Druga vremena

Google, Apple i Rimac Automobile nije briga imate li diplomu ako želite raditi za njih

Sve je veći broj kompanija koje ukidaju fakultetsku diplomu kao uvjet prijave za posao
Prostori Google-a u Londonu, Rimac automobili u Svetoj Nedelji i Appleova zgrada u Cupertinu
 Ranko Šuvar / Hanza Media / Profimedia, Alamy, Anadolu

Tražite posao, no niste završili fakultet? To vam ne treba nužno biti prepreka u ostvarivanju karijere. Sve je veći broj kompanija koje, u potrazi za novim zaposlenicima, ukidaju jedan uvjet prijave - fakultetsku diplomu, prenosi Quartz.

Kratkim pregledom trenutno aktivnih oglasa za posao na portalu MojPosao u kategoriji IT-a i telekomunikacija, pronašli smo nekoliko domaćih poslodavaca koji kao uvjet ne navode diplomu s fakulteta. Primjerice, Rimac Automobili i sestrinjska kompanija Greyp Bikes u svojim oglasima za poslove developera i specijalista ERP implementacije navode niz potrebnih stručnih znanja i iskustava, no među uvjetima nije i završen fakultet. Tu su i developerske pozicije u tvrtkama Tomsoft i UniqCast koji traže izvanredne programerske vještine, no ni oni u natječaju nisu naveli da od kandidata traže visoku stručnu spremu i diplomu.

Poslodavcima na globalnoj sceni, koji su odlučili kako im formalno obrazovanje kandidata neće biti eliminacijski faktor prilikom zapošljavanja, pridružili su se i tehnološki divovi poput Googlea, Applea i IBM-a.

Naime, nedavno je Glassdoor, internetski portal za recenziranje poslodavaca, objavio popis 15 kompanija koje od kandidata za posao ne zahtijevaju visoku stručnu spremu. Uz spomenute, na ovoj su se listi našli i međunarodni igrači poput konzultanstke kuće Ernst and Young (EY), Bank of America, Starbucksa, Hiltona i drugih.

- Akademske kvalifikacije će se i dalje uzimati u obzir, te će ostati važnim faktorom prilikom procjenjivanja kandidata u cjelini. Ali ako nemate diplomu, to više neće biti barijera i neće automatski zatvarati vrata - izjavila je Maggie Stilwell, partnerica u EY-u, za Huffington Post prilikom ukidanja ovog kriterija.

Ta ja revizorska kuća još 2015. godine objavila kako „nema dokaza da je uspjeh na fakultetu povezan s postignućima kasnije u životu”.

Slično je i u Googleu iz kojeg su pred nekoliko godina objavili kako fakultetska diploma i ocjene na studiju nisu nikakvi prediktori produktivnosti i kvalitete radnika na poslu, piše Quartz. IBM-ova izvršna direktorica Ginni Rometty izjavila je da „strukovno obrazovanje i iskustvo kroz rad nude relevantniju obuku za mnoge poslove u tehnološkom sektoru, nego što to pruža diploma četverogodišnjeg studija”.

Drugim riječima, piše dalje Quartz, ove kompanije zapošljavaju radnike čija iskustva i vještine najbolje odgovaraju potrebama posla. Mnogi od njih imat će fakultetsku diplomu, no neće svi. Što osoba zna, važnije je od toga gdje je to naučila, zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:52