Izašlo na vidjelo

Gianniju Rossandi i članovima Uprave Uljanika 2017. isplaćeno 600 tisuća kuna bonusa

Predsjedniku Uprave Gianniju Rossandi isplaćeno je 240 tisuća kuna u bruto iznosu
Gianni Rossanda i radnici Uljanika
 Matija Djanješić / Goran Šebelić / Danijel Bartolić / Hanza Media

Čak 600 tisuća kuna isplaćeno je početkom 2017. godine tadašnjem predsjedniku i članovima Uprave Uljanika za poslovanje pulskog škvera koji je u stečaju od svibnja.

Predsjedniku Uprave Gianniju Rossandi isplaćeno je 240 tisuća kuna u bruto iznosu, a članovima Uprave Miljenku Brgiću i Veljku Grpcu po 180 tisuća kuna. To je odobrio tadašnji Nadzorni odbor Uljanika d.d. - koji su činili Renata Kašnjar-Putar, Andrija Hren te sindikalisti Đino Šverko i Rajko Kutlača - a kako piše u odluci, riječ je o varijabilnom dijelu plaće. Taj dio nije isplaćen za 2017. i 2018. godinu. Riječ je o podatku koji nam je otkrio istarski županijski vijećnik Damir Grünbaum, a koji je nekadašnji predsjednik Uprave nekada moćnog brodogradilišta krio iako su ga novinari više puta pitali za to jer je već krajem 2017. na vidjelo izašlo loše poslovanje Uljanik Grupe koje je nakon dvije godine muke s traženjem potencijalnog strateškog partnera završilo stečajem.

- Nismo nikad imali bonus, nego smo imali fiksni varijabilni dio kao što ga imaju drugi radnici i u tim gabaritima je isplaćen. Iznos se ne smije znati jer su to zaštićeni podaci, poznati su mjerodavnima - poručio je šef Uprave Uljanika svojedobno medijima.

Pojašnjavao je tada i da je za isplatu bonusa nužno pozitivno poslovanje.

- Plaća je u skladu s onim što je dogovoreno prije pet godina i sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela, a varijabilni dio se definirao početkom svake godine po kriterijima i prioritetima koji su bili za tvrtku od strane Nadzornog odbora koji je nadležan za to i ako bi ciljevi bili ispunjeni, varijabilni dio bi se na kraju godine isplatio u jednom komadu. Za 2017. godinu naš varijabilni dio nije isplaćen jer nije ostvaren, a za 2018. nije niti postavljen jer nam mandat traje četiri mjeseca pa je bilo apsurdno postavljati bilo kakve varijante. Za 2016. je bio isplaćen i bio je daleko, daleko, daleko manji od onoga što se pričalo. Plaća je bez varijabilnog dijela oko 20 posto manja nego što su imale prethodne uprave Uljanika s jednim brodogradilištem - rekao je svojedobno Rossanda koji je zajedno s još 11 menadžera Uljanik Grupe iz Pule i Rijeke uhićen krajem ožujka zbog sumnje za zloporabu u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prevaru, teške više od milijardu i pol kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:28