PAMETNO BIRAJTE BITKE

KAKO I U KOJEM TRENUTKU REĆI 'NE' NA POSLU Ovladate li ovim krucijalnim umijećem, uslijedit će karijerni skok

Reći ne nije uvijek lako i mnogima može biti izvor velikog stresa. Kako biste to izbjegli, dovoljno je savladati nekoliko osnovnih koraka koji vam u tome mogu pomoći.

Kako, kada i zašto reći ne - donosimo vam u nastavku.

Uzmite si vremena za razmišljanje

Ukoliko ste u mogućnosti, nemojte odmah pristati, niti odmah odbiti. Razmotrite određeni zahtjev i vidite kako vam se to uklapa u raspored ili dugoročne planove. Neke poslove ne treba odbiti zato jer bi vam se u budućnosti mogli isplatiti.

Ponudite alternativu

Ukoliko iz nekog razloga ne možete ili ne želite prihvatiti dodatni posao, ponudite alternativu i tako pokažite da vam je stalo, ali da nažalost ne možete pomoći. Pitajte možete li doprinjeti na neki drugi način ili zadatak odgoditi za period kada ćete imati više vremena.

Ne recite osobno, izbjegavajte mail

Izgovoreno ne drastično drugačije zvuči kada ga kažete osobi u lice i kada to samo napišete. U pisanom formatu se češće može krivo protumačiti i zvučati grubo ili bahato, što biste u živoj komunikaciji svakako izbjegli.

Izbjegavajte detalje

Objašnjenje i razloge odbijanja nekog zadatka držite što jednostavnijima. Nema potrebe da naširoko objašnjavate svoj raspored jer tada dovodite u opasnost druge projekte koje bi nadređeni mogao proglasiti manje važnima.

Razmislite o posljedicama

Razmislite o pozitivnim i negativnim posljedicama nekog odbijanja, odnosno prihvaćanja zadatka. Jer vas prihvaćanje može pozicionirati na bolju poziciju, jednako kao što vas njihovo odbijanje može vratiti koju stepenicu unatrag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:03