Kontinuitet i stručnost

Kadrovi za HNB dobili zeleno svjetlo: Bojan Fras i Michael Faulend prošli u Saboru

Sljedeća provjera teze da je guverner HNB-a dodatno ojačao svoje pozicije bit će pri (re)izboru Nevena Barbaroše
Michael Faulend
 Tomislav Krišto / CROPIX

Danas bi Sabor trebao glasati o davanju novih šestogodišnjih mandata dvojci dosadašnjih Vujčićevih guvernera, Bojanu Frasu i Michaelu Faulendu.

Iako se spekuliralo da bi vladajuća koalicija nove otvorene pozicije u HNB-u mogla iskoristiti za pozicioniranje stranačkih kadrova, izgleda da je prevladala politika kontinuiteta i stručnosti. Ta dva argumenta dobila su dodatno na težini jer je Hrvatska službeno ušla u mehanizam prilagodbe za uvođenje eura, a treba znati da je Fras zadužen za pravne poslove i zaštitu potrošača dok Faulend vodi međunarodne odnose u HNB-u, što, drugim riječima, znači da su njih dvojca vrlo bitni u procesu priključivanja Hrvatske eurozoni.

Pozitivno mišljenje

Doznajemo da su i Fras i Faulend kao kandidati prošli na ključnim parlamentarnim odborima. No, to što su dobili pozitivno mišljenje Obora za izbor, imenovanje i upravne poslove kao i Odbora za financije, još ne znači da neće biti zanimljivo u Saboru. Poznato je da je središnja banka česta meta napada, kako zastupnika iz vladajuće koalicije, tako i onih oporbenih.

U listopadu

No, činjenica da je navodno postignut koalicijski dogovor oko Frasa i Faulanda vjerojatno im je danas osigurao još šest godina mandata.

Sljedeća provjera teze da je u suradnji s premijerom Plenkovićem guverner HNB-a Boris Vujčić dodatno ojačao svoje pozicije bit će pri (re)izboru Nevena Barbaroše koji u HNB-u vodi poslovne platnog prometa. Njemu mandat istječe u listopadu.

Zagreb, 170316.
Multimedijalna dvorana Matis.
Konferencija Jutarnjeg lista - Financijsko opismenjavanje koje politike i mjere mogu povecati razinu financijske pismenosti u Hrvatskoj.
Na fotografiji: Bojan Fras viceguverner HNB-a.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Bojan Fras

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:09