Korporativni triler

Kako je tehnološki 'wunderkind' ukrao čak 14.000 dokumenata i iz Googlea prešao u Uber

Anthony Levandowski suočava se s 10 godina zatvora, kaznom od 250 milijuna dolara i dodatnom naknadom za svaki počinjeni prekršaj
Anthony Levandowski
 Stephen Lam / REUTERS

- Svatko od nas ima pravo promijeniti posao - kazao je američki državni odvjetnik David Anderson dok je čitao čak 33 točke optužnice po kojima je optužen serijski poduzetnik i tehnološki “wunderkind” Anthony Levandowski. No on, kako je pojasnio tužitelj, odlaskom iz Googlea i ulaskom u Uber nije samo promijenio radno mjesto. Levandowski je, naime, ukrao Googleovo intelektualno vlasništvo.

- Nitko od nas nema pravo napuniti džepove na izlasku. Krađa nije inovacija - rekao je Anderson.

Za Anthonyja Levandowskog bi se moglo reći, kako piše The New Yorker, da je čak slavljen kao jedan od začetnika razvoja autonomnih vozila. U Googleu je bio suosnivač tima za takvu tehnologiju. Ako ništa drugo, tehnološki ga je gigant slavio toliko da ga je zbog njegovog doprinosa nagradio bonusom od 120 milijuna dolara. Ipak, zvijezdi u usponu to nije bilo dovoljno pa je Google zamijenio Uberom, gdje je stavljen na poziciju šefa programa za razvoj Uberovog autonomnog vozila.

To, kako je i sam Anderson rekao, ne bi bio apsolutno nikakav problem da nekoliko tjedana prije toga nije skinuo oko 14.000 dokumenata s internog diska kompanije te ih prebacio na vanjski disk i tada počistio svoj laptop. Dokumenti su sadržavali, piše Forbes, informacije vezane uz tzv. laserski senzor lidar te uz tehnologiju za autonomna vozila. Saznavši to, Google je sudu u San Franciscu tužio Levandowskog za krađu i pokušaj krađe trgovinskih tajni i to za 1,85 milijardi dolara.

To je bilo još 2017. kada su se dva tehnološka diva nagodila – Google je dobio udjel u Uberu i 250 milijuna dolara, Levandowski je otpušten te je nezavisni softverski stručnjak analizirao Uberovu tehnologiju za autonomna vozila kako bi bio siguran da se ništa od Googleove tehnologije ne koristi. I mislilo se da je to to, da je slučaj riješen.

Međutim, prije dva dana američki je državni odvjetnik objavio kako je tužba stigla do federalnog suda. Levandowski je “svjesno ukrao i bez potrebne autorizacije uzeo, odnio, zaključao i lažirao trgovinske tajne koje su pripadale Googleu”, navedeno je u optužnici.

- Silicijska dolina nije Divlji zapad. Dinamično i kompetitivno okruženje ne znači da se federalni zakoni ne primjenjuju – smatra John Bennett, specijalni agent FBI-a.

Stoga se Anthony Levandowski trenutno suočava s maksimalno deset godina zatvora, kaznom od 250 milijuna dolara i dodatnom naknadom za svaki počinjeni prekršaj. On se, očekivano, izjasnio kao nevin po svim točkama optužnice.

Levandowski je zapravo, navodi Quartz, antiheroj tipičnog korporativnog trilera – bio je najdraži suradnik Alphabetovog šefa Larryja Pagea koji je počinio ultimativnu izdaju. Upoznao je Uberovog suosnivača i tadašnjeg izvršnog direktora Travisa Kalanicka i s njim se sastajao u tajnosti i u konačnici počinio korporativnu krađu i prešao u konkurentnu kompaniju.

Optužnica je na noge digla cijelu Silicijsku dolinu koja je godinama Levandowskog mrzila i istovremeno mu je zavidjela.

- Ne poznajem osobu kojoj je novac važniji od njega. Ide tamo gdje mu najviše plate, to mu je jedino bitno – jedan od njegovih bivših kolega rekao je za The New Yorker.

Drugi mu pak zamjeraju njegove “izvannastavne aktivnosti” poput osnivanja vlastite religije koju je nazvao Put budućnosti, a posvećena je “shvaćanju, prihvaćanju i štovanju boga temeljenog na umjetnoj inteligenciji”

- Dok je u zatvoru može se moliti svom AI bogu – komentirao je jedan od tehnoloških stručnjaka na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:46