Odluka života

'Napustili smo sigurne poslove i izgradili etno selo, dolaze nam sa svih strana svijeta'

Digli kredit i bacili se u nepoznato. I nikad nisu zažalili.
Nada Piljić
 Vlado Kos / Cropix

Baranja u malom. Najbolji je to opis bajkovitog seoskog imanja "Ivica i Marica" u Karancu, na pola sata udaljenosti od Osijeka. Slika koja će tamo dočekati namjernike je nevjerojatna - veseli psi, pjev pijetlova, konji u pozadini, etno kućice koje će vas vratiti stoljećima unazad i ljubazni domaćini Nada i Marko Piljić koji su život posvetili iznajmljivanju. Supružnici Piljić napustili su dobro plaćene i sigurne poslove, digli kredit i bacili se u nepoznato. I nikad nisu zažalili.

- Evo, već je prošla deseta godina otkako smo kupili kuću u Karancu, od čega je kasnije nastao cijeli kompleks apartmana. Za nas ovo nije posao nego način života, koji zapravo nije tako jednostavan koliko smo mislili da će biti dok smo zatvorili lanac trgovina sa sportskom opremom i preselili se ovdje. Ipak je ovo život bez radnog vremena, uvijek trebate biti na raspolaganju - počinje Nada koja je od malena sanjala o vlastitoj farmi što joj se sada na neki način i ostvarilo.

Vlado Kos / Cropix
Imanje obitelji Piljić

Ono što njih čini drugačijim od drugih je, smatra vlasnica, golemo zatvoreno imanje prepuno životinja, s dječjim igralištem i biciklima koji su na raspolaganja njihovim gostima žele li razgledati baranjske krajolike. Kako su cijelo vrijeme na imanju, vlasnici su za svoje posjetitelje spremni napraviti apsolutno sve što zamisle: skuhati fišpaprikaš, organizirati vožnju fijakerom ili večer karaoka, kao i naručiti romsku glazbu za posebne prilike. Naravno, ponudit će vas nezaobilaznim baranjskim kulenom i rado pozvati na vlastitu večeru.

- Kod nas nema podjele, kad mi jedemo, svi jedemo. Ja kuham i za nas i goste. Isto tako nema nemogućih zahtjeva, jednom je kod nas došao uglađeni poduzetnik i molio nas da spava u staji s konjima jer o tome sanja cijeli život. Ha, ništa, pripremili smo mu ležaj, čak je i naš sin prespavao u staji - kroz smijeh priča Nada.

Zanimljivo je da mnogi gosti žele pomoći u radovima na imanju pa s njima pile i slažu drva te rado pomažu u vrtu.

Karanac, 300719. Nada Piljic vlasnica apartmana i seoskog imanja Ivica i Marica. Foto: Vlado Kos / CROPIX

Baranjsko selo

Domaćica Nada svojim gostima nudi domaću hranu po izboru, jahanje, vožnju fijakerom, vožnju seljačkim kolima, ali i sudjelovanje u radovima u domaćinstvu za što autentičniji doživljaj baranjskog sela

- Prema mom mišljenju, gostima se najviše sviđa gostoljubivost i to što smo spremni ostvariti svaki njihov zahtjev. Kada smo ulazili u cijeli ovaj posao, rekli su nam da seoska imanja ljudi posjete jednom i nikad više. E, pa to nije ni blizu istini, kod nas dolaze i po deset puta, najčešće za vikend kada se samo žele maknuti od gradske vreve i barem nakratko živjeti u skladu s prirodom - zaključuje Nada.

Trud bračnog para Piljić prepoznala je i struka pa su ponosni vlasnici nagrada Suncokret ruralnog turizma, Turistički cvijet za najbolji smještaj na selu te brojnih županijskih priznanja.

Želite li saznati više o tome kako poboljšati turističku ponudu kliknite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:56