JESTE LI ZNALI?

GENIJALNI UM RODIO SE PRIJE TOČNO 159 GODINA Pročitajte 10 bizarnih činjenica koje niste znali o velikom izumitelju Nikoli Tesli

O velikom znanstveniku i izumitelju zna se mnogo detalja, no neki će vas posebno iznenaditi. Otkrivamo vam 10 najzanimljivijih anegdota i činjenica iz života Nikole Tesle koji bi na današnji dan obilježio svoj 159. rođendan.
 Foto: CC

1. Tesla je navodno vjerovao da se boja njegovih očiju promijenila iz iznimno tamne boje u sivu - zato jer njegov posao zahtjeva mnogo razmišljanja, za što je vjerovao da posvjetljuje oči.

2. Mark Twain bio je blizak Teslin prijatelj pa kad mu se pojadao da ima problema s konstipacijom, Tesla mu je odmah odlučio pomoći pa ga je izložio strujnom eksperimentu nakon kojeg je Mark požurio u zahod.

3. Legenda kaže kako je Tesla rođen za vrijeme velike grmljavine, u noći sa 9. na 10. srpnja. Primalja koja ga je porađala izjavila je kako su munje loš znak i Teslu je proglasila djetetom tame, a majka je rekla: Ne, on će biti dijete svjetla i bila je u pravu.

--> TESLA PREDVIDIO SMARTPHONE JOŠ 1926. 'Moći ćemo se vidjeti i čuti bez obzira na udaljenost, telefone ćemo nositi u džepu'

4. U zrelim godinama Tesla je postao pesco-vegetarijanac, a kasnije je izbacio i ribu. Zalagao se za zaustavljanje obijesnog i okrutnog klanja životinja te je smatrao da jedenje mesa čovjeka unazađuje - kako moralno, tako i filozofski te duhovno.

5. Za života je bio poznat po svojoj sposobnosti da može zapamtiti zapanjujući broj detalja i fotografija iz raznih knjiga, koje je potom koristio prilikom svojih izuma. Također je imao i bujnu maštu koju je koristio za vizualizaciju u tri dimenzije, kojom se služio za kontroliranje zastrašujućih noćnih mora od kojih je patio još od djetinjstva.

Foto: CC

6. Teslina originalnost i izniman um imali su neke uistinu neobične i pomalo bizarne posljedice. Jedna od njih svakako su bile i pretjerane higijenske navike pa je opsesivno prao ruke kad god je imao priliku.

7. Tesla je volio sve životinje, a posebnu ljubav gajio je prema golubovima. Navodno ih je hranio i spašavao, a oni su uvijek kružili oko njega, slijetali na rame i jeli mu iz ruku.

8. Bio je religiozan i rado je proučavao sve religije svijeta, a posebno se zanimao za hinduizam. Provodio je mnogo vremena vježbajući jogu i razgovarajući s indijskim misticima s kojima je dijelio slična razmišljanja i svjetonazore.

9. Tesla je većinu svog života proveo u hotelima, posebice posljednjih deset godina koje je proveo u njujorškom hotelu na 33. katu. Tvrdio je kako se nije želio ženiti jer je život odlučio posvetiti radu. "Žene su inspiracija pisicima, glazbenicima i umjetnicima, no smetnja znanstvenicima" .

10. Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:24