SVE IZGLEDNIJI 'RAZVOD'

Prpić: 'Ako Britanci izađu iz EU, otvorit ću tvrtku u Estoniji ili Irskoj'

 Dragan Matic / HANZA MEDIA

- Ako doista dođe do Brexita i Ujedinjeno Kraljevstvo izađe iz EU, onda ću, uz tri tvrtke koje imam u Velikoj Britaniji, vjerojatno osnovati i novu tvrtku negdje u ostatku Europske unije - rekao nam je Hrvoje Prpić, poduzetnik i poslovni anđeo, kada smo ga pitali kako će se Brexit odraziti na njegovo poslovanje.

Prpić je, naime, u Velikoj Britaniji dosad osnovao tri tvrtke - Wemy, Scorrers i Trillenium. Sve tri su iz IT sektora.

Iako im je sjedište u Ujedinjenom Kraljevstvu, njihovo područje poslovanja je znatno šire i obuhvaća cjelokupnu Uniju. No, to bi se moglo promijeniti nakon nedavnog referenduma na kojem se većina Britanaca izjasnila za izlazak iz EU. Prpić se, kao, uostalom, i brojni drugi poduzetnici, i dalje nada da će Ujedinjeno Kraljevstvo na kraju ipak ostati u EU. No, ako do Brexita ipak dođe i ako on proizvede rast prepreka u poslovanju s kontinentom, i Prpić, kao i drugi poduzetnici, već razmatra “opciju B”. U njegovu slučaju, ta bi opcija bila otvaranje nove tvrtke u smanjenoj Uniji, najvjerojatnije u Estoniji ili Irskoj, koja bi mu jamčila širom otvorena vrata tržišta EU.

Šanse 50:50

- I dalje se iskreno nadam da do Brexita neće ni doći, šanse su sada 50:50. No, ako se Velika Britanija odvoji od EU i ako se pojave određene barijere, onda ću otvoriti još jednu tvrtku, negdje na području Unije, i to radi pristupa njezinu tržištu. Moguće je da ću tvrtku otvoriti u Estoniji ili Irskoj, a sve će ovisiti o uvjetima poslovanja u tim zemljama - ističe Prpić.

Sve izgledniji “ razvod” Velike Britanije i EU počinje zadavati brige i drugim hrvatskim poduzetnicima, posebno onima čije je poslovanje vezano uz britansko tržište. Jutarnji je već pisao o slučaju Lipik Glasa, koji dobar dio svojih proizvoda prodaje automobilskoj industriji na Otoku. U slučaju da izlazak Velike Britanije iz EU dovede do pojave trgovinskih barijera i pada potražnje za njihovim proizvodima, upozorio je nedavno Danijel Zadjelović, generalni direktor te tvrtke, teško će se moći izbjeći novi val otpuštanja radnika. ne očekuje kataklizmu Prpić, s druge strane, ne očekuje takav, kataklizmički scenarij. Vidi se to i po njegovoj najavi da će u Ujedinjenom Kraljevstvu, bilo ono u EU ili izvan nje, zadržati svoje tri postojeće tvrtke. Razlog toga su, kako kaže, ponajprije niski troškovi poslovanja i jednostavnost rada u toj zemlji.

I Hrvoje Prpić i Stjepan Pavlek, vlasnik tvrtke Koios, ističu kako zbog referenduma o Brexita nisu imali nikakvih problema u Velikoj Britaniji. Naime, novinska izvješća nakon britanskog referenduma govorila su o rastu netrpeljivosti prema strancima u Velikoj Britaniji. No, i Prpić i Pavlek poručuju kako nešto takvo nisu osjetili ni u svojem poslovanju ni u odnosu prema njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:37