Globusov portret menadžera

Natjerao je hrvatske 'gurue' umjetne inteligencije da počnu razmišljati zajednički

Davor Runje je natjerao hrvatske "gurue" umjetne inteligencije da počnu razmišljati zajednički
Davor Runje
 Krasnodar Persun / CROPIX
Što je postigao?

Osim što je prošli tjedan predstavio Airtov novi softver u kojemu umjetna inteligencija bankarima pomaže da saznaju nevjerojatne detalje o korisnicima, te da im na temelju analize podataka ponude posebno za njih krojene usluge, Davor Runje jedan je od pokretača prošli tjedan pokrenute udruge CroAI (Croatian AI Association), kojoj je cilj stvaranje zajedničke platforme za sve koji se u Hrvatskoj profesionalno bave umjetnom inteligencijom.

Zašto je to važno?

Važno je područje biznisa koje se smatra temeljem razvoja svih industrija 21. stoljeća izvući iz teritorija ”mitološkog”. Hrvatska ima potencijal u toj industriji, kao i ljude koji to mogu raditi. Runje, čiji se karijerni put protegao od Napstera, u čijem je razvoju sudjelovao, preko Microsofta, Belabeata, Drapa i ZASTI-ja do Airta, pravi je čovjek da to napravi u Hrvatskoj.

Kako posluje?

Runje je dinamičan čovjek i dinamika je njegov modus operandi. Voli mijenjati poslove, ali i iskustva iz prijašnjih primijeniti na one koje tek započinje, često potpuno drukčije od prethodnih. U tom spoju vidi profesionalni izazov, ali i način za postizanje financijskog uspjeha. Bellabeatova Urška Sršen uz pomoć Drapa stigla je na ljestvicu najutjecajnijih poduzetnika mlađih od 30 američkog magazina Forbes (originalnog, ne hrvatskog izdanja koje je tada još izlazilo). Kada je Drap, međutim, postao dovoljno uspješan, zajedno s partnerima odlučio se da ga prodaju kako bi mogli krenuti dalje. Znak uspjeha je i poslovna krema koja se okupila na prošlotjednom predstavljanju važnog Airtova iskoraka prema bankama.

Što će učiniti u budućnosti?

Zadržat će se na teritoriju umjetne inteligencije, gdje je među najaktivnijim poduzetnicima u Hrvatskoj. Do daljnjega to će biti s Airtom, kasnije tko zna... i dijelit će svoje znanje predajući studentima Algebre, ali i startupima okupljenim oko HUB-a 385, s kojima surađuje već godinama. A tu je i nova udruga CroAI.

Tekst je u potpunosti preuzet iz novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:00