ODMOR I KARIJERA

KAKO SE PSIHIČKI PRIPREMITI ZA GODIŠNJI? Trikovi koji će vam pomoći da se opustite i uživate

 Foto: Colourbox

Vjerovali ili ne, odlazak na godišnji odmor može biti izvor velikog stresa, što u najvećoj mjeri ovisi o odnosu koji imate sa svojim šefom, načinu na koji upravljate poslom i zaduženjima, te načinom na koji komunicirate s okolinom.

Lynn Taylor, autorica knjige Tame Your Terrible Office Tyrant naglašava kako je prije odlaska na godišnji odmor potrebno pametno se pripremiti, dobro komunicirati s kolegama i nadređenima te postaviti jasne granice.

Evo nekoliko savjeta kako uspjeti u realizaciji godišnjeg odmora lišenog nepotrebnog stresa.

PLANIRAJTE

Za potpuno opuštanje i uživanje u odmoru od velike važnosti je i dobar tajming. Izbivanje iz ureda organizirajte u vrijeme nakon većih ili važnijih projekata kako biste se mogli opustiti bez brojnih i nepotrebnih telefonskih poziva, upita i nedoumica svojih kolega i partnera.

Foto: Colourbox

OBAVIJESTITE

Svim kolegama i suradnicima dajte jasno do znanja u kojem periodu ćete biti odsutni i kada se vraćate. Dajte im kontakt osobe koja će u tom periodu obavljati zaduženja koja su inače vaša, kako vas ne bi nepotrebno ometali dok ste na godišnjem odmoru.

Foto: Colourbox

PODJSETITE

Periodično i barem tjedan dana prije odlaska na godišnji, podsjetite šefa da odlazite kako se ne bi iznenadio ili vam u posljednji trenutak delegirao dodatne zadatke koji zahtjevaju više vremena i koji bi tada predstavljali dodatan izvor stresa.

Foto: Colourbox

ORGANIZIRAJTE

Pobrinite se da vas nakon povratka s odmora dočeka što manje stvari koje treba hitno obaviti. Organizirajte stol i ladice, počistite desktop i inbox te što preciznije isplanirajte prvi tjedan nakon povratka s odmora . Ne dogovarajte previše sastanaka, kako biste se u miru mogli aklimatizirati.

Foto: Colourbox

POSTAVITE PRAVILA

Postavljanje granica je važno u svim odnosima i situacijama, posebice onima koje se tiču godišnjeg odmora, Dajte nadređenom jasno do znanja kako ćete mail provjeravati samo periodnično i odgovarati na isključivo hitne pozive. Tako nitko neće biti iznenađen niti razočaran vašim "ponašanjem".

Foto: Colourbox

NE RAZMIŠLJAJTE O POSLU

Vrijeme posvetite obitelji, spavanju, čitanju, odmoru, druženju, hobijima - što god vas veselilo. Neka vam godišnji odmor bude podsjetnik da imate kontrolu nad svojim životom i da zaslužujete kvalitetno "punjenje baterija".

Foto: Colourbox

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:43