Novo doba u gigantu

Nakon velikog dopinškog skandala šef Nikea dao otkaz, palicu preuzima bivši direktor eBaya

Objava Parkerove ostavke došla je samo dan nakon što je šef konkurentskog Under Armoura kazao kako napušta tu istu poziciju NAKON VELIKOG DOPINŠKOG SKANDALA ŠEF SLAVNOG PROIZVOĐAČA SPORTKE OPREME DAO OTKAZ Njegov odlazak nije jedini. Otkrivamo koje su sve kompanije ove godine ostale bez generalnih direktora...
Mark Parker u siječnju će prepustiti svoju upravljačku palicu u Nikeu
 Brendan McDermid / REUTERS

Generalni direktor Nikea, Mark Parker, uz čiju je pomoć kompanija zabilježila veliki rast, ali i čiji je mandat obilježio nekoliko kontroverzi u sportskom gigantu, dao je ostavku. Upravljačku će palicu, kako piše New York Times, preuzeti veteran tehnološke industrije John Donahoe, član Nikeove Uprave te bivši šef eBaya, kako bi ubrzao digitalnu transformaciju tvrtke. Parker će, pak, sjesti na stolicu predsjednika Uprave i blisko će surađivati s Donohoeom.

Ova promjena došla je u vrijeme više nego pozitivnih poslovnih rezultata kompanije. U posljednje se tri godine vrijednost Nikeovih dionica gotovo udvostručila, čime je tržišna vrijednost tvrtke skočila na otprilike 150 milijardi dolara, što se odrazilo i na rast kompanije na ključnim tržištima poput onog kineskog, kao i na direktnu prodaju, kako putem interneta, tako i u dućanima. U posljednjoj su fiskalnoj godini, koja je završila zadnjim danom svibnja, prihodi najvećeg svjetskog sportskog brenda narasli 7,5 posto, na 39,1 milijardu dolara. Nike dominira tržištem te ima gotovo dvostruko veće prihode od svog najvećeg rivala, Adidasa.

No, osim što kompanija u zadnje vrijeme bilježi rast, počela je nizati i skandale. Lani se, primjerice, Parker morao ispričati jer je “dozvolio korporativnu kulturu koja isključuje dio osoblja te nije ozbiljno shvatio pritužbe vezane uz radnu atmosferu”. Isprika je, da pojasnimo, uslijedila nakon nekoliko burnih tjedana i optužbi za nepropisno ponašanje koje je podnijela grupa žena zaposlenih u Nikeu. Preciznije, svoje su radno okruženje opisale kao “toksični muški klub” s pojašnjenjem da su bile marginalizirane na sastancima, da im je napredovanje bilo onemogućeno te da su bile seksualno zlostavljane. Rezultat toga bilo je otpuštanje desetak direktora u kompaniji, kako muških, tako i ženskih.

Dodatno, ovog je mjeseca u javnost izašlo, odnosno antidopinška kontrola je otkrila, kako je trener trčanja Alberto Salazar, kojeg kompanija javno podupire, u nekoliko prilika obavijestio Marka Parkera o svojim eksperimentima u kojima svojim trkačima daje zabranjenu kremu punu testosterona. Antidopinška agencija Salazaru je zabranila izlazak na trkače polje i treniranje na četiri godine. Dolaskom te vijesti u novinske stupce šef Nikea naglasio je svoju podršku Salazaru te je kazao kako će financirati njegovu žalbu na sudu, no već tjedan dana kasnije obavijestio je svoje zaposlenike kako ukida Nike Oregon Project, elitnu grupu trčanja koju je trenirao Alberto Salazar.

U Nikeu su, naravno, kazali kako je potraga za novim izvršnim direktorom kompanije počela mjesecima ranije i kako ona nema veze s navedenim skandalom. Sama objava Parkerove ostavke s mjesta generalnog direktora, navodi Wall Street Journal, došla je samo dan nakon što je Kevin Plank, šef konkurentskog Under Armoura, kazao kako napušta tu poziciju. Osim što će njegov mandat prestati vrijediti u siječnju jednako kao i Parkerov, on će također ostati u kompaniji kao predsjednik Uprave. Zapravo, dva američka diva sportske odjeće i obuće u vrijeme promjene želja potrošača i u teško doba za maloprodaju i trgovačke lance istovremeno mijenjaju vodstvo.

Ovu je cijelu godinu obilježio niz ostavki s mjesta generalnog direktora. Tako su, uz Parkera i Planka, s trona svojih kompanija abdicirali Adam Neumann, donedavni šef WeWorka, Kevin Burns, koji je upravljao gigantom električnih cigareta Juulom, te Devin Wenig koji je napustio čelnu poziciju u eBayu. Nadalje, ostavku je dao i Ian Cook, šef Colgate-Palmolivea, Jesse Angelo, bivši glavni urednik New York Posta, Hubert Joly, koji je šefovao Best Buyem, Kevin Tsujihara iz Warner Brosa, Chris Beard iz Mozille, te, kako prenosi Business Insider, izvršni direktori modnog diva Guessa, jednog od najvećih proizvođača računala i laptopa HP-a, kao i oni Kraft Heinza i Wells Farga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:11