Odlazak Njujorčanina

Nakon 10 godina za kormilom Bill McDermott odlazi s čela jedne od vodećih IT kompanija

Njujorčanin je prepoznatljiv po crnim naočalama otkada je prilikom nezgode u kući ostao slijep na jedno oko
Bill McDermott, bivši direktor SAP-a
 REUTERS/Charles Platiau

Izvršni direktor vodećeg svjetskog proizvođača poslovnog softvera SAP Bill McDermott odstupio je u petak s dužnosti nakon deset godina provedenih za kormilom kompanije, prepuštajući dirigentsku palicu u prijelazu na računalstvo u oblaku Jennifer Morgan i Christianu Kleinu.

McDermott imenovan je jednim od dvojice izvršnih direktora SAP-a 2010. godine a od 2014. godine sam je obavljao tu dužnost, postavši prvim Amerikancem na čelu njemačke softverske kompanije.

Njegov odlazak označava kraj razdoblja u kojem je McDermott nizom transakcija vrijednih milijarde dolara izgradio SAP u vodeću europsku tehnološku grupu. Negativna je strana tog procesa bila složena struktura kompanije koja je frustrirala brojne klijente, piše Reuters.

Analitičari pak ističu da je McDermott odlučno usmjerio kompaniju prema računalstvu u oblaku, uspješno mijenjajući poslovanje i istodobno ostvarujući dobre poslovne rezultate.

McDermott je pokrenuo program štednje, najavljujući povećanje profitnih marži za pet postotnih bodova do 2023. godine. Nakon nešto slabijeg drugog tromjesečja rezultati u trećem tromjesečju pokazuju da je njegova strategija počela donositi rezultate.

Tako su u tromjesečnom razdoblju zaključno s rujnom nove rezervacije usluga u oblaku poskočile čak 38 posto, dvostruko snažnije nego u prethodnom tromjesečju, zahvaljujući velikom poslu s neimenovanim partnerom, pokazuje danas objavljeno preliminarno izvješće.

Ukupni prihodi porasli su 13 posto, na 6,79 milijardi eura. Isti postotni rast zabilježen je i prema prilagođenim međunarodnim računovodstvenim standardima (non-IFRS). Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, prihodi su uvećani 10 posto.

Operativna dobit porasla je 36 posto, na 1,68 milijardi eura. Prema prilagođenim računovodstvenim standardima, porasla je 20 posto a ako se isključe promjene valutnih tečajeva, 15 posto.

Uprava očekuje da će u cijeloj poslovnoj godini ostvariti operativnu dobit prema prilagođenim računovodstvenim standardima u rasponu od 7,85 do 8,05 milijardi eura ako se isključe promjene u valutnim tečajevima. To bi predstavljalo povećanje u rasponu od 9,5 do 12,5 posto.

Godišnji prihodi trebali bi snažno porasti, ali slabije nego operativna dobit, procjenjuju u SAP-u.

U 2020. prihodi bi se trebali kretati u rasponu od 28,6 do 29,2 milijarde eura po prilagođenom IFRS-u, a operativna dobit od 8,8 do 9,1 milijardu eura.

"Bilo je dobro dok je trajalo"

"SAP ne bi postao ovo što je danas da nije bilo Billa McDermotta", izjavio je povodom najavljenog odlaska izvršnog direktora predsjedatelj nadzornog odbora Hasso Platter.

Plattner je osnovao SAP početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća s trojicom bivših kolega iz IBM-a. Do danas je zadržao ulogu sive eminencije u kompaniji, prepuštajući ulogu šoumena i prodavača ekstrovertnom McDermottu.

"Bilo je dobro dok je trajalo, uzbudljivo", poručio je 58-godišnji Njujorčanin, koji nosi crne naočale otkada je prilikom nezgode u kući ostao slijep na jedno oko. U SAP-u će ostati do kraja godine u ulozi savjetnika.

Dužnost izvršnog direktora dijelit će Jennifer Morgan i Christian Klein. Morgan je došla u SAP 2004. godine i u posljednje vrijeme nadležna je za poslovanje u oblaku. Klein je došao u kompaniju kao student i napredovao je do pozicije poslovnog direktora.

Dvojac obećaje kontinuitet u kratkoročnom razdoblju, najavljujući nove informacije za ulagače 21. listopada, prilikom objave kompletnog poslovnog izvješća za treće tromjesečje, te na otvoreni dan za ulagače 12. studenog u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:44