Izraelska Teva

Najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova najavio smanjenje broja članova Uprave

Tvrtka je usred radikalnog preustroja kako bi riješila problem duga od 35 milijardi dolara
 Arhiva / Teva

Izraelska farmaceutska kompanija Teva u četvrtak je najavila odlazak tri člana iz upravnog odbora nakon godišnje skupštine početkom lipnja, a dolazak samo jednog novog direktora kao njihovu zamjenu.

Taj najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova i vlasnik hrvatske Plive usred je radikalnog preustroja kako bi riješio problem duga od 35 milijardi dolara, nagomilanog nakon akvizicije Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima Actavisa za 40,5 milijardi dolara u 2016. godini. Analitičar i investitori kritizirali su menadžment i upravni odbor da su preplatili to poslovanje, podsjeća Reuters.

Teva je u međuvremenu promijenila veći dio menadžmenta te najavila ukidanje velikog broja radnih mjesta. Ujedno je smanjila i prosječno trajanje obnašanja dužnosti i dob svojih direktora.

U najnovijem krugu promjena jedini kandidat za novog člana Uprave na godišnjoj skupštini dioničara 5. lipnja bit će Ronit Satchi-Fainaro, profesor sa Sveučilištu u Tel Avivu i voditelj Laboratorija za istraživanje raka i nanomedicinu, objavila je Teva u priopćenju putem elektronske pošte za Reuters.

Sadašnji direktori Galia Maor, Gabrielle Sulzberger i Dan Suesskind neće podnijeti svoje kandidature za reizbor. To bi značilo da će se broj članova Uprave smanjiti na njih 11 sa sadašnjih 13.

"Nastavljamo s evaluacijom veličine i sastava našeg upravnog odbora kako bi zajamčili da se u njemu zadrže dinamični, iznimno kvalificirani članovi i da mješavina talenta i iskustva u odboru odražava sve izazove s kojima se kompanija suočava", navodi se dalje u priopćenju Teve.

Na sastanku u lipnju dioničari će također glasati o prijedlogu da se direktorima omogući veći utjecaj kod odlučivanja o visini naknade za Tevine izvršne direktore.

Teva je ove godine otplatila preko dvije milijarde dolara duga, najvećim dijelom iz primitaka ostvarenih prodajom dijela poslovanja vezanog za žensko zdravlje. U ožujku je dovršila ponudu 4,5 milijarde dolara vrijedne obveznice koja je iskorištena za otplatu postojećeg duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 17:41