Rodna ravnopravnost

IKEA novim očevima nudi mjesec dana dopusta: Uz punu plaću moći će biti sa svojom bebom

Zaposlenicima žele pokazati da ih poštuju, kako u profesionalnom, tako i u privatnom smislu
Ilustracija, tata i kćer
 IKEA

Svi novopečeni očevi koji su zaposlenici kompanije IKEA Hrvatska od sada mogu koristiti mjesec dana plaćenog dopusta, koji će provesti sa svojom bebom nakon što se njihove partnerice vrate na posao.

Pritom će Ikeini zaposlenici primati punu plaću, pohvalili su se iz te kompanije te dodali kako je riječ o dodatnoj pogodnosti koju pružaju povrh prava koje novi roditelji zakonski ostvaruju. Tom odlukom, navode u priopćenju, zaposlenicima žele pokazati da ih poštuju, kako u profesionalnom, tako i u privatnom smislu.

- Vrijeme koje provodimo sa svojim obiteljima važno je za zdravu ravnotežu privatnog i poslovnog života i čini naše zaposlenike zadovoljnijima. Znamo da je to vrijeme još i važnije našim zaposlenicama i zaposlenicima koji imaju malu djecu. Želimo im pomoći u novim ulogama - istaknula je Mirta Pađen Lee, menadžerica ljudskih potencijala za IKEA Hrvatska.

Kako kaže, svjesni su da u gotovo 100 posto slučajeva u Hrvatskoj roditeljski dopust koriste samo majke, najčešće iz financijskih razloga.

- Plaćenim jednomjesečnim dopustom za naše tate želimo promicati ravnopravno sudjelovanje očeva u odgoju djece od najranije dobi - dodala je Pađen Lee.

U toj kompaniji u Hrvatskoj roditeljski dopust trenutno koristi oko 15 posto svih zaposlenika, a IKEA vjeruje da je plaćeni dopust za očeve višestruki dobitak za društvo općenito, ali i za njihovo poslovanje.

S time se slaže i Dean Šinković, vozač viličara u Ikeinom odjelu logistike koji je na roditeljskom dopustu te se kod kuće brine za svoju jedanaestomjesečnu bebu. Trenutno je fokusiran, kako sam kaže, na izradu dobrih kašica, dok IKEA vjeruje kako će s ovim dodatnim dopustom postići da se kolege nakon dopusta na posao vrate još motiviraniji.

Ulaganja smanjila godišnju dobit grupe IKEA

Švedska Grupa IKEA objavila je u srijedu da joj je godišnja operativna dobit potonula 26 posto pod utjecajem većih ulaganja koja bi im trebala pomoći u prilagodbi promijenjenim navikama kupaca.

U fiskalnoj godini zaključno s kolovozom operativna dobit najvećeg svjetskog lanca trgovina namještajem pala je na 2,25 milijardi eura.

U Grupi IKEA napominju da su u promatranom razdoblju ukupno uložili 2,8 milijardi eura u trgovine, distribucijske i mreže za klijente, trgovačke centre, obnovljive izvore energije i šumarstvo.

- U poslovnoj 2018. godini uveli smo određene početne strukturne promjene u našem poslovanju, a u sljedeće tri godine nastavit ćemo s transformacijom poslovanja. Promjena poslovanja i povezana ulaganja utjecat će na našu troškovnu strukturu i na krajnji rezultat - istaknuli su u priopćenju.

Švedska kompanija poznata je po samoposlužnim trgovačkim centrima na gradskoj periferiji a odlučili su izmijeniti poslovni model i ulagati u online trgovinu, usluge i pristupačnije trgovine u gradskim središtima, zbog sve većeg interesa kupaca za prodaju putem Interneta i zbog pojačane konkurencije.

U priopćenju o poslovnim rezultatima grupa navodi da su na dobit negativno utjecali i slabiji rezultati u portfelju vrijednosnih papira i prodaja podružnica.

U listopadu su izvijestili o 4,5-postotnom rastu prihoda od prodaje u trgovinama namještaja, uz 31-postotni skok prodaje putem Interneta. U srijedu su objavili da su im ukupni prihodi, koji uključuju i prihode od najma u trgovačkim centrima, porasli dva posto, na 37,1 milijardu eura.

IKEA-ine trgovine širom svijeta u vlasništvu su 11 nositelja franšiza, od kojih je Grupa IKEA, službenog naziva Ingka Group, najveća s 367 trgovina na kraju kolovoza. Nositelji franšize plaćaju tri posto godišnjih prihoda vlasniku brenda Inter IKEA-i, podsjeća Reuters.

U sklopu reorganizacije mreže kompanija i zaklada koje čine IKEA-u, grupa IKEA prodala je u fiskalnoj godini 2015/2016. razvoj proizvoda, proizvodnju i podružnice za upravljanje opskrbnim lancem Inter IKEA-i. U studenom je Inter IKEA izvijestila o padu godišnje temeljne dobiti zbog viših cijena drva i metala i zbog ulaganja. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:07