Odlazak velikana

Preminula svjetska legenda naftne industrije i osnivač Mesa Petroleuma, T. Boone Pickens

Još u siječnju prošle godine zbog zdravstvenih problema objavio je završetak svoje gotovo 70 godina duge poslovne karijere
Thomas Boone Pickens
 Profimedia, Zuma Press

Svjetska legenda naftne industrije, milijarder, investitor i osnivač naftne kompanije Mesa Petroleum, Thomas Boone Pickens preminuo je u srijedu u 91. godini života.

Još u siječnju prošle godine zbog zdravstvenih problema objavio je završetak svoje gotovo 70 godina duge poslovne karijere, piše CNN.

- Nije tajna da me posljednjih nekoliko godina život nije mazio, bilo da je riječ o mom zdravstvenom ili financijskom stanju – napisao je Pickens na svom LinkedIn profilu prilikom umirovljenja.

Iako je svoje bogatstvo stekao na fosilnim gorivima, u posljednjih nekoliko godina svoj fokus preusmjerio je na obnovljive izvore energije.

Svoju poslovnu karijeru započeo je kao geolog u Phillips Petroleumu, da bi 1954. godine s posuđenih 2.500 dolara pokrenuo vlastitu kompaniju koja je ubrzo postala jedna od vodećih u području naftne industrije. Nakon 36-godina uspješnog poslovanja napušta vlastitu kompaniju Mesa Petroleum i pokreće investicijski fond BP Capital. Putem novog investicijskog fonda zalagao se za prelazak na obnovljive izvore energije i prelazak svih vozila na prirodni plin, a između ostalog objavio je i plan za energetsku neovisnost SAD-a.

Osim toga, težio je stvaranju najveće svjetske vjetroelektrane koja bi mogla napajati gotovo 1,3 milijuna domova, ali zbog financijskih problema od cijelog je plana odustao prije devet godina.

Za razliku od ostalih, milijarder je postao tek u 70 -oj godini života, a 2008. godine časopis Fobres njegovo bogatstvo procijenio je na tri milijarde dolara, dok ono danas iznosi 1,3 milijarde dolara.

Ostao je upamćen i po brojnim donacijama obrazovnim institucijama, a bio je i član poznatog Bill Gatesovog fonda Giving Pledge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:54