Trendovi

Hrvati će rađe raditi u trgovini nego u IT-u bez obzira što su tamo četiri puta veće plaće

Za IT industriju potrebna je puno veća razina specifičnih znanja te školovanje za tu industriju traje puno duže
Nebojša Biškup
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Razlog za pojavu trenda sve veće popularnosti rada u trgovačkim lancima (posebice one stranog vlasništva) koje je otkrilo novo istraživanje portala Moj posao, nego, primjerice u rastućoj IT industriji, stručnjaci upoznati s tržištem rada vide u različitoj razini znanja i vještina koja su potrebna za obavljanje poslova u ta dva sektora.

- Naime, za IT industriju potrebna je puno veća razina specifičnih znanja te školovanje za tu industriju traje puno duže. Nažalost, postotak Hrvata koji sudjeluju u cjeloživotnom obrazovanju na najnižoj razini u EU, pa trenutno sukladno Eurostatu svega tri posto Hrvata između 25 i 65 godina sudjeluju u cjeloživotnom obrazovanju - pojasnio je Nebojša Biškup, direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku. Čelnik poznate domaće agencije za zapošljavanje istaknuo je pritom kako je u nordijskim zemljama taj podatak iznosi 30 posto, a u Austriji, primjerice, 15 posto.

- Sukladno tome i broj radnika dostupnih IT industriji jest vrlo nizak jer se Hrvati nakon završenog školovanja ne određuju prema školovanju za rad u IT industriji, bez obzira na činjenicu da su neto plaće u IT industriji u prosjeku četiri puta veće nego u trgovini - rekao nam je Biškup.

Unatoč činjenici da domaća radna snaga želi raditi u trgovačkim lancima, kao i tome da postoji velika potražnja za trgovcima, to nažalost nije dovoljno.

- Povećana je potražnja za radnicima u trgovini, no broj dostupnih kandidata je značajno manji nego prije godinu i više dana. Trend manjka radnika na tržištu ne odnosi se samo na trgovinski sektor, već na opći manjak radnika. Prema našem već iznesenim podatcima u Hrvatskoj trenutno imamo manjak oko 100.000 radnika u svim sektorima što bez revizije imigracijske politike, aktivnih mjera zapošljavanja i značajnog povećanja broja Hrvata koji sudjeluju u cjeloživotnom obrazovanju neće biti moguće, što će imati utjecaj na rast BDP-a, odnosno na njegovo stagniranje - upozorio je Biškup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:25