Zlostavljanje

Počelo suđenje francuskom Orangeu i bivšem šefu zbog vala masovnih samoubojstava radnika

Period u kojem su zaposlenici počinili samoubojstva preklapa se s razdobljem restrukturiranja kompanije
Ilustracija, stres na poslu
 Profimedia, Cultura RF

Počelo je suđenje francuskoj telekomunikacijskoj kompaniji Orange i njenom bivšem šefu Didieru Lombardu koje se sumnjiči za korištenje vrlo agresivne korporativne strategije kako bi psihički destabilizirali zaposlenike što je rezultiralo nizom samoubojstava pred desetak godina, piše CNN.

Osim nekadašnjeg izvršnog direktora suđenje je pokrenuto protiv još petero bivših menadžera Orangea te jednog koji još uvijek radi za kompaniju.

Nekoliko ih je optuženo za „psihološko uznemiravanje”, dok je protiv ostalih podignuta tužba zbog „suučesništva”, poručili su glasnogovornici tužiteljstva.

Tužitelji, naime, tvrde da se pred desetak godina u kompaniji razvila „korporativna strategija” koja je poticala „radno okruženje koje je izazivalo anksioznost”, kako bi se narušilo dostojanstvo zaposlenika.

Sindikat radnika koji na sudu predstavlja radnike Orangea tvrdi da je 19 zaposlenike te kompanije u razdoblju od 2007. do 2010. godine počinilo samoubojstvo, dok je još njih 12 isto pokušalo u tom razdoblju.

Predviđa se da će sudski postupak trajati oko dva mjeseca, a ako se menadžere proglasi krivima mogli bi završiti iza rešetaka i plaćati globe.

Period u kojem su zaposlenici Orangea počinili samoubojstva preklapa se s razdobljem restrukturiranja tog telekomunikacijskog diva. Kompanija je tada privatizirana, francuska vlada morala je intervenirati s financijskom injekcijom, a Lombardov je plan uključivao i smanjenje broja zaposlenih za čak 22.000 tijekom tri godine.

Sindikat je optužio menadžment tvrtke za korištenje „iznimno nasilnih metoda institucionaliziranog uznemiravanja” kako bi zaposlenicima utjerali strah u kosti ne bi li sami dali otkaz.

Orange nije odgovorio na CNN-ove upite, no prethodno su odbacili optužbe i najavili da će se braniti na sudu. Ni odvjetnici tadašnjeg izvršnog direktora Lombarda nisu htjeli komentirati početak suđenja, a Lombard je svojedobno negirao moguću vezu između samoubojstava i radnih uvjeta u Orangeu.

Ta je kompanija, inače, prva u Francuskoj koja se suočila sa sudskim procesom zbog psihološkog uznemiravanja radnika. Dionice Orangea na pariškoj burzi blago su pale nakon početka suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:07