Bill Benter

Prvi intervju najuspješnijeg kockara na svijetu: kako je zaradio stotine milijuna dolara

Amerikanac je 2001. osvojio 118 milijuna kuna na konjskim utrkama u Hong Kongu
Ilustracija, klađenje na konjske utrke
 Profimedia, Alamy

Poznata je uzrečica da sreća prati hrabre. U slučaju Billa Bentera moglo bi se reći da sreća prati uporne. Iako mu je trebalo 20 godina Benter je pobijedio sustav, napravio algoritam koji predviđa ishod konjskih utrka i postao najpoznatiji kockar na svijetu.

Iako se o Billu Benteru mnogo nagađalo i špekuliralo tijekom godina, on nije volio mnogo pričati o svojim uspjesima, no nedavno je ipak odlučio razgovarati s Kitom Chellelom koji piše za svjetski gospodarski portal Bloomberg i otkriti svoj doista impresivan život.

Kako je ispričao Bloombergu, Benter je većinu svojih 20-ih i 30-ih godina radio na računalnom sustavu koji će mu osigurati da predvidi ishod utrke. Napravio je sustav uzimajući u obzir i javno dostupne oklade za klađenje koje je objavljivao Jockery Club gdje su se održavale utrke te je, kako je priznao novinaru, samo u jednoj godini uspio zaraditi oko 3 milijuna dolara. Klub mu je i dopustio da svoje oklade predaje u elektronskom obliku. Uz partnera koji mu je pomogao napraviti kod, koji je uzimao u obzir više od 120 varijabli po konju, njih su dvojica osvojili najveći jackpot u svom životu. Preko vlastitog algoritma uspjeli su pogoditi Triple Trio.

Pogodili Triple Trio

Za one koji ne znaju mnogo o klađenju, Triple Trio je način klađenja u kojem igrač mora pogoditi prva tri konja, u bilo kojem redoslijedu, u tri različite utrke. A ako nitko ne pobijedi, novac prelazi na sljedeću utrku. U konkretnom slučaju bilo je riječ o više od 10 milijuna mogućih kombinacija, a Benter i njegov partner uspjeli su napraviti nemoguće.

No, ono što je najzanimljivije u cijeloj priči, jest to da su partneri zaključali sve dobitne listiće i nikada nisu podigli dobitak, a nepodignuti novac Jockery Club u Hong Kongu dao je u humanitarne svrhe. Novinaru Bloomberga otkrio je da je prije utrke odlučio da, u slučaju pobjede, neće podići dobitak.

Prije utrke napravili su više od 50 tisuća kombinacija, a čak 35 oklada točno je pogodilo prva tri finalista, dok je jedna oklada ona koja je pogodila redoslijed svih devet konja bila nezapamćeni uspjeh koji im je donio 118 milijuna dolara koje nikada nisu podigli.

Sve to ne bi bilo moguće da Benter još kao mladić nije odlučio da će napraviti nemoguće.

Kao mladić, Bill Benter iz Pittsburgha po ničemu se nije razlikovao od svojih vršnjaka. Studirao je fiziku i putovao svijetom. Sve dok jednog dana nije odlučio zaputiti se u Las Vegas.

Nije klasični kockar

Nikada nije bio klasičan kockar i kako je priznao novinaru 'samo je djelomično ušao u igru zbog novca, a više zato što su rekli da je to nemoguće'. Mladi kockar u Vegasu je počeo raditi za tri dolara po satu, a zarađeni novac trošio je u kockarnicama isprobavajući savjete iz knjige Edwarda Thorpa koji je prvi počeo pisati o taktici brojenja karata u igri Black Jack. Ubrzo je upoznao Alana Woodsa, Australca koji je s njim dijelio interes, ali i ambiciju.

Njih dvojica, uz još nekolicinu kockara koji su htjeli 'zeznuti' sustav, živjeli su zajedno i pristojno zarađivali od kockanja. Sve dok jednog dana Bentera nisu odveli iz kockarnice zbog varanja te je cijeli tim završio u Griffin Booku, zloglasnoj crnoj listi na kojima se nalaze imena ljudi kojima je zabranjen ulaz u kockarnicu, koji su vlasnici kockarnica dijelili jedni s drugima.

I tu zapravo Benterova prava priča počinje. Benter je odlučio da se neće vraćati na fakultet te su on i Woods vegaški Strip zamijenili Biserom Orijenta, fokusirajući se na svjetski poznate utrke konja u Hong Kongu.

Puklo prijateljstvo

Benter se pripremio za odlazak u Hong Kong. Punih devet mjeseci proučavao je statistiku konjskih utrka, a čak je i zaposlio dvije djevojke kako bi mogao obuhvatiti još veći raspon. Kako opisuju u Bloombergu, Benter je 1985. u Hong Kong stigao s tri IBM računala u koferu, no entuzijazam mu je ubrzo splasnuo. Woods i Benton ubrzo su izgubili sav novac, ali je nedugo zatim puknulo i njihovo prijateljstvo.

Nakon toga nastavio je raditi na svom algoritmu s novim partnerom i usprkos mnogim nedaćama te 2001., točno 22 godine nakon što je 1979. odlučio napustiti fakultet i otići u Las Vegas. A ostalo je, kako se kaže, povijest.

Iako je nastavio s klađenjem i zaradio ogromne svote novca koje se mogu brojati u milijardama, Benton je Bloombergu otkrio kako on nije milijarder jer je velika većina njegovog novca osvojenog na klađenju na utrkama otišla njegovim partnerima u Hong Kongu i SAD-u.

Inače, Benter je poznat i kao filantrop koji je raznim zakladama, dobrotvornim udrugama i sveučilištima donirao svote koje su znale prijeći i milijun dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:34