Rex Yeap

Prvi intervju s najvećim dioničarem Zagrebačke burze: 'Prepoznali smo potencijal!'

Malezijac Rex Yeap sebe opisuje kao poduzetnika, inovatora, govornika i celebrityja
Malezijac Rex Yeap
 European Blockchain HUB

Malezijac Zong Xin Yeap, ili skraćeno Rex Yeap, trenutno je najveći pojedinačni vlasnik Zagrebačke burze, ali informacija o njegovim prethodnim poslovnim aktivnostima ili ulaganjima i dalje je vrlo malo. One koje, pak, postoje, a objavljene su na internetu, prilično je teško posložiti u neku koherentnu poslovnu priču, a svakako je očito da uglavnom nemaju veze s dionicama i burzama. Za Magazin Jutarnjeg lista Rex Yeap je pristao dati intervju, prvi otkako se pojavio na našem tržištu kapitala, isključivo elektroničkom poštom. Do Zagreba, poručio nam je ljubazno uoči Nove godine, neće tako skoro jer je na putovanjima širom Azije, pa nismo mogli dogovoriti razgovor uživo.

Sam za sebe kaže da je, ovim redom: poduzetnik, inovator, savjetnik, govornik, celebrity i globalni tehnološki disruptor. Tako je barem napisao na Linkedin profilu, gdje također stoji da je među osnivačima European & Asean Blockchain Huba, prije toga je radio u Pacific Capital Trustu iz Hong Konga, a pohađao je St. Joseph’s Secondary School. Navodi i da je 2017. godine osnovao tvrtku World of Sharing Pte Ltd (WOS), koja stvara globalnu zajednicu za ekonomiju dijeljenja, a za to koristi tri suvremene tehnologije - internet (za prikupljanje podataka), umjetnu inteligenciju (za analizu podataka) i blockchain (sigurnost podataka).

Rex Yeap je i izvršni direktor tvrtke za organiziranje događaja pod nazivom DeTrend Entertainment (DTE) Sdn Bhd, koja je, među ostalim, organizirala turnir u e-sportu Galaxy Battle 2 na Filipinima. Tom živopisnom poslovnom životopisu treba dodati, kako stoji na internetskoj stranici Blockchain Expoa (to je sajam koji bi se ove godine trebao održati u Amsterdamu), da je Rex Yeap vlasnik bara High Grounds u Kuala Lumpuru, prvog e-sport bara u Maleziji.

Hrvatskoj se javnosti, kao ni Upravi Zagrebačke burze koju vodi Ivana Gažić, još nije predstavio, iako je od ljeta prošle godine u medijima objavljen niz vijesti o tome da on ustrajno kupuje dionice Zagrebačke burze. Osim Milana Horvata, varaždinskog financijaša i vlasnika kripto mjenjačnice koji mu vodi poslove u Hrvatskoj - svojedobno je Horvat osnovao Varaždinsko tržište vrijednosnica, a bio je i jedan od optuženih u aferi Spice - imao ga je priliku upoznati još samo šef Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman. Naime, ukoliko Rex Yeap želi nastaviti kupovati dionice Zagrebačke burze i možda postati njezin većinski vlasnik, morat će tražiti odobrenje Hanfe, kako predviđaju propisi, pa ga je domaći regulator upoznao sa svojim očekivanjima. Između ostaloga, od tako značajnog ulagača očekuje se da prikupi i dostavi dokumentaciju o porijeklu svog kapitala, kao i da predstavi poslovne planove vezane uz Zagrebačku burzu.

*Kako to da ste se angažirali upravo na slovenskoj poslovnoj blockchain i kripto sceni? Naime, jedan ste od osnivača ljubljanskog European Blockchain Huba, paralelno s istim takvim hubom u Aziji.

- Razlog je to što je Slovenija članica Europske unije koja je prilično napredna po pitanjima vezanima uz razumijevanje i primjenu blockchain tehnologije, pa je uspostavljanje EUBCHUB-a bio logičan daljnji korak za nas.

*Koja je ideja tog huba, tko je sve uključen u njegove aktivnosti? Među osnivačima je i Tadej Slapnik, bivši državni tajnik u kabinetu slovenske vlade, koji je najavio i skoro osnivanje podružnice u Hrvatskoj te veliki skup svih članova u Sloveniji u travnju.

- EUBCHUB je nezavisna neprofitna organizacija. Tu se okupljaju poslovni ljudi, oni koji su u području blockchaina, ali i drugih povezanih tehnologija te imaju mogućnost širenja njenih kapaciteta, rade na zagovaranju te tehnologije, umrežavaju se i tako stvaraju poslovne mogućnosti u globalnim razmjerima.

*U Sloveniji ste osnovali i trgovinsku platformu Eunex. Kakvi su vam daljnji poslovni planovi oko toga, čime se na toj platformi trguje?

- Eunex je platforma za trgovanje digitalnom imovinom koju podržavaju i europske i azijske mreže i klijenti. Eunex grupu osnovala je skupina stručnjaka iz područja blockchain i kripto tehnologije.

*Kakve su vaše aktivnosti i planovi u Hrvatskoj? Preko kompanije koju vodi Milan Horvat dosad ste kupili značajnu količinu dionica Zagrebačke burze.

- U Hrvatskoj sam osnovao Eunex-C kompaniju sa sjedištem u Varaždinu, a Horvat je glavni izvršni direktor. Eunex-C sada drži malo manje od 20 posto dionica.

*Suvlasnicima Zagrebačke burze niste se još predstavili, ali, koliko sam čula, bili ste na sastanku kod hrvatskog regulatora tržišta kapitala, u Hanfi. Najavili ste da ćete poduzeti formalne korake potrebne za stjecanje statusa kvalificiranog ulagača.

- Provodimo sve potrebne aktivnosti oko toga.

*Kako vidite hrvatsko tržište kapitala i Zagrebačku burzu i zašto vas zanimaju?

- Analizirali smo događaje na tržištima kapitala i uočili potencijal Zagrebačke burze te, također, hrvatskog tržišta kapitala. Pokazalo se da postoji prostor za poboljšanje efikasnosti Zagrebačke burze, a kupovinu njenih dionica procijenili smo kao dobar poslovni potez i investiciju.

*Kakve su vam namjere, odnosno što biste mijenjali dobijete li priliku provoditi promjene? Imaju li one veze s primjenom blockchain tehnologije i kripto imovinom?

- Zagrebačka burza teško može biti konkurentna drugim burzama u okolnostima u kojima sada posluje, unutar Europske unije, bude li koristila samo ono što joj je trenutno na raspolaganju. Postoji želja da se uspostavi novi poslovni sustav koji će biti na istoj razini kao što su oni koji funkcioniraju na vodećim europskim burzama. No, to nije jednostavan zadatak.

*Kako ste ga zamislili?

- Osim tehnološkog unapređenja i inovacija, izazov pred Upravom Zagrebačke burze je i razvoj novih poslovnih segmenata koji su već predstavljeni u svijetu. Radi se o novim kotacijama, proizvodima, kripto valutama i tako dalje. To se sve može izvesti, i to primarno kroz tehnološka unapređenja Zagrebačke burze.

*Mislite li da možete animirati i azijske investitore da dođu na ovo tržište? Brokeri u Zagrebu se nadaju tome, kao i novim financijskim instrumentima, jer je Zagrebačka burza posljednjih godina prilično mrtva, a prometi mali.

- Uspostava kvalitetnog, efikasnog sustava sigurno će potaknuti interes svih ulagača, pa tako i investitora iz Azije, jer takav sistem nije geografski ograničen nego je, upravo suprotno, globalan.

*Kakva su vaša očekivanja kada je riječ o europskoj regulativi u području blockchain tehnologije i kripto imovine? Neke europske zemlje već su poduzele regulatorne korake, poput Malte i Švicarske, dok Hrvatska u tome nije napredovala.

- Europska unija ima ambicije u tome da blockchain postane temelj njenog daljeg razvoja i, zaključujući prema danim izjavama, želi izgraditi odgovarajuće okruženje kao podršku. Prirodno je da su neke zemlje vodeće u primjeni novih tehnologija, a mi se nadamo da će Hrvatska uhvatiti korak s tim kvalitativnim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 08:24