Portret menadžera

Prvi čovjek OTP-a: 'Cilj nam je pobjeda na svim tržištima u regiji'

Balázs Békefi je doveo OTP među prve četiri banke u Hrvatskoj
Balázs Békefi, predsjednik uprave OTP banke
 OTP

Što je postigao?

Mađar sa zadarskom adresom Balázs Békefi na čelu je banke koja se, preuzimanjem Splitske banke, našla u samom vrhu domaće bankarske scene, kao četvrta najveća banka u Hrvatskoj. U fokusu se našao prošli tjedan kad je iz američkog fonda Advent procurila vijest o mogućem OTP-ovu preuzimanju Addiko banke (bivši Hypo Alpe Adria bank). Békefi se zasad suzdržao od komentara moguće akvizicije.

Zašto je to važno?

Važno je, između ostaloga, i zato što pokazuje da i među državama čiji su odnosi opterećeni različitim pristupom upravljanja zajedničkom imovinom biznis i dalje vrti bez granica. OTP banka jedan je od najvećih dioničara MOL-a, koji je zasad još manjinski, ali u vođenju biznisa odavno vodeći dioničar Ine. Niz neriješenih korupcijskih afera u koje se umiješala politika obiju država nije zaustavio OTP u širenju prema Jadranu niti je, zbog balasta Ine, banka imala poteškoća prilikom širenja u Hrvatskoj. To se ne mora svidjeti svakome, ali jest znak političkog i gospodarskog sazrijevanja.

Kako posluje?

Dobro. Jutarnji je nedavno citirao istraživanje Deloittea prema kojemu je OTP Grupa od 2015. do 2018. bila najveći kupac banaka u regiji Srednje i Istočne Europe, sudjelovala je u pet značajnih akvizicija. U veljači ove godine OTP je od francuske bankarske grupe Societe Generale (prije dolaska OTP-a bili su vlasnici Splitske) otkupio 87,85-postotni udio u Mobiasbanc u Moldaviji, ovih dana objavljeno je OTP-ovo preuzimanje slovenske SKB banke, a preuzeli su i dio Societeova portfelja u Crnoj Gori.

Što će učiniti u budućnosti?

Békefi je suzdržan kad je riječ o preuzimanju Addika, možda i zbog ranijeg aferama narušenog imagea austrijske banke čiji je najveći dio biznisa oduvijek bio u Hrvatskoj, ali ne skriva ambiciju da banka postane najveći igrač u regiji. Dok se to ne dogodi, kaže, vjeruju u organski rast bez ishitrenih akvizicijskih iskoraka. Samo prošle godine banka je povećala kreditni portfelj za 15 posto.

Tekst je u potpunosti preuzet iz novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:24