ULOG U BUDUĆNOST

Fina uskoro otvara IT razvojni centar u Zadru: Rektorica Sveučilišta i predsjednik Uprave Fine potpisali strateški Sporazum

Ovim sporazumom dijeli se načelo društvene odgovornosti spram brige o mladima, obrazovanju i zapošljavanju

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i predsjednik Uprave Fine mr. sc. Dražen Čović

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i predsjednik Uprave Fine mr. sc. Dražen Čović potpisali su Sporazum o suradnji. Cilj ovog Sporazuma je partnerska razmjena znanja i tehnologija, kao i suradnja u nastavnom procesu, te proces integracije studenata na tržište rada.

Vican je izrazito zadovoljna potpisanim sporazumom: "Pripremljenost studenata za tržište rada danas je obrazovni, društveni i gospodarski imperativ. Sporazum o suradnji između Fine i Sveučilišta u Zadru direktno je obogaćenje visokoškolskog obrazovanja kojim će se studentima otvoriti još jedna vrata za razvoj kompetencija u više obrazovnih područja. Razvojni centar jest dodana vrijednost svim drugim vidovima i oblicima visokog obrazovanja. Omogućavanje učenja redovitim i izvanrednim studentima u stvarnom radnom okruženju i na radnom mjestu korisno je zbog povezivanja teorijskih i praktičnih znanja, uključivanja u suvremene zahtjeve poslodavaca tijekom studija, povećanja motivacije studenata za učenje, neposrednog upoznavanja organizacije rada, razumijevanja i rješavanja problema u stvarnom radnom ambijentu. Fina i Sveučilište ovim sporazumom dijele načelo društvene odgovornosti spram brige o mladima, njihovom obrazovanju i zapošljavanju u Hrvatskoj.“

Čović je nakon potpisivanja Sporazuma istaknuo važnost suradnje s akademskom zajednicom: „Iznimno mi je drago što naše dugogodišnje partnerstvo s akademskom zajednicom proširujemo ovim sporazumom o suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Sporazum koji danas potpisujemo omogućava nam ostvarivanje strateške inicijative, a to je decentralizacija našeg vlastitog razvoja i ulaganje u lokalnu zajednicu. Želimo podijeliti iskustvo i znanje koje smo stekli razvijajući servise, uglavnom za financijsku industriju i državu. Želimo omogućiti mladim ljudima da se školuju bez velikih troškova u mjestu ili blizu mjesta u kojemu žive. Želimo im omogućiti da rade na suvremenim alatima i tehnologijama, te da ih mentoriraju ljudi koji rade upravo na tim servisima. Do sada smo otvorili 12 razvojnih centara i ostvarili niz uspješnih suradnji, pa me osobito raduje što ovom prilikom mogu najaviti otvorenje našeg Razvojnog centra u Zadru, gdje ćemo studentima pružiti priliku za odrađivanje stručne prakse, ali i otvoriti mogućnost za zapošljavanje mladih, perspektivnih stručnjaka sa zadarskog područja.“

image

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i predsjednik Uprave Fine mr. sc. Dražen Čović

Uz njih dvoje, potpisivanju su nazočili i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Ante Ćurković, predsjednik ŽK Zadar Denis Ikić, direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić, direktor Fininog Regionalnog centra Split Hrvoje Budimir, direktor Finine Podružnice u Zadru Darko Dušević, direktor Službe razvoja IT servisa Dario Belić, voditelj Centra za razvoj poslovnih i mobilnih IT rješenja Marko Smičić, te voditelj Transformacijskog ureda Fine Ivica Prekratić, prorektori prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, prof. dr. sc. Josip Faričić, prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, prof. dr. sc. Slaven Zjalić i voditelj Centra za studentski standard Jurica Kardum.

image

Potpisivanje sporazuma

Suradnja s Finom otvara brojne mogućnosti za studente Sveučilišta u Zadru, poput organizacije terenske nastave i stručne prakse u Fini, definiranja zadataka za izradu njihovih završnih radova, angažiranja studenata putem studentskog servisa na poslovima u Fini, izrade i testiranja prototipa, transfera znanja i tehnologija između partnera, upućivanja gostujućih predavača na Sveučilištu u Zadru i ostalih aktivnosti.

Finini razvojni centri su zamišljeni kao središnje lokalne točke okupljanja IT sektora, odnosno mjesta koja povezuju znanstvenu zajednicu i poslovni sektor, te stimuliraju i generiraju razvoj inovativnih ideja. Svi Finini razvojni centri su moderno uređeni, prilagođeni potrebama rada u IT industriji. Zaposlenike u razvojnom centru očekuje i stabilna plaća, plaćanje rada na projektima te stimulacije za dodatan angažman. Posao podrazumijeva čitav ciklus razvoja softvera, počevši od poslova analize, dizajna, programiranja te testiranja, a radna mjesta se popunjavaju ovisno o tehnologijama i kompetencijama.

Fina svoje razvojne centre osniva na lokacijama gdje postoje ili djeluju učilišta koja obrazuju IT stručnjake. Do danas je uspostavljeno dvanaest razvojnih centara - u Zaboku, Splitu, Virovitici, Bjelovaru, Kutini, Vukovaru, Osijeku, Čakovcu, Koprivnici, Rijeci, Požegi i Đurđevcu, a u planu je otvaranje razvojnog centra u Zadru, Varaždinu i Slatini.

Sveučilište u Zadru ostvaruje suradnju s brojnim hrvatskim i inozemnim ustanovama i akademskim asocijacijama. Aktivno se potiče uključivanje u međunarodne kompetitivne projekte, mobilnost studenata i akademskog te administrativnog i tehničkog osoblja. Ova institucija ponosna je na zajedničke studije s inozemnim sveučilištima, kontakte i susrete s predstavnicima akademske, političke i gospodarske zajednice. Veliku pažnju polažu i suradnji s lokalnom i regionalnom zajednicom u obliku pripreme i izvođenja zajedničkih projekata, sudjelovanja u izradi strateških razvojnih dokumenata, poticanja razvoja civilnog društva, priređivanju aktivnosti s ciljem popularizacije znanosti, poticanja istraživanja, te zaštite i vrednovanja kulturne i prirodne baštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:50