ZANIMLJIVOST

NA METI STE KOMARACA? Otkrijte zašto dosadne krvopije neke osobe grizu, a druge izbjegavaju u širokom luku

Imate li osjećaj da ste komarcima na meti više nego drugi ljudi, možda ste i u pravu. Znanost se pozabavila ovim fenomenom i došla do zanimljivih otkrića.
Ilustracija
 Foto: Colourbox

U potrazi za idealnom žrtvom, komarci će savršen plijen naći u jednoj od pet osoba. O tome hoćete li im biti poželjni ili ne, zapravo ovisi o tome što vam je na koži.

Iako još uvijek nisu otkrili sve razloge zbog kojih su neke osobe poželjnije od drugih, znanstvenici sa sigurnošću mogu potvrditi da metu detektiraju s udaljenosti od čak 45 metara, a jedan od glavnih razloga krije se na vašoj koži - odnosno bakterijama kojima je koža pokrivena.

Na ljudskoj koži navodno živi oko trilijun raznih mikroba, a samo 10 posto ih je zajedničko svim ljudima. Neke od tih mikroba posebno su ukusne i primamljive ovim neugodnim kukcima pa ste im stoga i češća žrtva.

Druga stvar koju komarci obožavaju je ugljikov dioksid koji se oslobađa disanjem i što ga osoba više proizvodi to je privlačnija komarcima. S obzirom da odrasli ljudi oslobađaju više CO2, zato su im i privlačniji. Ukoliko je osoba više tjelesne građe, postaje još sočniji obrok.

Treća stvar koju mnogi već znaju je da komarce iznimno privlači kretanje i vrućina. Pa ukoliko vrijeme provodite u parku, aktivni ste, ubrzano dišete i znojite se - savršena ste meta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2022 04:09