VELIKI PROBLEM

KAKO SE SUOČITI S VLASTITIM STRAHOVIMA I PREBRODITI IH Ove metode ljude iz plašljivaca pretvaraju u pobjednike

 iStock

Strah je prirodan i niz određenih karakteristika koje ga prate su dobre za čovjekov instinkt za preživljavanje, međutim u velikoj većini slučajeva - šteti napretku, sreći i općenitom zadovoljstvu u životu.

Ukoliko strah i vas paralizira već neko vrijeme, možda biste trebali pronaći način kako ga prebroditi i u životu uživati punim plućima.

1. Niste sami

Bez obzira na vrstu i razlog straha, morate shvatiti kako niste sami te da postoji niz osoba koje su prošle kroz isto što i vi. Otvorite um prema novim idejama, iskustvima i savjetima koji bi vam mogli pomoći u rješavanju straha.

2. Otklonite sve sumnje i dvojbe

U knjizi How Champions Think, Dr. Bob Rotella podijelio je priču o golferu Samu Sneadu koji je svaku večer prije spavanja vizualizirao svoju igru te sve moguće probleme i komplikacije, ali i rješenja kojima bi ih učinkovito riješio. Ukoliko nije mogao pronaći rješenje, jednostavno bi se vratio na početak i vizualizirao novi udarac kojim bi bio bliže cilju.

Poanta priče vrlo je jednostavna, kako biste svladali neki strah, morate se fokusirati na pravu stvar. Golfer se uvijek fokusirao na rezultate koje želi, ne na negativne stvari poput poraza. Želite li pobijediti neki strah - promijenite negativno razmišljanje u pozitivno.

3. Razmislite o gubitku

Što je to čega se bojite? Strah nas često sprječava od izlaska iz sigurne zone pa mnogi ostaju bez obzira na negativne posljedice jer se u danom trenutku čini kao "sigurnije je ne činiti ništa".

Umjesto toga, suočite se sa svojim strahovima i pritom dajte sve od sebe. Najveće pogreške u životu su prilike koje se niste usudili prigrliti i - pokušati!

4. Iskustvo

Na obračun sa svojim strahovima gledajte kao na borbu. Krećete od manjih prema većim suparnicima. Svakom novom pobjedom jačate samopouzdanje i idete ka pobjedi koju toliko dugo iščekujete.

Krenite od malih stvari, svaki dan učinite nešto sitno izvan svoje zone sigurnosti i krenite prema najvećem strahu koji vam uzima najviše energije, ali i zadovoljstva i sreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:09