Vrijedna industrija

Milijun dolara vrijedna ideja: Kamere za nadzor brzine u početku su imale drukčiju svrhu

Od prodaje kamera za snimanje brzine tvrtka koja je kreirala tu tehnologiju godišnje zaradi više od 50 milijuna dolara
Nadzorna kamera
 Nikola Vilic / CROPIX

Od prodaje kamera za snimanje brzine tvrtka koja je kreirala tu tehnologiju, Gasto grupa, godišnje zaradi više od 50 milijuna dolara.

Iako Maurice Gastonides, nizozemski izumitelj i vozač trkaćih automobila, ove mnogima mrske kamere nije napravio kako bi stao na kraj divljoj vožnji, nego zbog osobnog bankrota, svoj izum odlučio je prodati prometnoj policiji.

Naime, Gastonidesov prototip današnjih kamera zapravo je bila štoperica s dvije žice postavljene na stazi uz pomoć kojih je mjerio vlastito vrijeme prolaska zahtjevnijih staza, piše BBC.

Nedugo nakon svog planetarnog uspjeha i pobjede na utrci u Monte Carlu, Gastonides je zapao u sve veće financijske probleme. Kako bi se izvukao iz bankrota 1964. godine, vođen sve češćim medijskim natpisima o prometnim nesrećama uzrokovanim brzom vožnjom, unaprijedio je svoj izum i od štoperice napravio kameru.

Prva verzija kamere u razmaku od svega nekoliko stotinki sekundi slikala je dvije fotografije. Jedna bi prikazivala na kojem mjestu se vozilo nalazi, dok je druga bilježila brzinu.

Danas, pedesetak godina kasnije, njegova kompanija sa sjedištem u Švedskoj, zapošljava više od 200 radnika, a u njihovih 45.000 nadzornih kamera nalaze se na prometnicama gotovo 60 zemalja svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:37