Vrh top liste

Era Todorićeve prevlasti davna je prošlost: Pogledajte tko danas vlada hrvatskim biznisom

Donosimo čime se bave najbogatiji Hrvati ili, da budemo precizniji, u što svoj novac ulažu najveći hrvatski dioničari
Emil Tedeschi, Davor Lukšić, Jako Andabak
 Goran Mehkek / Darko Tomaš / Ronald Goršić / Hanza Media

Čime se bave najbogatiji Hrvati, u što svoj novac ulažu najveći hrvatski dioničari? Ljestvica pedeset najvećih otkriva vrlo usku lepezu biznisa s turizmom i hranom na čelu, uz usputne izlete prema financijama, što je karakteristika siromašnih ekonomija

Hotelijerski mogul

1. Davor Lukšić Lederer (3.517,620.577 kn) - Excelsa nekretnine, Plava laguna, Istarska kreditna banka

Čileanac bračkih korijena završio je poslovno upravljanje u SAD-u, a stažirao je u američkoj podružnici Deutsche Banka. Radio je i u financijskoj tvrtki Vallar LLP te u organizaciji Americas Society. Predsjednik je Uprave Excelse zadužen za poslovanje Grupacije Lukšić Hrvatska, vlasnika Plave Lagune, Istraturista i Jadranskih luksuznih hotela, među kojima su tri dubrovačka hotela s pet zvjezdica te vile Šeherezada i Agava.

Porec, 221217.
U Plavoj laguni danas je na press konferenciji predstavljen novi brend, nova strategija i potpuno novi vizualni identitet. O poslovanju je govorio clan Uprave Plave lagune Neven Staver a direktorica Sektora za marketing Lea Konjevic predstavila je novi indetitet tvrtke.
Na fotografiji: Davor Luksic, vecinski vlasnik Plave lagune.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Davor Lukšić, predsjednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik Plave lagune

Košarkaš u velikom biznisu

2. Emil Tedeschi (1.991,844.610 kn) - Atlantic Grupa

Poznati hrvatski poduzetnik na čelu je Atlantic Grupe, koju je osnovao 1991. Ubrzo nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja počeo je raditi kod oca u Milanu. Radio je i u tvrtki Meteor u Londonu čiju je milansku podružnicu počeo voditi sa samo 22 godine. Budući da je tako rano počeo raditi, studij ekonomije upisao je tek s 40 godina. Uz Atlantic, vlasnik je i KK Cedevita.

Goran Mehkek / Neja Markičević / Hanz Media
Zgrada Atlantic Grupe i Emil Tedeschi

Nevidljivi milijarder

3. Emmanuel Besnier (1.292,978.580 kn) - Dukat

Izvršnog direktora i unuka osnivača francuskog Lactalisa često zovu “carem sira”, ali i “nevidljivim milijarderom” zbog njegova izbjegavanja medija. Prema dostupnim podacima, u rukama obitelji Besnier nalazi se 83 posto vlasništva Lactalisa, koji je 2007. za 300 milijuna eura preuzeo Dukat od Luke Rajića.

zagreb, 040407
ministarstvo poljoprivrede i sumarstva;
emanuelle besnier vlasnik tvrtke 'lactalis'desno
damir polancec i petar cobankovic press
foto goran mehkek
-desk-
-novac-
Goran Mehkek / CROPIX
Emmanuel Besnier

Od duhana do ribe

4. Ante Vlahović (908,426.404 kn) - Adris grupa

Predsjednik Uprave Adris Grupe završio je ekonomiju i kao ekonomist je radio u bivšoj Tvornici duhana Rovinj (TDR) dok nije postao komercijalni direktor. Vlasnik je turističke kompanije Maistra, kao i najvećeg proizvođača ribe na Jadranu, Cromaris, te Croatia osiguranja. S prvim danom 2020. odlazi s čela Adrisa, no ostat će u kompaniji kao najveći pojedinačni dioničar i čelnik Nadzornog odbora.

Nin, 220915.
Cromaris, vodeci hrvatski proizvodjac brancina i orade te deseti najveci proizvodjac te ribe u svijetu, danas je otvorio novoizgradjeno mrijestiliste u Ninu. Novo mrijestiliste ove tvrtke u vlasnistvu Adrisa je vrijedno 130 milijuna kuna sto ga cini najvecom trenutnom investicijom u hrvatsko ribarstvo.
Na fotografiji: Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahovic.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / HANZA MEDIA
Ante Vlahović, Adris grupa

11 hotela i aerodrom

5. Jako Andabak (705,034.201 kn) - Hoteli Brela, Hoteli Tučepi, Hoteli Zlatni rat

Diplomirani elektrotehničar promijenio je nekoliko djelatnosti, od novinarstva do turizma. Radio je i u Končaru, iz kojeg je prešao u Voltu gdje je imao najveću direktorsku plaću u Jugoslaviji. Prije turizma, bavio se osiguranjima. Danas je vlasnik 11 hotela u Brelima, Tučepima, Bolu, Supetru i Starigradu Paklenici, kao i Bizovačkih toplica i hotela Kaj u Mariji Bistrici. Posjeduje i aerodrom na Braču, a nedavno je preuzeo hotel Jadran u Tučepima. Uskoro započinje gradnju hotela uz splitsku plažu Trstenik.

Zagreb, 241110.
Na slici: Jako Andabak, nekadasnji vlasnik Sunce osiguranja, danas jedan od najvecih privatnih hotelijera u Hrvatskoj i najveci mali dionicar Hajduka.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Jako Andabak

Od berača bresaka do duhanskog kralja

6. Plinio Cuccurin (461,061.475 kn) - Adris grupa

Cuccurin je poslovnu karijeru počeo s 15 godina kao berač bresaka, a radio je i kao konobar te je vodio turističku zajednicu u Balama. Budući da je bio TDR-ov stipendist, nakon studija se zaposlio u tvornici cigareta kao pravni referent. Poslije je napredovao do voditelja pravnih i kadrovskih poslova i pravnog savjetnika, a u konačnici i do člana Uprave. Vlasnik je 9,31 posto dionica Adrisa.

Bale, 241110.
Plinio Cuccurin, celnik udruge gradjana Ladonja te clan uprave Adris grupe.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
Plinio Cuccurin

Financijski čarobnjak

7. Branko Zec (280,345.400 kn) - Adris grupa

Zec slovi kao jedan od najsposobnijih financijaša u zemlji, a cijelu karijeru izgradio je u nekadašnjem TDR-u, odnosno Adris Grupi, u kojoj ima udjel od 3,49 posto. Trenutačno obnaša funkciju voditelja održavanja Maistre te je direktor Somera i vlasnik OPG-a Branko Zec.

zagreb 030407
branko zec , clan uprave adris grupe
foto sandra simunovic
-novac-
Sandra Šimunović / Hanza Media
Branko Zec

Adrisovo "sretno dijete"

8. Anton Pokrajac (266,967.965 kn) - Adris grupa

Istarski bogataš može za svoje bogatstvo i osmo mjesto na ovoj ljestvici također zahvaliti Adris Grupi i 4,16-postotnom udjelu u grupaciji.

Švicarska škola uspjeha

9. Georg Eltz Vukovarski (255,776.237 kn) - Valamar Riviera

Suosnivač Valamar Adria holdinga bio je i predsjednik Uprave tvrtke prije njezina pripajanja Valamar Rivieri, u kojoj danas djeluje kao član Nadzornog odbora. Diplomirao je na švicarskom sveučilištu St. Gallen, a prije dolaska u Hrvatsku bio je na poziciji višeg potpredsjednika u marketingu te član Uprave velike švicarske korporacije i direktor njezine kanadske podružnice.

Vukovar, 230114.
Ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violic veceras je otvorila stalni postav Gradskog muzeja Vukovar.
Na fotografiji: grof Georg Eltz Vukovarski na svecanosti otvaranja stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX
Georg Eltz Vukovarski

Strpljivi graditelj hotelskog carstva

10. Veljko Župan (246,576.330 kn) - Solaris

Kvarnerski tajkun i jedan od pet najvećih hrvatskih hotelijera prvu privatnu tvrtku za opremanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu osnovao je 1988., a danas je u sklopu njegove Ugo Grupe 19 hotela. Među njima su i opatijski Milenij hoteli te šibenski Solaris, koji je većinski vlasnik trogirskih Vranjica Belvedere, ali i nedavno otvoreni Amadria Park Hotel Capital u centru Zagreba.

Uspješna sestra superuspješnog brata

11. Lada Tedeschi Fiorio (229,855.640 kn) - Atlantic Grupa

Mlađa sestra Emila Tedeschija većinu svog radnog vijeka provela je u bratovoj Atlantic Grupi, u kojoj je prošla sve faze razvoja kompanije. Osim što je vlasnica gotovo šest posto dionica Atlantica, kao zamjenica predsjednika Nadzornog odbora sudjeluje u upravljanju kompanijom.

Zagreb, 060319.
Konferencija Ravnopravnost je bolja za sve u suorganizaciji Jutarnjeg lista, Ikee i Europskog parlamenta u prostorima HUB-a 385.
Na fotografiji: Lada Tedeschi Fiorio.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Lada Tedeschi Fiorio na konferenciji Ravnopravnost je bolja za sve

Majstor korporativnih financija

12. Franz Lanschützer (219,041.290 kn) - Valamar Riviera

Franz Lanschützer zamjenik je predsjednika Nadzornog odbora domaćeg turističkog diva Valamar Riviere te partner u austrijskoj investicijskoj kompaniji EPIC. Specijaliziran je za akvizicije te korporativne financije i konzalting u Poljskoj, Češkoj, Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije te na stvaranju i vođenju privatizacijskih investicijskih fondova u Češkoj i Hrvatskoj.

Kralj pršuta i čokolade

13. Ivica Pivac (186,050.888 kn) - Kraš

Grupaciju Pivac, uz MI Braća Pivac, čine PPK karlovačka mesna industrija i čakovečka Vajda, a na čelu tvrtke je diplomirani agronom Ivica Pivac, koji je imao i uspješnu karijeru komercijalnog direktora u Vrgoračkoj vinariji. Vlasnici su i turističke tvrtke Sol tourism, koja u svom vlasništvu ima tri hotela - dva u Makarskoj i jedan u Dubrovniku, gdje imaju i jedan hostel. S 31 posto dionica najveći su pojedinačni dioničar u Krašu.

Ravca, Vrgorac, 311018
Ivica Pivac, predsjednik uprave Mesne industrije Braca Pivac, pozira na gradilistu nove prsutane u Gospodarskoj zoni Ravca.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Ivica Pivac, predsjednik uprave Mesne industrije Braća Pivac

Od sapuna do keksa

14. Mirko Grbešić (183,798.820 kn) - Koestlin, Saponia

Uspješni poduzetnik iz BiH vlasnik je Saponije Osijek te Kandita i Koestlina te većinski vlasnik Brodomerkura i zadarske Maraske, u kojoj je djelovao kao predsjednik Nadzornog odbora. Poslovni uspjeh počeo je osnivanjem Mepasa, tvrtke koja se bavi uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brendova u BiH.

siroki brijeg, 28.11.04    
grbesic mirko, vlasnik  tvrtki mepas, saponia i brodomerkur
foto ivica rados
-ned-
Ivica Radoš / Arhiva
Mirko Grbešić

Tatina kći

15. Ines Vlahović Mazinjanin (173,326.855 kn) - Adris grupa

Kći vlasnika Adris Grupe arhitektica je zaposlena u studiju za arhitekturu i urbanizam 3LHD, a na Forbesovu i sada Globusovu je listu došla zahvaljujući svom ocu koji joj je, jednako kao i njezinoj sestri Tei Silviji, darovao 3,5 posto Adrisovih dionica.

NOVI BOGATAŠI

Među najuspješnijim i najbogatijim hrvatskim poslovnim ljudima ima sve više stranaca: u doba globalnoga biznisa više nije neobično čuti ime poduzetnika koji dolazi s drugog kraja svijeta

Myriam Maša

Myriam Maša suvlasnica je lošinjske kompanije Adria Yachting za najam luksuznih jahti osnovane 2015. godine. Maša je ujedno i druga najveća dioničarka Lošinjske plovidbe koja u svom vlasništvu ima 24,32 posto dionica te kompanije. Na njezinu LinkedIn profilu stoji i da aktivno traži nove poslovne prilike, pa ćemo je uskoro možda vidjeti u novim ulogama.

Ara Abramyan

Rus armenskog podrijetla Ara Abramyan vlasnik je Hotela Haludovo, nekad slavnog turističkog kompleksa u Malinskoj, koji već godinama ne radi i propada. Osnivač je i predsjednik investicijske kompanije ZAO Soglasie, a navodno je u bliskim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Risto Prodanov

Risto Prodanov, rodom iz Strumice u Sjevernoj Makedoniji, većinu svog radnog vijeka proveo je kao stomatolog u Švicarskoj. Kako je Jutarnji list pisao, Prodanov je slučajno postao dioničar rovinjskog turističkog diva Maistre. Naime, 1988. povukao je ušteđevinu iz Ljubljanske banke te 400.000 franaka položio u PBZ. No, 1993. novac mu nisu isplatili jer se radilo o staroj štednji, pa je dobio dionice te je, iako ga to nije zanimalo, danas jedan od deset najvećih dioničara Maistre.

Pula,Premantura,240113. 
Risto Prodanov, zubar iz Svicarske koji je 1998. godine posudio 265 tisuca svicarskih franaka obitelji Jurasin. Oni taj novac nisu vratili te se Prodanov sudskim putem uknjizio na njihovu kucu iz koje su se oni trebali iseliti ali su je neki dan sa dva bagera sami srusili. 
Na fotografiji: Risto Prodanov.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Risto Prodanov

Zong Xin Yeap

Malezijac Zong Xin Yeap, skraćeno Rex Yeap, trenutačno je najveći pojedinačni dioničar Zagrebačke burze.

Na svom LinkedIn profilu predstavlja se kao poduzetnik, inovator, savjetnik, govornik, celebrity i tehnološki disruptor, a nedavno je u intervjuu za Magazin Jutarnjeg lista izjavio kako razvoj Zagrebačke burze, između ostalog, vidi u otvaranju prema kripto valutama.

VETERANI I OTPISANI

Ivica Todorić

Godinama je uvjerljivo vladao ljestvicom najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, no bivši vlasnik i šef Agrokora nestao je s top liste. Njegov koncern bio je većinski suvlasnik nekoliko tvrtki na Zagrebačkoj burzi koje su svojedobno proglašavane tržišnim perjanicama. Todorić trenutačno čeka suđenje, a tereti se za falsificiranje financijskih izvješća kompanije i za izvlačenje novca iz koncerna.

London, 100418. 
Westminster Magistrates court, sud na kojem se odlucuje o eventualnom izrucenju Ivice Todorica u Hrvatsku. 
Na fotografiji: Ivica Todoric ispred suda.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media
Ivica Todorić

Ivan Ergović

Ivan Ergović predsjednik je Uprave našičke Nexe Grupe, proizvođača građevinskog materijala. Kompanija je 2013. godine pokrenula predstečajnu nagodbu iz koje je izašla 2017. godine. Ergović je 2016. stajao na visokom sedmom mjestu na ovoj listi, no danas više nije među prvih 100.

Zagreb, 120913.
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic odrzao je, u svom uredu na Pantovcaku,  sjednicu Savjeta za gospodarstvo na temu gospodarske diplomacije.
Na fotografiji:  Ivan Ergovic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX
Ivan Ergović

Anđelko Leko

Hrvatski hotelijer i dugogodišnji direktor hotelske kuće HUP u čijem su portfelju, između ostaloga, zagrebački hoteli Westin te Sheraton, preminuo je u 85. godini u lipnju prošle godine. Većinski udio u svojim hotelima samo četiri mjeseca prije smrti prodao je Adris Grupi. Ostao je poslovno aktivan do zadnjeg dana, a slovio je za samozatajnog i netipično skromnog poduzetnika.

Zagreb, 171213.
Hotel Sheraton.
Potpisivanje ugovora o suradnji izmedju HUP-a Zagreb (Andjelko Leko) i Starwood Hotels & Resorts (Robert Koren). Nakon dugogodisnje suradnje partneri su odlucili potpisati novi petnaest-godisnji ugovor. 
Na fotografiji: Andjelko Leko.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / HANZA MEDIA
Anđelko Leko

Alexander Hrkač

Alexander Hrkač stekao je titulu kontroverznog osječkog brokera još 2006. godine kad je njegova kompanija Vrijednosnice iz Osijeka izgubila dozvolu za trgovanje na Zagrebačkoj burzi, a zbog nezakonitog trgovanja dionicama kažnjen je i u BiH. Prema podacima Poslovne Hrvatske, Hrkač je danas suvlasnik Esseker Grupe, koja je većinski vlasnik Europlantaže, tvrtke za proizvodnju hrane i trgovinu. Također, naveden je kao suvlasnik te član Uprave u osječkoj tvrtki Opeka trade. Inače, 2016. je na listi najbogatijih Hrvata bio 14.

osijek,170206
broker i vlasnik firme vrijednosnice osijek alexander hrkac
foto:vlado kos
-nedj-
Vlado Kos / CROPIX
Alexander Hrkač

Tekst je u potpunosti preuzet iz novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2023 20:40