Tradicija

Mladić koji je ostao svoj na svome: 'Uvijek ima izazova i loših godina, ali može se'

Godišnji prinos njihovih eko jabuka iznosi od 20 do 25 tona po hektaru, dok godišnje proizvedu između 100.000 i 120.000 litara eko soka
Plantaža jabuka OPG Jub i Alojs Jug u krugu
 Facebook

- Biti na svome i živjeti u skladu s prirodom te primjenjivati moderne metode uzgoja i prerade voća, posao je koji sam odabrao i koji želim razvijati – kazao je 33-godišnji poduzetnik Alojs Jug koji je od svoje obitelji preuzeo eko plantažu jabuka i podignuo ga na novu razinu.

Njegova majka Marica, po povratku iz inozemstva odlučila se naslijeđenom poljoprivrednom zemljištu u slavonskom Nizu pokraj Koške napraviti nasade jabuka, a 2000. godine osnovala je i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je među pionirima ekološke proizvodnje u Hrvatskoj.

Iako je Alojs još od malih nogu rado na voćnjacima, u početku nije mislio da će se baviti ovim poslom. Nakon završene elektrotehničke srednje škole, krenuo je na srodni fakultet, ali vrlo brzo se vratio kući i preuzeo obiteljski posao.

- Uvijek ima novih izazova, teških situacija i loših godina s malim prinosima, ali može se," dodaje Jug, koji je od 2016. do 2017. godine, u želji da se bolje upozna s izazovima ekološke proizvodnje, prerade, marketinga i prodaje, pohađao i završio IFOAM-ovu akademiju namijenjenu ekološkim proizvođačima.

Svoje jabuke uzgajaju na deset hektara površina, a nedavno su iskrčili oko 1,7 hektara starih šljiva, pa na proljeće kreće rekonstrukcija nasada. Godišnji prinos njihovih eko jabuka iznosi od 20 do 25 tona po hektaru, dok godišnje proizvedu između 100.000 i 120.000 litara eko soka. Od početnog uzgoja jabuka, danas je fokus na preradi jabuka u eko sokove koji nose naziv 'Maričin sok', marmelade, ocat i drugo.

Hanza Media
Sokovi OPG Jub

- Proizvodnja jabuka bila je bazna, početna ideja, dok se prerada stvorila zbog poteškoća oko prodaje, jer je veći postotak druge i treće klase u ekološkoj proizvodnji, pa je na samom početku od 30 do 40 posto jabuka išlo u preradu. Danas sve uzgojeno prerađujemo u sokove, marmelade i ocat – objasnio je mladi poljoprivrednik te dodaje kako svi njihovi proizvodi podliježu strogim kriterijima ekološke proizvodnje uz analize na teške metale i pesticide prema najsuvremenijim metodama i do 500 štetnih tvari.

Sokove, po kojima su najpoznatiji, pute u vrećice zapremine tri ili pet litara koje potom spremaju u kartonske kutije s pumpicom za točenje. Na taj način sok može potrajati i do godinu i pol dana od proizvodnje, a nakon otvaranja može ga se konzumirati još tri mjeseca, navodi Glas Slavonije.

Uz obitelj, na imanju radi šest stalno zaposlenih mještana, a za vrijeme sezone imaju i do nekoliko desetaka berača.

Facebook
Plantaža OPG Jug

Osim toga, zajedno s još deset ekoloških proizvođača iz Slavonije i Baranje, Jug je osnovao i tvrtku Ecoogos kako bi smanjili troškove repromaterijala i skladištenja.

- Poljoprivreda je uvijek budućnost, jer bez nje nema ni ostatka gospodarstva, a ni života. Samo danas, za razliku od prije, ona se pomno planira, u nju se ulaže, a proizvod se prodaje i prije nego što sazre. Zato je danas rad u poljoprivredi odličan odmak od gradske vreve, a može donijeti još veće zadovoljstvo, ali i osigurati dobar život – zaključio je Jug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:23