David Wells

Netflix nakon 14 godina napušta direktor za financije, zaslužan za streloviti rast prihoda

Wells je preuzeo poziciju čelnika financija u 2010. kada su dionice kompanije vrijedile oko 25 dolara
Netflix zgrada
 Profimedia, Alamy

Netflixov čelnik financija, David Wells, nakon dugih 14 godina napušta tvrtku, piše Venture Beat. Razlog Wellsova odlaska nije poznat, no obećao je da će ostati u kompaniji dok ne pronađe osobu koja će ga zamijeniti.

- U dogovoru s izvršnim direktorom Netflixa zaključio sam da je s trenutnom jakom financijskom pozicijom i rastom kompanije pravo vrijeme da pronađemo sljedećeg financijskog vođu kompanije. Osobno se namjeravam više fokusirati na humanitarni rad, a za sve ostalo ćemo vidjeti – izjavio je Wells.

Wells se pridružio kompaniji u 2004. kao potpredsjednik za financijsko planiranje i analizu, a u 2010. je preuzeo mjesto člana Uprave Netflixa zaduženog za financije. Na toj je poziciji zamijenio Barryja McCarthyja, koji je vodio Netflix prema javnom listanju na burzi, a isto je nedavno napravio i za Spotify gdje trenutno djeluje kao osoba zadužena za financije.

Njegov nasljednik Wells nadgledao je i pomogao Netflixu da postane streaming div. To pokazuje činjenica da su 2010., odnosno kada je Wells preuzeo poziciju čelnika financija, dionice kompanije vrijedile oko 25 dolara, a danas vrijede više od 350 dolara. Točnije, u tih je osam godina njihova vrijednost skočila za nevjerojatnih 1171 posto.

- David je bio od velike vrijednosti za Netflixa, a i mene. U fazi dramatičnog rasta uspješno je upravljao financijama kompanije tako da je omogućio stvaranje i približavanje zabave našim korisnicima diljem svijeta, a istovremeno je usrećio i naše investitore – ponosno je naglasio Netflixov izvršni direktor Reed Hastings.

Osim rasta vrijednosti dionica kompanije, tijekom Wellsova je mandata broj Netflixovih pretplatnika porastao s 20 milijuna na 56 milijuna samo u SAD-u, a na međunarodnoj se razini čak 68 milijuna ljudi pretplatilo na video na zahtjev te kompanije. To je povećalo prodaju s 2,2 milijarde dolara u 2010. na 15,9 milijarde koje se očekuju do kraja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:47