Bivši ministri u novim ulogama

Kliman u Nadzornom odboru Financijske agencije, Popijač u Đuri Đakoviću

Prema Zakonu o Fini, Sabor imenuje jednog člana Nadzornog odbora i to će biti Kliman
Anton Kliman
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Bivši ministar turizma u Vladi Tihomira Oreškovića i sadašnji saborski zastupnik Anton Kliman imenovan je odlukom Hrvatskog sabora u nadzorni odbor Financijske agencije.

Kliman će u NO Fine zamijeniti Dragicu Vranješ, donedavnu saborsku zastupnicu HDZ-a kojoj je prestao mandat 7.veljače ove godine. Dragica Vranješ ušla je parlament s liste HDZ-a u 10.izbornoj jedinici umjesto Milana Kujundžića koji je izabran za ministra zdravstva.

Nakon smjene u Vladi, Kujundžić je zauzeo svoje mjesto u saborskim klupama čime je prestao mandat Dragici Vranješ. Budući da, prema Zakonu o financijskoj agenciji, Sabor ima pravo na jednog člana Nadzornog odbora Fine, Dragica Vranješ opozvana je iz tog tijela.

Predstavnik Sabora u NO Fine mora biti član saborskog Odbora za financije i državni proračun, što je uvjet kojeg Kliman zadovoljava. Preostala četiri člana NO Fine imenuje Vlada.

Do imenovanja u Vladu Tihomira Oreškovića, za Antona Klimana znala je samo istarska javnost, i to kao privatnog poduzetnika u turizmu iz Vodnjana, odnosno kao osnivača i direktora tvrtke Barbariga nova. Kada je imenovan za ministra turizma, Klimana je dio političkih protivnika i medija prozivao za pogodavanje Financijske agencije u predstečajnoj nagodbi za Barbarigu novu.

Kliman je na spomenute optužbe odgovarao da je i njegova tvrtka izgubila novac u predstečajnoj nagodbi te da je Fina samo jedna od institucija u lancu donošenja odluka u predstečajnim nagodbama, podsjećajući da konačnu odluku u tim postupcima donosi Trgovački sud.

Kliman nije jedini bivši ministar koji je u tekućem tjednu imenovan u nadzorne odbore državnih tvrtki. Bivši ministar gospodarstva, rada i poduzetništva u Vladi Jadranke Kosor Đuro Popijač imenovan je za predstavnika države u Nadzornom odboru Đure Đakovića Grupe d.d..

Popijač je u mandatu sadašnje Vlade početkom 2017. imenovan za predsjednika Uprave kutinske Petrokemije iz koje je otišao u listopadu 2018. nakon što su INA i Prvo plinarsko društvo dokapitalizirali tu kompaniju i u nju postavili svoje ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:30