ZANIMLJIVOST

POSLOVI IZ SNOVA KOJI DANAS VIŠE NE POSTOJE Fenjerdžija, zabavljač u tvornici ili lovac na štakore - što biste odabrali?

 Foto: Ilustracija

Koliko su nas zanimanja iz budućnosti, za koje stručnjaci vjeruju kako će 2030. godine postojati, iznenadila i šokirala, isto tako teško je povjerovati da su neki drugi poslovi nekoć postojali.

Ovo su najneobičnija zanimanja iz prošlih stoljeća, koja su bila odlično plaćena, a neka od njih istovremeno i vrlo opasna.

LJUDSKI ALARM

Prije 50-ak godina 'Snooze button' nije mogao postojati niti kao ideja. Ljude su budili profesionalni kucači koji bi hodali ulicom i budili ljude kucanjem po prozoru, bacanjem kamenčića ili glasnim zviždanjem.

Foto: lamplighterswooster.com

LOVCI NA ŠTAKORE

Jedno vrijeme to je bilo najtraženije zanimanje u Europi. Riskirali su oboljnja od brojnih bolesti i zaraza, no bili su od velike pomoći građanima koji su živjeli okruženi neželjenim glodavcima koji su im zagorčavali život na svakom koraku - doslovno.

Foto: Michael von Graffenried

FENJERDŽIJA

Javna rasvjeta nekoć se palila, gasila i punila - ručno, sve dok nisu uvedene električne svjetiljke.

Foto: lamplighterswooster.com

KRADLJIVCI LEŠEVA

Ovi profesionalci u 19. stoljeću često su angažirani za uklanjanje leševa iz grobova kako bi omogućili studentima medicine tijela za obdukciju i proučavanje. Bilo ih je teško dobiti legalnim putem pa su morali posegnuti za drugim sredstvima.

Foto: paul-barford.blogspot.com

ZABAVLJAČ U TVORNICI

Rad u tvornicama bio je dugotrajan i mnogima često mukotrpan. Kako bi im barem malo olakšali posao, vlasnici tvornica angažirali su zabavljače koji bi čitali na glas i zabavljali ih, kako to danas rade primjerice - radijske postaje.

Foto: cultura.elpais.com

GRADSKI VIJESNIK

Muškarci s prodornim glasom bili su najpoželjniji kandidati za gradske vijesnike. Oni bi stajali na trgovima i čitali važne obavijesti koje se tiču građana.

Foto: nuneatonhistory.com

BRIJAČ/KIRURG

Želite li možda vađenje slijepog crijeva uz ovo brijanje brade, gospodine - pitanje je koje danas, srećom, nećete više čuti. Nekoć su brijači "radili" i kao kirurzi te su obavljali manje i veće kirurške zahvate.

Foto: swide.com

KUŠAČ HRANE

Sve uglednije i plemićke obitelj imale su profesionalnog kušača hrane, odnosno osobu koja je kušala hranu prije ugledne gospode, kako bi se uvjerili da hrana nije otrovna.

Foto: theepochtimes.com

DOSTAVLJAČ MLIJEKA

Po mlijeko se nije išlo u trgovinu, nego su ga dostavljali svježe, pred vrata obitelji koje su na to bile pretplaćene.

Foto: theviewfromadrawbridge

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:00