Novi pokret

Kako je Philipa, transrodni model s invaliditetom, srušila sve predrasude modne industrije

Otkako se u rujnu prošle godine priključila uglednom Elite Model Managementu, Philipa je snimila editorial za časopis i-D
Aarona Philipa
 Instagram

Na spomen modne industrije, većina nas pomisli na samo jedan tip osoba koje se time mogu baviti, no Aarona Philipa dokaz je kako to ipak nije tako.

Od malih nogu, ova 17-godišnjakinja zaljubljenica je modnog svijeta, a njen život promijenio se nakon što je postala prvi afroamerički transrodni model s invaliditetom koji je potpisao ugovor s velikom agencijom.

Otkako se u rujnu prošle godine priključila uglednom Elite Model Managementu, Philipa je snimila editorial za časopis i-D, a osim toga našla se i na popisu ”21 Under 21” Teen Voguea. No, nisu to bili njeni prvi angažmani u modnoj industriji. Prije velike 'slave' ova mlada djevojka već je radila za brendove poput ASOS-a i H&M-a, ali potpora agencije širom joj je otvorila vrata, piše CNN.

- Godinu dana radila sam kao freelancer i samostalno pokušavala voditi karijeru. Ponekad bih sama morala koordinirati snimanja i pronaći ljude koji će mi pomoći dok sam na setu. Bilo je dosta uspona i padova – prisjeća se Philips.

Rođena s cerebralnom paralizom na Antigvi i identificirajući se kao transrodna žena, Philip je osoba bez presedana u mainstream modnoj industriji. Iako uporno odbija etiketu aktivistice, ne skriva svoja visoka očekivanja od modnog svijeta.

- I dalje postoji manjak vidljivosti i pažnje prema ljudima s invaliditetom u modi. Trenutačno smo Jilina Mercado i ja jedini modeli s invaliditetom u cijeloj industriji - kaže Philip.

Budući da je izloženost javnosti transrodnih osoba u porastu posljednjih godina, Philip sada smatra da je njena invalidnost, prije nego rasa ili spol, najistaknutija meta diskriminacije u modnoj industriji. Ipak i dalje je optimistična pogotovo kada je u pitanju kreiranje svijesti Generacije Z. Nada se da će upravo zahvaljujući njima modra industrija konačno prihvatiti različitosti.

- Modna industrija predugo poznaje samo jednu vrstu tijela. Dolazi vrijeme kad bi i drugi trebali dobiti priliku. Svjesna sam da se ovdje radi o jedno jakom biznisu, ali istodobno postoji način da biznis bude inkluzivan i utrživ prema bilo kome, bez obzira na to radite li u njemu ili ga konzumirate – pojašnjava.

Ova nova zvijezda modne scene, kako ju neki nazivaju, svoj uspjeh svakako može zahvaliti društvenim mrežama na kojima danas broji više od 87 tisuća pratitelja. Iako ima snažne stavove o tom što treba mijenjati u modnoj industriji i društvu općenito, Philip je jednostavna, privlačna i zarazno pozitivna osoba.

- Ne želim da ljude poput mene u budućnosti definira išta drugo osim onoga što oni zaista jesu. Želim da slijede moj primjer i da se pritom ne boje. Želim se dobro provoditi cijelo vrijeme i nastaviti držati ljude u neizvjesnosti. No najvažnije, želim usrećiti sebe - zaključila je Philip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:28