Velika prilika

Perko u Upravnom vijeću EAPB-a: 'Razvojne banke trebaju se usmjeriti prema fondovima EU'

Tamara Perko, predsjednica Uprave (HBOR), izabrana je za novu članicu Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka
Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i nova članica Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka
 HBOR

Tamara Perko, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), izabrana je za novu članicu Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka (EAPB). Ovim imenovanjem HBOR-u je iskazano povjerenje i pružena prilika da zaigra važniju ulogu u zastupanju interesa javnih banaka u Europi te provođenju zajedničkih europskih politika.

- Moj prioritet bit će rad na dodatnom jačanju uloge EAPB-a u ovom trenutku kada se razvojne banke moraju što bolje pozicionirati u nama primjerenoj ulozi: poticanju veće iskorištenosti novca i drugih mogućnosti iz EU fondova. Na taj način ostvarit ćemo maksimalne koristi za naša nacionalna gospodarstva, a time jačati i svoju ulogu na nacionalnom nivou - istaknula je Perko.

Odluka o njezinoj novoj poziciji donesena je na EAPB CEO konferenciji koja je početkom tjedna održana u Zagrebu s glavnom temom Višegodišnjeg financijskog okvira za proračunsko razdoblje Europske unije od 2021. do 2027. godine.

Događanje je okupilo predstavnike uglednih europskih financijskih institucija, među kojima je bio i guverner Razvojne banke Vijeća Europe, Rolf Wenzel. Između ostalog, istaknuto je kako se očekuje značajno povećanje korištenja proračunskih sredstava za financijske instrumente, odnosno kreditne i garantne fondove te fondove rizičnog kapitala. Upravo je HBOR jedna od prvih banaka koja je te instrumente počela provoditi, a prema riječima Tamare Perko, već su aktivni u provedbi povoljnih kredita i za privatni i za javni sektor.

- Stabilizaciju gospodarstva i veću kreditnu aktivnost poslovnih banaka mi razvojne banke trebamo iskoristiti za dodatno usmjerenje prema fondovima EU. Aktivno radimo i na razvoju novih financijskih instrumenata koji će biti predstavljeni ove godine - dodala je predsjednica Uprave HBOR-a.

Riječ je o izrazito povoljnim sredstvima s niskim kamatnim stopama, bez bankarskih naknada i s dugim rokovima otplate, a trenutačno su u provedbi instrumenti za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva te za energetsku učinkovitost zgrada javnog sektora. Ubrzo se očekuje i početak provedbe kredita za energetsku učinkovitost javne rasvjete, a u pripremi su i investicijski krediti za poljoprivrednike te financijski instrumenti za energetsku učinkovitost privatnog sektora.

- Osim povoljnih kredita iz financijskih instrumenata, zajedno s Europskim investicijskim fondom, HBOR radi na osnivanju venture capital fonda i equity platforme što će u narednom razdoblju značajno doprinijeti razvoju malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj - zaključila je Perko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:41