Markus Villig

Odustao od faksa i postao najmlađi osnivač tvrtke čija vrijednost prelazi milijardu dolara

Ova europska aplikacija, koju trenutno koristi gotovo 25 milijuna ljudi, dostupna je u stotinjak gradova u više od 30 zemalja
 Taxify

Već s 12 godina estonski osnivač i predsjednik Uprave taksi-prijevoz usluge slične Uberu, Markus Villig znao je što želi u životu – pokrenuti tehnološki startup. Nakon završene srednje škole, s posuđenih 5.000 eura upravo je to i napravio. Nadahnut Skypeom, s 19 godina razvio je aplikaciju i osnovao kompaniju koju je nazvao Taxify, dana poznatiju po imenu Bolt. Iako je upisao fakultet računarstva, poput brojnih šefova velikih tehnoloških kompanija, njegova obrazovna avantura nije dugo trajala te je odustao nakon samo jednog semestra, piše CNBC.

- Shvatio sam da je tehnologija jedna od onih industrija u kojoj možete imati ogroman utjecaj i da možete postići velike stvari s vrlo malim timom - rekao je Villig

Da je Villig uistinu shvatio da je mali tim ljudi ključan pokazuje i činjenica da vozači Bolta u prosjeku mogu zaraditi čak 10 posto u odnosu na konkurente jer im kompanija za svaku uslugu uzima 15 posto provizije, dok primjerice ona u Uberi iznosi 25 posto.

Najvažnije je pronaći fokus

- Kao poduzetnik ponekad dobijete tisuće ideja koje na prvu izgledaju sjajne, ali u konačnici samo neke mogu postati uspješna priča. Kako bi ste u tome uspjeli potrebno je pronaći fokus – objasnio je.

Villig vjeruje da je upravo njegov fokus bio ključan za rast i razvoj njegove kompanije, te da svaki poduzetnik mora uvijek nastaviti graditi svoju priču, ali i isto tako ne smije se bojati nešto promijeniti. Upravo je, širenje usluge na druge vrste prijevoza bio je razlog zbog kojeg se kompanija početkom ove godine rebrendirala i preimenovala u Bolt.

- Nemojte se bojati mijenjati dio poslovanja, a pogotovo ime koje odražava vašu viziju – dodao je.

Inače, ova europska aplikacija, koju trenutno koristi gotovo 25 milijuna ljudi, dostupna je u stotinjak gradova u više od 30 zemalja u kojima uslugu prijevoza pruža 500.000 vozača.

Kao najmlađi predsjednik Uprave tehnološke kompanije danas 25 godišnji Villig uvršten je na Forbesovu ljestvicu “30 under 30” mladih i uspješnih poduzetnike, a ujedno je i najmlađi osnivač kompanije vrijedne više od milijardu dolara u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:30