Nastavak procesa

Jedan od zadnjih 'velikih direktora' odlazi u mirovinu: 'Izgubio je povjerenje dioničara'

Odlazak Igora Oppenheima svakako će predstavljati i završetak jedne ere u bogatoj povijesti te tvrtke
 davor Pongračić / CROPIX

Igor Oppenheim, predsjednik Uprave Ingre i jedan od posljednjih preostalih "velikih direktora" iz razdoblja snažnog razvoja domaće građevinske industrije, odlazi u mirovinu. Priopćila je to danas kompanija putem Zagrebačke burze u obavijesti o održanoj Glavnoj skupštini Ingre.

Na skupštini su jednoglasno prihvaćena sva izvješća te su dane razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora za vođenje Društva u 2018. godini. Prihvaćena je odluka o pokriću gubitaka u 2018. godini, kao i zahtjev dijela dioničara o proširenju Nadzornog odbora Društva. Tako su u Nadzorni odbor društva izabrani novi članovi Franjo Herceg, Ivan Škegro i Mario Aunedi Medek, a prihvaćen je i zahtjev dijela dioničara o smanjenju nagrade svim članovima Nadzornog odbora.

Tročlana Uprava Ingre nastavlja s radom, no očito samo do kraja godine s obzirom na to da je Oppenheim najavio svoj odlazak u mirovinu s 31. prosincem. Oppenheim, inače i sam jedan od većih dioničara Ingre, u svibnju je sve svoje dionice prenio na kćeri, a najavu odlaska poznavatelji prilika u kompaniji povezuju s procesima u Nadzornom odboru.

"Oppenheim je jednostavno izgubio povjerenje dioničara", zaključuje jedan upućeni sugovornik. Današnje promjene mogu se smatrati nastavkom procesa kad je s čelne pozicije u Nadzornom odboru Ingre smijenjen bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i umjesto njega imenovan Davor Štern. Dolazak nove trojice nadzornika, koji su imenovani temeljem zahtjeva malih dioničara, očito je bio znak Oppenheimu da više nema podršku.

Iako je Ingra danas daleko od starih dana slave, te još uvijek prolazi kroz predstečajnu nagodbu, odlazak Igor Oppenheima svakako će predstavljati i završetak jedne ere u bogatoj povijesti te tvrtke. Taj diplomirani ekonomist efektivno je kompaniju vodio od 1984. godine, od vremena kad je Ingra bila vodeća domaća tvrtka angažirana na velikim građevinskim projektima na tržištima Afrike, Bliskog istoka i zemalja bivšeg SSSR-a, preko razdoblje velikog domaćeg građevinskog ciklusa u kojem je sudjelovala u prvom desetljeću novog milenija, do potonuća kojeg su praktički sve domaće građevinske kompanije doživjele izbijanjem velike globalne ekonomske recesije.

Ni Ingra nije bila izuzeta od toga, kompanija je već godinama u ozbiljnim problemima, a na životu se održavala isključivo zahvaljujući novcu kojeg je svake godine primala od Grada Zagreba i države na ime korištenja sportske dvorane Arena Zagreb. Novi čelnik Ingre, tko god da zamijeni Oppenheima, imat će pune ruke posla u vraćanju Ingre na stare staze slave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:42