Dani turizma

Na 'festival radnih mjesta' ukupno došlo oko 11 tisuća ljudi zainteresiranih za posao

Državna tajnica istaknula je kako tijekom turističke sezone nedostaje i do 30 tisuća radnika
Dani poslova u turizmu u Splitu
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Na ovogodišnjim Danima poslova u turizmu, koji se održavaju treću godinu u nizu, sudjelovalo je više od 130 poslodavaca te 11 tisuća zainteresiranih za posao, izvijestila je u petak državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić na završnici Dana poslova u turizmu u Splitu.

Dani poslova u turizmu održani su ove godine 18. siječnja u Osijeku, 25. siječnja u Zagrebu i 1. veljače u Splitu, a ukupno ih je posjetilo 11.000 zainteresiranih za posao: - Cilj Dana poslova u turizmu je aktivacija i zapošljavanje hrvatske radne snage, što je i prioritet Vlade i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, istaknula je Burić.

Po njenim riječima, zadnje dvije i pol godine to ministarstvo i Vlada osigurali su 4,5 milijardi kuna za zapošljavanje, a od toga je 1,6 milijardi kuna izdvojeno za mjere aktivne politike zapošljavanja, u koje se, kako je dodala, godišnje uključi oko 60.000 ljudi.

- Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju smanjili smo nezaposlenost za 10 posto, a povećali zaposlenost za 9,1 posto. To su rezultati ove Vlade i napora koje ulažemo u smanjenju nezaposlenosti, kazala je Burić. Rekla je kako je dorađena i unaprijeđena mjera 'stalni sezonac'.

- Ubuduće će stalni sezonci moći raditi i do 30 dana po ugovoru o radu na poslovima koji zatrebaju poslodavcu, primjerice za advent ili kongrese, objasnila je. Istaknula je da tijekom turističke sezone nedostaje i do 30 tisuća radnika.

Na upit kako komentira uvoz radne snage u Hrvatsku, Burić je istaknula kako je Vladin prioritet zapošljavanje domaćih radnika, a uvoze se kako ne bi došla u pitanje nijedna investicija. Dodala je kako je prema nedavnoj anketi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 20 tisuća nezaposlenih izrazilo spremnost za rad u turizmu.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina je istaknuo kako se poduzimaju mjere da u hrvatskom turizmu rade domaći radnici: - U četiri dalmatinske županije tijekom 2018. ostvareno je 50 milijuna noćenja što je polovica svih noćenja u Hrvatskoj. To govori koliko nam je turizam bitan i koliko su nam bitna radna mjesta u turizmu, kazao je Glavina.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je pozvao poslodavce da pronađu model za zadržavanje radnika na poslu te da se pobrinu za 'stalne sezonce'. Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako su Dani poslova u turizmu 'festival radnih mjesta'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 15:08