trud koji ulažemo u posao. Svakodnevno se donose brojne odluke, teško je izdvojiti neke od njih, ali uvijek nastojimo biti u korak s Europom i svijetom što se tiče noviteta u gumarskoj industriji i isto tako nastojimo što više primjeniti u Hrvatskoj.

Među vašim se proizvodima posebno ističe reciklirana lijevana guma koja je sve češća podloga dječjih igrališta i sportskih terena. Pogon za reciklažu guma otvorili ste 2005. i uložili 6.5 milijuna eura. Na koji način vaš proizvod doprinosi ekološkoj održivosti i koliko dječjih igrališta u Hrvatskoj koristi upravo vašu sirovinu?

- Da, jedan bitan segment je ljevana guma i podne obloge za dječja igrališta i sportske terene. Uz navedeno, gumeni podovi vrlo su korisni u rehabilitacijskim centrima i aquaparkovima jer imaju odličnu apsorbciju udaraca i neklizivi su. Godišnje se instalira oko 55.000 m2 igrališta što u prijevodu znači oko 1.500 tona otpadnih guma.

Na koji je način pandemija COVID-19 utjecala na vaše poslovanje i vaših 400 zaposlenika?

- COVID-19 je nešto s čime se nitko do sada nije susreo, novi izazov za cijeli svijet pa tako i za nas. Naravno da je utjecao na poduzeče, i to ponajviše u vidu padu prometa, ali mislimo da ćemo posljedice moći sagledati potpuno tek uz vremensku distancu. Uspjeli smo postići da ni u ovoj situaciji kod nas nije bilo otpuštanja djelatnika, plaća im je redovito isplaćivana i nije smanjena. Od njih se zahtjeva predanost svim mjerama koje propisuje Zavod za javno zdravstvo. Nadamo se da ćemo zajedno prebroditi pandemiju.

Na koji su način mjere za očuvanje radnih mjesta utjecale na vaše poslovanje?

- Vlada je reagirala promtno i brzo. Koristili smo dio mjera za očuvanje radnih mjesta u početku kad nam je promet naglo pao, kasnije više ne. To nam je pomoglo i siguran sam da će mjere ublažiti udarac na gospodarstvo u pandemiji.

Kada očekujete ponovno rast?

- To je za sada teško prognozirati, ovisi o puno faktora kako u Hrvatskoj tako i u EU. Međutim, mi smo optimistični i radimo sve što je u našoj moći da zadržimo poslovanje na što boljoj razini.

Nedavno ste proslavili 50. obljetnicu od osnutka firme. Koji su ciljevi pred vama u sljedećih 10 godina?

- Da proslavili smo 50. godišnjicu poduzeća, koja se nažalost poklopila s pandemijom, naime godišnjica je bila 20. travnja, tako da smo je obilježili samo preko javnih medija i e-mail komunikacijom s našim kupcima i dobavljačima. Velika je to objetnica za nas. Poduzeće je pokrenuo moj otac, sada poduzeće vodi druga generacija, a nadamo se da će se u sljedećih 10 godina u poduzeće uključiti i treća generacija i nastaviti istim putem.

Svoje proizvode plasirate na međunardono tržište uključujući i suradnje s Michelinom i GoodYearom. Kakvi su vam planovi što se tiče proširenja međunardnog poslovanja?

- Mi proizvodimo obnovljene – protektirane – gume za teretna vozila po licenci Michelin i Goodyear. To je samo jedan segment izvoza za nas. Hrvatska je premalo tržište za tako specijalizirane gumeno tehničke proizvode koje mi proizvodimo, tako da već sada imamo značajan izvoz, pretežno u zemlje EU (Irska, Njemačka, Austrija, Švedska, Češka, Slovenija). Jedan od bitnih projekata koje smo radili u suradnji s Brodosplitom je project MOSE, Mojsije ili Vrata Venecije. To je sustav za obranu Venecije od poplava gdje smo mi izrađivali gumene djelove. Nastojimo sve više svojih proizvoda plasirati na međunarodno tržište, to nije jednostavno, ali je izazov kojem se veselimo.

NAJDETALJNIJI VODIČ ZA TVRTKE: Kako osigurati sigurnu budućnost za svoje zaposlenike

1. NEXT GENERATION EU: 20 MILIJARDI EURA HRVATSKOJ

EU PRORAČUN: Hrvatska dobiva 10 milijardi eura iz redovitih sredstava Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), proračuna EU za razdoblje od 2021. do 2027. To podrazumijeva fondove, prije svega kohezijske koji su i dosad bili zamašnjak rasta u našoj zemlji.

FOND ZA OPORAVAK: Hrvatska dobiva 7.3 milijarde eura bespovratnih sredstava i 2.65 milijarde eura zajmova. Sredstva su namijenjena za modernizaciju gospodarstva kako bi postalo otpornije na krize poput COVID-19. Uvjeti korištenja sredstava iz fonda za oporavak, nazvanog Next Generation EU bit će slični korištenju sredstava iz proračuna EU:

Države članice trebat će osmisliti svoj investicijski i reformski program koji mora biti na tragu prioriteta koje je EU postavila, poput zelene i digitalne tranzicije.

Programi moraju biti kompatibilni s ciljevima Europskog semestra te klimatskim i energetskim ciljevima. Novac se može početi isplaćivati kada se programi dogovore s Komisijom i kada prođu postupak usvajanja.

Na raspolaganju će biti i program ReactEU, kao dodatak kohezijskoj omotnici te programu za pravedni oporavak, ruralni razvoj i mehanizam za pravednu tranziciju.


2. NACIONALNE GOSPODARSKE MJERE COVID-19

Mjera za očuvanje radnih mjesta (za lipanj 2020.)

ZA KOGA: Za firme s padom prihoda od najmanje 50% u svibnju 2020. u odnosu na svibanj 2019.

INDUSTRIJE: Za trgovačka društva, obrte, OPG i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, prijevozu i skladištenju, pružanju smještaja i usluživanju hrane i pića, ostalim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, kreativnim, umjetničkim i zabavnim djelatnostima i organizatorima kulturnih, poslovnih i sportskih događaja, sajmova i vjenčanja uz popratne djelatnosti

KOLIKO: Iznos mjere do 4.000 kuna po zaposleniku

KADA: Zahtjev je potrebno poslati HZZ-u do 30. lipnja 2020.

Moratorij na postojeće obveze

ZA KOGA: Za sve korisnike izravno odobrenih HBOR kredita omogućen je moratorij u trajanju od 3 mjeseca za sve obveze dospjele nakon 29. veljače 2020. Za sve korisnike HBOR kredita odobrenih putem poslovne banke omogućen je moratorij po zahtjevu putem poslovne banke

Reprogramiranje kreditnih obaveza

ZA KOGA: Za sve korisnike HBOR kredita omogućeno je reprogramiranje postojećih kreditnih obaveza prema dogovoru

Novi krediti za likvidnost

ZA KOGA: Poduzetnicima HBOR odobrava nove kredite za likvidnost putem poslovnih banaka, dok malim i srednjim poduzetnicima u turističkim djelatnostima kredite odobrava izravno

KOLIKO: Krediti se izdaju za iznose veće od 100.000 kuna

ROK OTPLATE: Do 3 godine uz poček do 12 mjeseci

COVID-19 krediti

ZA KOGA: Za mikro, male i srednje poduzetnike HAMAG BICRO daje kredite po kamati od 0.25%

KOLIKO: Iznos do 750.000 kuna

ROK OTPLATE: Do 5 godina uz poček do 12 mjeseci

Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj

ZA KOGA: Za mikro i male poduzetnike u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru HAMAG BICRO daje kredite po kamati od 0.5%

KOLIKO: U iznosu do 25.000 eura

ROK OTPLATE: Rok otplate do 3 godine uz poček do 12 mjeseci


3. POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE (HZZ)

Potpora za zapošljavanje

ZA KOGA: Za zapošljavanje nezaposlenih

KOLIKO: Sufinanciranje do 50% bruto II plaće ili 75% za osobe s invaliditetom

KADA: U trajanju od 12 mjeseci

Potpora za samozapošljavanje

ZA KOGA: Za pokretanje vlastitog poslovanja među nezaposlenima i za širenje postojećeg poslovanja korisnika iste potpore

KOLIKO: Iznos mjere do 100.000 kuna za samozapošljavanje i do 55.000 kuna za širenje poslovanja

KADA: U trajanju od 12 mjeseci

Potpora za usavršavanje

ZA KOGA: Za daljnje obrazovanje novozaposlenih ili zaposlenih osoba s ciljem očuvanja radnih mjesta

KOLIKO: Sufinanciranje do 70% prihvatljivih troškova s najvećim iznosom po zaposleniku od 18.000 kuna

KADA: U trajanju do 6 mjeseci

Potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo

ZA KOGA: Za firme u realnom i javnom sektoru

KOLIKO: Iznos mjere za realni sektor u vrijednosti od 50% godišnje bruto II plaće radnika ili 75% za osobe s invaliditetom

KADA: U trajanju od 12 mjeseci

Mjera osposobljavanja na radnom mjestu

TRAJANJE: U trajanju od 6 mjeseci

KOLIKO:

1. Osposobljavanje na radnom mjestu s ciljem stjecanja potvrde poslodavca: iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 1.500 kuna za poslodavca za troškove mentorstva

2. Osposobljavanje na radnom mjestu s ciljem stjecanja javne isprave o osposobljenosti: iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 18.000 kuna za poslodavca za troškove teorijske nastave u obrazovnoj ustanovi i polaganja ispita osposobljenosti, do 1.500 kuna za troškove mentorstva i dodatno pokriće troškova liječničkog pregleda

3. Osposobljavanje/usavršavanje na radnom mjestu s ciljem stjecanja potvrde poduzetnike potporne institucije (poduzetnički inkubatori i razvojne agencije): iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 18.000 kuna za poslodavca za troškove osposobljavanja u poduzetničkoj potpornoj instituciji

4. Osposobljavanje na radnom mjestu hrvatskih povratnika/useljenika iz hrvatskog iseljeništva: iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 18.000 kuna za poslodavca za troškove teorijske nastave u obrazovnoj ustanovi i polaganja ispita osposobljenosti, do 1.500 kuna za troškove mentorstva, dodatno pokriće troškova liječničkog pregleda, uplata obveznih doprinosa zdravstvenog osiguranja te pokriće troškova prijevoda i priznanja inozemne svjedodžbe ili diplome

Potpora za obrazovanje zaposlenih

ZA KOGA: Za povećanje konkurentnosti i stručnosti zaposlenih osoba

KOLIKO: Iznos od 100% troškova obrazovanja za obrazovnu ustanovu uz troškove liječničkih pregleda

KADA: U trajanju od 6 mjeseci


Izvori: Hrvatski zavod za zapošljavanje /HZZ; Hrvatska banka za obnovu i razvoj /HBOR; Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije I investicije /HAMAG-BICRO

Moja Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2023 19:51