Istražili smo

Koliko se zaposlenici javnih tvrtki često testiraju na alkohol i koliko ih pada na testu

U tvrtkama i dva Ministarstva koji su nam odgovorili na pitanja navode da redovito provode testiranja, ali mnogi od njih skrivaju točan broj onih koji su “pali”
Ilustracija, testiranje na alkohol
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Unatrag tri godine u sedamnaest velikih državnih tvrtki i službi - Policiji, Vojsci, Željeznici, Pošti, Cestarima, Brodarima... - provedeno je barem 11.244 alkotestiranja na kojima je “pao” najmanje 121 radnik, a sve te kontrole rezultirale su s još 102 privremene suspenzije, novčane kazne ili opomene pred otkaz, dok je za osmero zaposlenika opijanje za radnog vremena završilo na najdrastičniji način - otkazom.

Stvarni broj pijanih i kažnjenih sigurno je daleko, možda i višestruko veći od navedenog, jer u velikom istraživačkom specijalu Nedjeljnog Jutarnjeg od 21 državne tvrtke i službe koje smo kontaktirali, njih četiri nisu željele surađivati - ni nakon skoro dva tjedna nisu poslale odgovore na naša pitanja, dok su od preostalih 17 neki bili vrlo detaljni, neki polovični, a neki su nam odgovore poslali “reda radi”, tek tako da ne možemo napisati da su se oglušili na naš upit.

Pa ipak, iz cijelog seta identičnih pitanja koja smo pretprošlog ponedjeljka poslali istodobno na 21 adresu, pitajući kojom metodom provjeravaju rade li njihovi radnici “pod gasom”, koliko često, što se događa s onima koji padnu na alkotestu, šalje li ih se na liječenje ili ih se možda “torpedira” po hitnom postupku, koliki je prag tolerancije količine alkohola u radničkoj krvi, koliko ih je uhvaćeno... uspjeli smo sklopiti dobar dio “cugerskog” mozaika u državnim službama i tvrtkama.

Najsustavnije kontrole u HŽ-u

Doznali smo da se kontrole najsustavnije provode u Hrvatskim željeznicama. Od 2017. do danas u trima HŽ-ovim tvrtkama (Putnički prijevoz, Infrastruktura i Cargo) provedeno je više od devet tisuća alkotestiranja radnika.

S obzirom na to da su te silne kontrole rezultirale sa samo 16 uhvaćenih pod gasom, zbog čega su tek dvojica dobila otkaz, da je samo jedan uhvaćen za radnog vremena zaista pijan k’o čep (s čak 1,61 promila alkohola u krvi), te da su samo petorici izrečene opomene, možemo zaključiti ili da su željezničari (postali) zakleti antialkoholičari ili da su im kontrole loše tempirane, loše targetirane, jednom riječju, šuplje.

Iz odgovora svih triju HŽ-ovih tvrtki, vrlo detaljnih, ispada, pak, da željezničari zaista rijetko cugaju i da su slučajevi poput onog iz veljače ove godine, kada je na ogulinskom kolodvoru policija zatekla jednog željezničara s više od promila i pol u krvi - i to nakon što je pijan prijetio svojoj bivšoj supruzi i maloljetnom djetetu - rijetki incidenti.

- Kontrola alkohola u tvrtki provodi se na radnom mjestu radnika pomoću dregera više puta godišnje, osobito u sektorima u kojima rade radnici na mjestima koja su vezana uz reguliranje prometa i održavanje željezničke infrastrukture… Tolerancija na alkohol u HŽ Infrastrukturi ne postoji (nula promila)… U 2017. i 2018. godini provedeno je tri tisuće alkotestiranja, od čega je bilo pozitivnih 0,16 posto (2017.), odnosno 0,13 posto (2018.). Cjelokupna statistika za ovu godinu bit će dostupna u siječnju iduće godine. U navedenom razdoblju najviša izmjerena razina alkohola u organizmu radnika bila je jedan promil - poručili su nam iz HŽ Infrastrukture.

Kritična Hrvatska lutrija

Unatoč kvartovskim pričama koje ste, sigurni smo, barem nekoliko puta čuli o “simpatičnom poštaru, ma znaš ga, onom koji cuga”, ili i o “pijanim cestarima i terenskim šljakerima”, taj klišej poprilično je uzdrman rezultatom naše alko-istrage.

Naime, od svih jedanaest i nešto tisuća alkotestiranih policajaca, poštara, pomoraca, pilota, željezničara... unatrag tri godine, “najjači” rezultat zabilježen je u Hrvatskoj lutriji.

Dakle, u tvrtki u kojoj radnici uglavnom ne rade na visokorizičnim i iznimno stresnim pozicijama, što je često glavni okidač za prekomjerno “cuganje”. Rekorder je pao 2017. godine s čak 1,76 promila u krvi.

- U Hrvatskoj lutriji tijekom 2019. zatečena je samo jedna osoba pod utjecajem alkohola, baš kao i lani. Dvije godine prije dva su radnika zatečena pod utjecajem alkohola. Najveća utvrđena razina alkohola bila je 1,76 promila. S tim je radnikom iduće godine sklopljen sporazumni raskid ugovora o radu - objasnili su iz Lutrije, ali nam nisu odgovorili na pitanje koliko su alkotestova ukupno proveli u te tri godine.

Do šampiona iz Hrvatske lutrije odmah je željezničar iz HŽ Putničkog prijevoza koji je pao s 1,61 promilom, nakon čega je dobio otkaz.

- Ove godine nije bilo evidentiranih radnika pod utjecajem alkohola. U 2018. jedan je odbio alkotestiranje, nakon čega ga je nadležna liječnica uputila na liječenje. U 2017. evidentirana su četiri radnika pod utjecajem alkohola, od kojih je jedan kod kojega je izmjerena najviša razina alkohola (1,61 promila) dobio izvanredni otkaz ugovora o radu. Kod dvojice radnika u 2017. izmjereno je 0,23 i 0,19 promila, a jedan je odbio alkotestiranje. Navedena trojica radnika dobila su upozorenje o obvezama iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza u slučaju ponavljanja povrede obveze iz radnog odnosa - poručili su nam iz HŽ Putničkog prometa.

Cugersku broncu zaslužio je djelatnik Hrvatske radiotelevizije s izmjerenih 1,34 promila, a listu “best of the rest” predvodi radnik Hrvatskih autocesta koji je pao s 0,54 promila.

- U HAC-u je zaposleno 2735 radnika. Tijekom ove godine obavljeno je preko 300 provjera, a do sada je izrečeno 11 opomena (od kojih je za pet radnika izrečena i naknada štete - u iznosu od 15 posto najniže osnovne plaće). Ukupno u 2017. i 2018. godini izrečeno je 20 opomena - od kojih je za 11 radnika izrečena i novčana kazna. Najviše izmjerena razina alkohola u organizmu ove godine iznosi 0,42 promila, a u 2018. godini 0,54 promila - poručili su iz HAC-a.

Kad smo već kroz anegdotu etiketirali baš poštare, red je da izvijestimo o rezultatima naše istrage i u Hrvatskoj pošti, gdje je, zanimljivo, za razliku od velike većine svih drugih službi, tolerancija na alkohol umjesto čiste nule - 0,1 promil.

Službeni odgovori iz HP-a sugeriraju da konzumiranje alkohola u poštara nije jako često. Kažu da se godišnje obavi petstotinjak alkotestiranja te da je ove godine samo petorici radnika “otkazan ugovor o radu zbog nedozvoljene koncentracije alkohola u krvi”.

zagreb,071204
novinari jutarnjeg testirali tablete koje navodno zavaravaju alkotest
aleksandar ajdaric
testiranje
rezultat  
foto ranko suvar
-desk-
Ranko Šuvar / CROPIX
Ilustracija, alkotest

“Značajno manje” pijanih vojnika

A što je s onima koje nose oružje, koji nas trebaju čuvati, kakva je situacija s opijanjem u vojsci i policiji?

S obzirom na to da nam iz Ministarstva obrane u svom “odgovoru” nisu otkrili ama baš niti jednu konkretnu brojku, teško je precizno odgovoriti na to pitanje - osim da je taj problem očito i dalje raširen kod pripadnika Oružanih snaga RH.

- Sukladno zapovijedi načelnika Glavnog stožera regulirana tolerancija od 0,00 promila alkohola za pripadnike OSRH vrijedi za vrijeme njihovog obnašanja službe, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu… U cilju sprečavanja zloporabe opojnih sredstava i alkohola, pripadnici Vojne policije sukladno svojim zakonskim ovlastima provode redovite i izvanredne nadzore u vojnim objektima, što je ujedno jedna od njihovih temeljnih zadaća…

Stegovne kazne, ovisno o okolnostima, kreću se od zabrane napredovanja u službi, preko smanjenja plaće, smanjenja i oduzimanja čina do najteže kazne nečasnog otpusta iz Hrvatske vojske… Provjera prisutnosti alkohola u organizmu provodi se svakodnevno nad pripadnicima Hrvatske vojske…

Prema provedenim analizama, za razdoblje 2017. - 2019. zabilježeno je značajno smanjenje zloporabe alkohola, zahvaljujući edukativnim mjerama i preventivnom djelovanju - poručili su nam iz Ministarstva obrane. No nisu odgovorili koliko je točno vojnika i časnika zatečeno pod utjecajem alkohola tijekom ove, 2018. i 2017. godine, kako su kažnjeni, je li bilo otkaza, a nisu nam odgovorili ni na pitanje koliko je ukupno alkotestiranja u vojsci provedeno u posljednje tri godine.

Kako su u MUP-u bili ipak nešto šire ruke u odgovorima nego u MORH-u, možemo mirne duše zaključiti da opijanje za radnog vremena nije velika rijetkost ni kod policajaca.

No koliko je točno ta pojava raširena kod “plavaca”, dakle ljudi koji nose oružje, koji svakodnevno ulaze u opasne situacije i koji bi u krajnjoj liniji trebali biti naša najjača sigurnosna karika, nemoguće je zaključiti jer nam MUP nije odgovorio koliko često provode alkotestiranja.

Zbog pomanjkanja te ključne informacije teško je stoga zaključiti je li puno ili malo to što je u MUP-u u tri godine na alkotestu palo 59 policijskih i još šest državnih službenika - s obzirom na to da imaju skoro 26 tisuća zaposlenih.

Iz njihova odgovora proizlazi sigurno samo to da nitko unatrag tri godine zbog opijanja nije dobio otkaz, već isključivo novčane kazne, te da policajci ne smiju imati niti mrvice alkohola u krvi, a birokrate u sustavu MUP-a ne smatra se da su pod utjecajem alkohola sve dok imaju manje od 0,5 promila.

- Od ukupnog broja zaposlenika u MUP-u, njih skoro 26 tisuća, tijekom 2019. zbog rada pod utjecajem alkohola disciplinski je prijavljeno 15 policijskih i jedan državni službenik, tijekom 2018. bio je prijavljen 21 policijski i dva državna službenika, a tijekom 2017. godine 23 policijska i dva državna službenika…

Podatak o visini koncentracije (alkohola u krvi) nije relevantan u procjeni ugroženosti, imajući u vidu nultu toleranciju za policijske službenike i toleranciju od 0,5 promila za državne službenike, pa se takvi podaci u evidencijama ne vode. Slučajevi neposrednog zaticanja policijskih ili državnih službenika u činu pijenja alkohola za vrijeme službe iznimno su rijetki, a što vrlo vjerojatno proizlazi iz činjenice da su i sami svjesni kažnjivosti i neetičnosti takve radnje… Svi do sada pokrenuti disciplinski postupci okončani su tako da su počiniteljima bile izrečene novčane kazne - poručili su nam iz MUP-a.

Kako nam nisu željeli odgovoriti koliko iznose najviše izmjerene količine alkohola u krvi onih policajaca koji su pali na alkotestu, nemoguće je utvrditi je li itko unatrag tri godine uspio “pobijediti” svog kolegu koji je jednu noć u veljači 2014. u Dugoj Resi (izvor: Radio Mrežnica) umjesto na radnom mjestu, proveo u birtiji, a koji je pao na alkotestu tek nakon što ga je policija uhvatila poslije neobične automobilske potjere za pijanim kolegom.

Đuro iz HEP-a imao 1,83 promila

Svaka čast pijanim policajcima, vojnicima, poštarima i željezničarima, ali za veliku alko-istragu Nedjeljnog Jutarnjeg nisu zaslužni oni, već zaposlenici HEP Proizvodnje Milivoj, Đuro i Damir, koji su u utorak, 19. studenoga, radili iako su bili do daske pijani. Da su u iznimno teškom defektu očito je netko brzo primijetio jer je već u 13 sati proveden alkotest popularnim dregerom koji je pokazao da se Đuro najjače “razbio”. Izmjereno mu je čak 1,83 promila u krvi, Damir je imao 1,34 promila, a Milivoj “samo” nešto više od jednog promila alkohola u krvi.

Kako je statistička vjerojatnost da su Milivoj, Đuro i Damir jedini radnici HEP-a koji su na radnom mjestu uhvaćeni pijani ravna nuli, državnom energetskom divu poslali smo set pitanja, koji je identičan onom poslanom i na preostalih 20 adresa državnih tvrtki i službi.

Koliko je HEP-ovaca palo na alkotestu, koliko se često kontrole uopće provode, kakve su sankcije, koliko je otkaza podijeljeno, te kakva u konačnici sudbina čeka Milivoja, Đuru i Damira, nažalost, ne možemo vam otkriti. Naime, cijelom HEP-ovom odjelu za odnose s javnošću dvanaest dana očito nije bilo dovoljno da smisle odgovore na naših sedam jednostavnih pitanja vezanih uz konzumaciju alkohola za radnog vremena. Odgovor nismo dobili ni nakon što smo im poslali požurnicu, ni nakon što smo o tome obavijestili šeficu HEP-ove PR službe i HEP-ovog službenika za informiranje.

Gdje najviše piju: U tri godine na alkotestu pali i 59 policajaca

HŽ – Putnički prijevoz

2017. do 2019. – 5 ih je uhvaćeno pijano

Rekorder (1,61 promila) dobio otkaz, ostali upozorenja

Broj testiranih radnika: 793 (2017.), 543 (2018.), 468 (2019.)

HŽ – Infrastruktura

Za 2019. statistika nije dostupna

2017. i 2018. – oko 3000 testiranih godišnje

Uhvaćenih pod utjecajem alkohola: 5 (2017.) i 4 (2018.)

Rekorder: 1 promil

Broj otkaza: bez odgovora

HŽ – Cargo

Podaci samo za 2018.

Dva pijana – 1 otkaz, 1 privremena suspenzija

248 radnika bilo je alkotestirano

Rekorder: nema odgovora

HAC

2019. – više od 300 alkotestiranja, 11 pod utjecajem alkohola, svi dobili opomene (petorica i novčane kazne)

2017. i 2018. – 20 pijanih – 20 opomena (11 i novčanu kaznu)

Broj provjera tijekom 2017. i 2017. – nepoznato

Rekorderi: 2019. – 0,42 promila, a u 2018. 0,54 promila

Hrvatske ceste

Cca 100 provjera godišnje

2019. – nula pijanih

2018. – jedna opomena pred otkaz zbog odbijanja alkotestiranja

Ostali podaci: bez jasnog odgovora

Autocesta Rijeka-Zagreb

Kažu da imaju samo 39 zaposlenih i da nitko nije zatečen pod utjecajem alkohola na radnom mjestu

Koliko provjera godišnje izvrše? – nepoznato, nisu nam odgovorili

Hrvatska pošta

Tolerancija 0,1 promil (drugi su 0,0 promila)

Godišnje oko 500 radnika bude testirano

2019. – 5 otkaza

Svi drugi podaci nepoznati – bez odgovora

MUP/policija

Skoro 26 tisuća zaposlenih

“Nemaju gotovu statistiku o broju policijskih službenika koji su bili podvrgnuti alkotestiranju”

2017. – 23 policijska službenika disciplinski prijavljena plus još 2 državna službenika

2018. – 21 policajac plus 2 državna službenika

2019. – 15 policijskih i 2 državna službenika

Nisu nam dali podatke o rekorderima, kao ni koliko ih je (ako je uopće) dobilo otkaz

Oružane snage RH

“od 2017. do 2019. zabilježeno je značajno smanjenje zlouporabe alkohola kod pripadnika OSRH”

Nisu konkretno odgovorili ni na jedno pitanje

Croatia Airlines

Tvrde da nitko od 2017. do 2019. nije zatečen pod utjecajem alkohola, ne odgovaraju na pitanje koliko ih je bilo testirano

Jadrolinija

2019. – broj radnika zatečenih pod utjecajem alkohola “u padu je u odnosu na 2018. i 2017. godinu. Uglavnom su izmjerene niske razine alkohola u organizmu”

Nisu odgovorili koliko ih je uhvaćeno pod utjecajem alkohola, koliko ih je bilo alkotestirano, tko je rekorder, je li bilo otkaza…

Zagrebački holding

2019. – 62 radnika alkotestirana – 59 nula promila, ostalih troje od 0,12 do 0,17 promila

Odgovora na ostala pitanja i podatke za ranije godine – nema ili nisu precizni, osim da je “tijekom ove godine uručeno nekoliko otkaza koji su bili posljedica višestrukog evidentiranja konzumacije alkohola”

Janaf

Od 2017. do 2019. – nikoga nisu uhvatili pod utjecajem alkohola.

Niti jedan drugi podatak nisu naveli, osim da “provjeru je li radnik pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti obavljamo sustavno, i to metodom slučajnog odabira (tri do četiri puta godišnje), ukoliko postoji sumnja da je radnik pod utjecajem alkohola, na zahtjev neposrednog rukovoditelja radnika odnosno ovlaštenika zaštite na radu”

Hrvatska lutrija

2019. – 1 pijan

2018. – 1 pijan

2017. – dva pijana

Rekorder je ima 1,76 promila i taj je dobio otkaz

Koliko često testiraju radnika – nema odgovora

FINA

U posljednje dvije godine – nitko nije zatečen pijan

Oko 10 provjera godišnje

Svi ostali podaci – bez odgovora

Hrvatske vode

Tvrde da od 2017. do 2019. nije bilo otkaza, da nitko nije zatečen na radnom mjestu pod utjecajem alkohola…

Na pitanje koliko često provjeravaju radnike – nema odgovora

HRT

2019. – nisu nikog zatekli pod utjecajem alkohola

2018. – nula, također

2017. – jedan pijan i jedan odbio alkotest. Taj pijani iz 2017. rekorder je sa 1,34 promila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:04