Slam Dunk

Najveći košarkaš svih vremena ove će godine zaraditi 145 milijuna dolara

Jordanov brend u Nikeu u posljednjih godinu dana kompaniji je uprihodio rekordnih 3,14 milijardi dolara
Michael Jordan
 Steve Marcus / REUTERS

Michael Jordan preuzeo je većinsko vlasništvo nad košarkaškim klubom Charlotte Hornets u 2010. nakon što je četiri godine bio manji investitor u taj NBA klub. Prije tih devet godina klub je vrijedio 175 milijuna dolara. Danas vrijedi 1,3 milijardi, a Jordan, kako piše Forbes, 1,9 milijardi dolara.

Sam klub, doduše, po pitanju tržišne vrijednosti ima svojih boljih i lošijih godina. S druge pak strane, to se za Michaela Jordana i dalje ne može reći. Samo ove će godine, naime, zaraditi oko 145 milijuna dolara, a na tome u najvećoj mjeri može zahvaliti upravo tenisicama. Jordanov brend u Nikeu, Slam Dunk MJ, u posljednjih godinu dana kompaniji je uprihodio rekordnih 3,14 milijardi dolara, odnosno čak deset posto više nego lani.

MJ-ov udio je pritom otprilike 130 milijuna dolara, što je četiri puta više nego što zaradi košarkaš koji se nalazi na drugom mjestu po zaradi od prodaje tenisica, LeBron James, sa svoja 32 milijuna dolara. Samo novcem koji mu na račun sjedne od prodaje obuće, Jordan zaradi preko 127 milijuna dolara, više i od Lionela Messija koji je ove godine proglašen najplaćenijim sportašem.

- Tenisice prolaze kroz jednu od najvećih renesansi u svojoj povijesti i to bez ikakve umjerenosti - naglasio je analitičar John Kernan koji smatra da Jordanov brend ima velik potencijal u Kini, a daljnje širenje brenda vidi nedavno sklopljenim partnerstvom s nogometnim klubom Paris Saint-Germain te liderom sveučilišnog američkog nogometa Michiganom.

Michael Jordan je uz veliku pomoć od Nikea revolucionarizirao tržište NBA igrača tijekom 1980-ih. Njegov originalni petogodišnji ugovor s američkim gigantom proizvodnje sportske odjeće i obuće donio mu je 500.000 dolara godišnje plus tantijeme. Nakon tog je ugovora potpisao suradnju i s Coca-Colom, McDonald'som, Chevroletom, General Millsom i desetak drugih kompanija. Izvan košarkaškog terena Jordan je od 1984., kada je ušao u ligu, zaradio oko 1,7 milijardi dolara, što je gotovo 20 puta više nego što je zaradio tijekom svojih 15 sezona u Chicago Bullsima i Washington Wizardsima.

Bivši košarkaš je tijekom godina smanjio broj sponzorstva, no zadržao je ugovore s dugogodišnjim partnerima Hanesom, Gatoradeom i Upper Deckom. Uz to, ima i tri restorana i auto-salon te je izvan suradnje s Nikeom lani zaradio oko 15 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:51