Novi vlasnici i nova Uprava

Ina, PPD, Janaf, Plinacro i fond NEK dokapitalizirali Petrokemiju sa 450 milijuna kuna

Uz Davora Žmegača, novu Upravu Petrokemije činiti će i Krešimir Rendeli, Goran Pleše i Peter Suba
Davor Žmegač
 Marko Todorov / CROPIX

Petrokemija je uspješno provela dokapitalizaciju i prije isteka roka ulagatelji su upisali i uplatili 45 milijuna novih dionica, čime je kompanija prikupila 450 milijuna kuna. No, kako se može čuti, bilo je neizvjesno do samog kraja jer su mirovinci procijenili da im je ulazak u Petrokemiju prerizičan pa su odustali od dokapitalizacije. Prema neslužbenim informacijama iz više izvora, "uskočio" je Plinacro s 30 milijuna kuna te fond NEK (Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško) sa 70 milijuna kuna. Zajedno s Inom i PPD-om i njihovih 300 milijuna kuna te Janafom, koji je dao 50 milijuna kuna, kutinska tvornica mineralnih gnojiva uspjela je na kraju prikupiti potrebna sredstva.

Stoga, dolazi i do promjene vlasničke strukture te su iz tvrtke su izvijestili i o promjenama u Nadzornom odboru i Upravi, koju više neće voditi Đuro Popijač već dosadašnji član Uprave i nekadašnji gradonačelnik Kutine u dva mandata Davor Žmegač.

Nadzorni odbor Petrokemije na današnjoj je sjednici sporazumno utvrdio prestanak mandata predsjedniku Uprave Đuri Popijaču i članu Uprave Davoru Žmegaču. Nadzorni odbor je donio odluku o imenovanju nove uprave - Davor Žmegač, predsjednik Uprave, te članovi Uprave - Krešimir Rendeli, Goran Pleše i Peter Suba.

Mandat imenovanim članovima Uprave počinje teći dana 31. listopada 2018. s učinkom u 12,00 sati, izvijestili su iz Petrokemije putem Zagrebačke burze.

- Provedbom odluke glavne skupštine Petrokemije od 9. srpnja 2018. godine o povećanju temeljnog kapitala uplatom u novcu i izdavanjem novih dionica u postupku restrukturiranja društva dolazi do promjene vlasničke strukture društva - navodi se u priopćenju.

U cilju omogućavanja novim stjecateljima dionica društva da aktivno sudjeluju u procesu odabira nove upravljačke strukture Petrokemije, članovi Nadzornog odbora - predsjednik Mijo Šepak te članovi Robert Blažinović i Ladislav Turčinović - podnijeli su ostavku na članstvo u tom tijelu, a o novim će članovima biti odlučeno na današnjoj glavnoj skupštini.

Iz Petrokemije su putem Burze izvijestili i o uspješnosti izdanja novih dionica, na temelju odluka glavne skupštine od 9. srpnja. Petrokemija je, naime, u ponedjeljak objavila javni poziv na upis najmanje 40 do najviše 45 milijuna novih dionica, kojima planira prikupiti najmanje 400 do najviše 450 milijuna kuna novog kapitala, a bilo je predviđeno da upis traje do danas, 31. listopada do 16,30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:51