Korak naprijed

Najprofitabilnija svjetska kompanija iznenadila potezom: imenovala prvu ženu u upravu

Elsenhans je 2008. godine na Forbesovoj listi proglašena jednom od najmoćnijih žena svijeta
Postrojenje Saudi Aramca i Lynn Elsenhans u krugu
 Saudi Aramco/Handout / Larry Downing / REUTERS

Najprofitabilnija svjetska kompanija, Saudi Aramco, imenovala je prvu ženu u svoju upravu, što je svojevrsna prekretnica za Saudijsku Arabiju, zemlju u kojoj radi samo jedna petina žena, dok su žene rukovoditeljice velika rijetkost.

Ova državna naftna kompanija, koja je u prvoj polovici 2017. godina ostvarila neto dobit od 33,8 milijardi dolara - pet milijardi dolara više nego drugoplasirani Apple - objavila je ove nedjelje kako je u svoj upravni odbor od 11 članova imenovala Amerikanku Lynn Laverty Elsenhans, prenosi The Guardian. Ta odluka donijet će ovoj kompaniji više međunarodnog iskustva.

Elsenhans je 2008. godine na Forbesovoj listi proglašena jednom od najmoćnijih žena svijeta. Bila je izvršna direktorica i čelnica američke naftne kompanije Sunoco, a prije toga je radila 28 godina za korporaciju Royal Dutch Shell. Elsenhans trenutno sjedi u upravnom odboru farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline.

Njeno imenovanje dolazi u trenutku u kojem se Saudijska Arabija priprema ponuditi oko pet posto Aramca na međunarodnom tržištu dionica, što bi se moglo dogoditi kasnije ove godine ili početkom 2019. godine. Inicijalna javna ponuda, koja bi se mogla održati u Londonu, New Yorku ili Hong Kong, bit će najveća u povijesti.

Samo šačica saudijskih žena imenovano je u odbore velikih saudijskih tvrtki. No, u tom konzervativnom kraljevstvu, gdje žene podliježu muškom sustavu skrbništva koji u mnogim slučajevima ograničava njihove mogućnosti za rad, stvari se polako mijenjanju.

Naime, saudijska vlada postavila je cilj u kojim želi povećati udio žena u tržištu rada s 22 posto na 30 posto do 2030. godine. Prošle je godine, primjerice, saudijska burza imenovala Sarah al-Suhaimi svojom čelnicom. Ona je prva žena koja predsjeda glavnom financijskom institucijom u tom kraljevstvu.

Uz Elsenhans, u upravu Saudi Aramca imenovan je i saudijski ministar financija, Mohammed al-Jadaan, ministar gospodarstva Mohammed al-Tuwaijri, Peter Cella, bivši predsjednik i izvršni direktor tvrtke Chevron Phillips Chemicals te Andrew Liveris, izvršni direktor tvrtke Dow Chemical.

Pet novih članova Aramcovog upravnog odbora pridružit će se šestorici bivših članova, saudijskom ministru energetike, Khalidu al-Falihu, ujedno i predsjedniku kompanije te Aminu Nasseru, glavnom izvršnom direktoru Aramca. U naftnog gigantu i dalje ostaju državni ministar Ibrahim al-Assaf te Yasir al-Rumayyan, glavni direktor javnog investicijskog fonda u vlasništvu države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:44