Prava slika

Pripravnici otkrivaju kako izgleda radni dan kod najpoželjnijeg poslodavca današnjice

Samo ove godine na njihov program prijavilo se čak 125.000 studenata što je povećanje od 17 posto u odnosu na 2018.
Ured Googlea u Seattleu
 Profimedia, Zuma Press - News

- Kada su me obavijestili da sam primljena na praksu mislio sam da se netko šali – prisjeća se Samuel Foster jedan od pripravnika u Googleu.

Da je ovaj internetski div ujedno i jedan od najpoželjnijih poslodavaca među milenijalcima potvrđuje i činjenica da se samo ove godine na njihov program prijavilo čak 125.000 studenata što je povećanje od 17 posto u odnosu na 2018.

I dok u početku sve privuče razigrani ambijent Googleovih ureda, besplatna hrana, igraonice, fleksibilno radno vrijeme, te ostali zabavni sadržaj koji se nudi, a sve s ciljem da bi se radnici osjećali kao u vlastitom domu, nekolicina mladih pripravnika otkrila je kako u stvari izgleda ljetna praksa u Googleu, piše CNN.

- Pripravnici ovdje uistinu sudjeluju u radu. Morate dolaziti na sastanke timova, od vas se očekuje da sudjelujete u raspravi i svaku svoju izjavu elaborirate – objašnjava Cedioni Francis.

Ova studentica svoju praksu odradila je u njujorškom uredu gdje je bila dio YouTube razvojnog tima.

- U počeku sam mislila kako ću cijelo vrijeme nositi kave i kopirati dokumente starijih kolega. No, to nije tako. Mentor bi mi dao pravi zadatak i od mene očekivao rezultate – dodala je.

Osim, stvarnog iskustva, ovaj američki div studente stimulira i dobrim plaćama, besplatnim prijevozom i dodatnom edukacijom te zdravstvenim osiguranje. Uz to, u slučaju da njegovi pripravnici dolaze iz drugog grada pomažu im u pronalasku smještaja, ali i cimera unutar kompanije.

Prvi dan na poslu

Nakon što prođu selekcijski postupak, prilikom dolaska u kompaniju, svaki student dobije svog mentora koji je zadužen za njega. Na prvom radnom danu mentor ga upoznaje s prostorom, ostalim kolegama te načinu rada.

- Često su to bivši pripravnici koji su sada stalno zaposleni. S vremenom svi postanemo jako dobri prijatelji – ističe Francis.

Ulaznica za buduću karijeru

Googleov pripravnički program ujedno je i svojevrsna 'ulaznica' za stalno zaposlenje kod jednog od najpoželjnijih poslodavaca na svijetu.

- Meni je ovo već treća godina za redom da sam na praksi u Googleu, a nadam se da ću nakon završenog fakulteta ovdje pronaći i svoj prvi stalni posao – kaže Djassi Julien.

Iako se selekcijski postupak razlikuje, ovisno o mjestu za koje se studenti prijavljuju, on obično uključuje ispunjavanje internetske prijave nakon koje slijede dva do tri kruga telefonskih ili video razgovora. Kao i svaki poslodavac, tako i Google, od svojih budućih 'Googlersa' traži prethodno iskustvo ili bar neku relevantnu studentsku aktivnost. Tako primjerice, oni koji se prijavljuju na stažiranje u tehničkim strukama moraju poznavati barem osnove nekih od programskih jezika poput C++ ili Jave.

Uz to, ispitivači će također provjeravati kandidatovu mogućnost u rješavanju ponekad i bizarnih problema.

- Želimo vidjeti kako bi se snalaze u nepoznatim situacijama, kako razmišljaju i jesu li spremni ponuditi neki posve neobičan odgovor i jesu li znatiželjni – tumači jedan od zaposlenika.

Upravo su zbog toga, njihova pitanja postala sve popularnija i na internetu, pa tako između ostalog, na razgovoru znaju postaviti i pitanje poput onog kako bi izračunali koliko košta čišćenje svih prozora u nekom od multimilijunskih gradova.

Prosječni radni dan

Kako ističu pripravnici, fleksibilno radno vrijeme najveći je benefit ove kompanije.

- Na posao dođem oko 9:30. Prvo pročitam sve mailove kako bi znao što me očekuje. Nakon toga dva do tri sata programiram, odem na nekoliko sastanaka, a potom slijedi odmor. Nakon ručka uvijek se još pola sata opustim u igraonici, a potom se ponovo vratim na posao. Iako sam s cijelim poslom gotov oko 17 sati, najčešće ostanem do 18 jer je taman u to vrijeme večera – objasnio je Foster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:18