Priprema terena

Ključna sjednica Nadzornog odbora Končara: u Upravu uz Darinka Bagu, ulazi i Gordan Kolak

Kolaka se povezuje s Damirom Krstičevićem, u čijem je savjetničkom timu bio, a od 2015. je i u Vijeću za domovinsku sigurnost predsjednice RH
Gordan Kolak
 Goran Mehkek / CROPIX

Na današnjoj sjednici NO-a Končar Elektroindustrije Darinku Bagi će se, prema neslužbenim informacijama, još jednom produljiti mandat predsjednika Uprave, u koju će ući i Gordan Kolak, bivši član uprave Dok-inga, te direktor Dalekovod Proizvodnje, imenovan sredinom 2017.

Ovog je tjedna skupština dioničara Končara donijela odluku da se nova uprava, umjesto na pet godina, imenuje na mandat do pet godina, a to bi, navodno, ovom prilikom trebalo poslužiti tome da 64-godišnji Darinko Bago, koji je na čelu Končara od 1999., ostane na toj dužnosti još godinu dana. Nakon toga bi predsjednik Uprave postao Gordan Kolak, koji je ustvari, nakon Bage, novi kandidat Vlade, odnosno HDZ-a za to mjesto.

Kolaka se povezuje s Damirom Krstičevićem, u čijem je savjetničkom timu bio, a od 2015. je i u Vijeću za domovinsku sigurnost predsjednice RH. Kako se moglo doznati, predstavnici obveznih mirovinskih fondova, koji u Končaru zajedno imaju blizu 50 posto dionica pristali su na neformalni prijedlog Vlade (država ima 32 posto dionica Končara) da Vlada predloži predsjednika uprave, dok će preostala četiri člana uprave neovisno imenovati Nadzorni odbor.

Prema usvojenom Planu za 2019. društva Grupe Končar planiraju povećati prihode od prodaje proizvoda i usluga sa 2,7 milijardi kuna u 2018. na 3,1 milijardu kuna. Pritom se na domaćem tržištu planira ostvariti prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 1,3 milijarde kuna, a na inozemnom tržištu 1,8 milijardi kuna. Udio izvoza u ukupnom planu prihoda od prodaje proizvoda i usluga iznosi 58 posto, a nova tržišta s značajnijim iznosom izvoza u 2019. će biti Tanzanija, Gvineja, Bangladeš, Gruzija, Irska i Malezija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:45