Povratnik

Ostavio posao u Mercedesu i vratio se u Hrvatsku: 'To ili osjećaš ili ne osjećaš'

Sada živi u roditeljskoj kući u Đakovu i svaki dan putuje 40 kilometara u Slavonski Brod na posao
Kristian Hostić, povratnik iz Njemačke i njegova djevojka Marijana
 Printscreen: DW

Dok mladi Hrvati masovno odlaze u Irsku ili Njemačku, Kristian Hostić se odlučio iz Njemačke preseliti u Hrvatsku, zemlju svojih roditelja, u koju je dosad dolazio na odmor, piše DW.

Odrastao je u Stuttgartu, gdje su njegovi roditelji došli kao mladi gastarbajteri. Tamo je završio ekonomski fakultet i zaposlio se u Mercedesu. Iako je imao dobre uvjete i plaću odlučio je prije godinu i pol dana napusti siguran posao u Njemačkoj i vratiti se u obiteljsku kuću - u Đakovo.

- Uvijek sam imao želju živjeti u Hrvatskoj, ali u vrijeme kada sam završio fakultet razina plaća u Hrvatskoj je još uvijek bila jako niska. Gledao sam povremeno oglase za posao i prije godinu i pol jednostavno odlučio. Osjećam se kao kod kuće u Hrvatskoj, srce mi je na mjestu ovdje, iako sam odrastao u Njemačkoj i tamo imam prijatelje, to je jednostavno osjećaj, to ili osjećaš ili ne osjećaš – kaže dodajući da su ga roditelji podržavali, a prijatelji, iako u šoku, nisu ga pokušavali odgovoriti.

Sada živi u roditeljskoj kući u Đakovu i svaki dan putuje 40 kilometara u Slavonski Brod na posao. Posao je našao u njemačkoj tvrtki za certificiranje i procjenu rizika Tüv Nord, gdje je radni jezik njemački. Ta njemačka tvrtka u Slavonskom Brodu posluje već pet godina, a zapošljavaju 50 ljudi, uglavnom Hrvate, povratnike iz Njemačke.

Iako je riječ o njemačkoj tvrtki, plaće u Tüv Nordu nisu njemačke. Kristianu to ne smeta, a veli da je zadovoljan jer je dobio mogućnost da radi na jednom normalnom radnom mjestu, gdje vlada hrvatski mentalitet. Uz to, u Hrvatskoj je pronašao i ljubav - djevojku Marijanu. Budućnost, kaže, želi izgraditi u Hrvatskoj, upravo s njom.

Prema službenoj statisici, najviše je Hrvata napustilo upravo Slavoniju, i to prema Njemačkoj. Od 2008. do 2018., 240 tisuća mladih Hrvata otišlo je prema Njemačkoj i Irskoj. Kristian je uvjeren da će se većina tih mladih ljudi ili njihova djeca jednom vratiti u Hrvatsku, kao što je i on učinio.

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:40